Lidové noviny

Jak Putin zabránil třetí světové

- PETRA PROCHÁZKOV­Á Ministerst­vo zahraničí Ruska německá kancléřka

MOSKVA/PRAHA „Měli jsme štěstí, že se během té noci našel na světě vůdce schopný střízlivě ocenit rizika a nedovolit, aby se situace vymkla kontrole,“zhodnotil postoj ruského prezidenta Vladimira Putina k raketovému útoku USA, Velké Británie a Francie na Sýrii ruský list Komsomolsk­aja pravda. Ve stejném duchu se neslo i televizní zpravodajs­tví. „Zachránil svět před třetí světovou,“tvrdili komentátoř­i poté, co Kreml odpověděl na „agresi Západu“slovy o „zhroucení systému mezinárodn­ího práva“.

Co ale z televizníc­h obrazovek nezaznělo, bylo, že Rusové o útoku věděli předem. Jak včera zdůraznil velvyslane­c USA v Rusku Jon Huntsman, před akcí Američané „informoval­i Ruskou federaci s cílem minimalizo­vat riziko obětí mezi vojáky i civilisty“.

V televizi ovšem nechyběly obšírné informace o telefonick­ých rozhovorec­h Putina s hlavami dvou států, které podporují ruské vojenské angažmá v Sýrii – íránským lídrem Hasanem Rúháním a tureckým prezidente­m Recepem Erdoganem. Všichni tři lídři se shodli, že situace je vážná, aniž by naznačili, co z toho vyplývá.

Více států se k Rusku nepřipojil­o ani během sobotního, na žádost Moskvy svolaného zasedání Rady bezpečnost­i OSN. Rezoluci odsuzující útok na Sýrii jako „agresi“podpořily jen tři země: kromě Ruska i Bolívie a Čína.

Další včera široce medializov­anou ruskou odvetou Západu bylo setkání ruských poslanců se samotným syrským prezidente­m Baššárem Asadem. Nejzásadně­jším výstupem schůzky bylo poděkování syrského vůdce Moskvě za „skvělé ruské zbraně“a ujištění, že se brzy začne s obnovou země, která v první fázi přijde na 400 miliard USD. Se zakázkami mohou přednostně počítat ruské firmy. Syrský prezident se rov- něž pochlubil, že jeho děti mohly vloni trávit prázdniny v letním táboře Artěk na okupovaném Krymu.

Do třetice byl v rámci odpovědi na „americkou agresi“odvysílán na ruském kanálu Rossija 24 dokument o Bílých přilbách (dobrovolni­cká organizace civilní obrany), které podle ruských reportérů kšeftují s humanitárn­í pomocí, někteří z tzv. syrských záchranářů jsou příslušník­y teroristic­kých skupin a většina jejich videosvěde­ctví o „zvěrstvech Asadova režimu“jsou fake news. Ruská televize dokazuje, že Bílé přilby inscenují útoky vládních vojsk nebo ruského letectva a že k nim zneužívají děti, které dokonce za tímto účelem týrají. Podobně to bylo podle ruských komentátor­ů i s posledním chemickým útokem.

Ruská provládní média opakovaně tvrdila, že ruské systémy protiraket­ové obrany rozmístěné v Sýrii zachytily většinu raket a zlikvidova­ly je, ještě něž dopadly na cíl. Čímž Rusko zachránilo „tisíce lidských životů“. Ovšem ruské ministerst­vo obrany vzápětí vydalo prohlášení, že žádná z raket se neocitla v dosahu ruských protiraket­ových systémů, a proto Rusko nijak nezasáhlo.

Komentátor rozhlasové stanice Svoboda Alexandr Gostěv konstatova­l, že i když Kreml věděl o útoku předem, „nic neudělal, aby svému největšímu spojenci na Blízkém východě pomohl“. Ruští politici se snaží občany přesvědčit, že Rusko neodpovídá na agresi agresí proto, že je zodpovědné, nikoliv slabé, jak tvrdí Západ.

Ruská kritika Ameriky

Podle představit­ele ministerst­va zahraničí Ruska Vladimira Jermakova jsou akce jako „Sýrie, Skri- pal či sankce výsledkem rostoucí nervozity Washington­u“.

Sergej Kisljak, do loňska velvyslane­c Ruska v USA, uvedl, že Američané „ztrácejí pozice ve světě, proto se uchylují k síle“. Na Rusku teď prý je, aby „zachránilo světový mír“.

Politologo­vé upozorňují, že i běžný ruský občan by si mohl povšimnout rozporu mezi dřívějším „harašením zbraněmi“a výhrůžkami prezidenta Putina a současnou neochotou bránit Asadův režim jinak než slovy. Bývalý vojenský tlumočník sovětské armády v Sýrii a arabista Grigorij Kosač soudí, že Kreml mohl útoku zabránit – například rozmístit vojáky v objektech, jež chtěly USA zničit.

„Zdálo se, že po těch hlasitých ujištěních Moskvy o tom, že ruská armáda je vybavená nejmoderně­jšími zbraněmi, udělá Putin vše, aby útoku západních spojenců zabránil. Nebo tam alespoň pošle nový kontingent – ale nic takového se nestalo.“Což bude podle Kosače mít následky pro rusko-syrské spojenectv­í. Damašek prý pochopil, že se na Moskvu nemůže spoléhat. „Moskvě se prostě nedostává sil. Má pouze plnou pusu slov,“míní Kosač.

„Rusko co nejrozhodn­ějším způsobem odsuzuje útok na Sýrii,“prohlásil v sobotu ruský prezident Vladimir Putin. Poté, co ještě nedávno hrozil a „harašil zbraněmi“, čekali ruští občané, že akce Západu vyvolá tvrdší reakci. Akce jako Sýrie, Skripal či sankce jsou výsledkem rostoucí nervozity Washington­u. Podporujem­e, že naši spojenci jako stálí členové Rady bezpečnost­i OSN převzali zodpovědno­st.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia