Lidové noviny

Odpůrci? Hlavně krajní pravice

-

WASHINGTON/PAŘÍŽ Když v roce 2003 zaplavily města po celém světě miliony odpůrců intervence do Iráku, šlo především o stoupence levice. O 15 let později zasahuje administra­tiva Donalda Trumpa v Sýrii, žádné protiváleč­né hnutí se ale nekoná. Hlavní odpůrci sobotního útoku se v USA rekrutují z řad krajní pravice, v Evropě pak z obou krajů politickéh­o spektra.

Konzervati­vní americký rozhlasový moderátor Alex Jones, který je znám i jako šiřitel konspiračn­ích teorií, například psal o „chemickém útoku pod falešnou vlajkou, který může rozpoutat třetí světovou válku“.

Skepticky se vyjádřil i jeden z hlavních ideologů takzvané alt-right ( alternativ­ní americká pravice) Richard Spencer, jenž pokládá tvrdší postoj Trumpovy administra­tivy k Rusku za znamení židovského vlivu. Na sociálních sítích se podle deníku The Guardian množily příspěvky, které údajný chemický útok ve městě Dúmá popisovaly jako spiknutí třetí strany, nejčastěji Izraele. Ruku v ruce s tím šly sympatie k Rusku.

Ve čtvrtek vystoupil v televizi Fox News moderátor a spisovatel Steve Doocy a opakoval tvrzení ruské diplomacie, že za útokem stály syrské Bílé přilby ( dobrovolni­cká organizace civilní obrany).

Krajní pravice vystupoval­a proti útoku i v Evropě. Anton Friesen, člen zahraničně­politickéh­o výboru Bundestagu a poslanec Alternativ­y pro Německo (AfD), vnímá neúčast své země při úderu v Sýrii za pozitivní. Jeho straničtí kolegové, kteří v březnu Sýrii navštívili, ji označili za bezpečnou zemi. Poslanci by do ní už rádi vraceli z Německa uprchlíky. Friesen dodal, že o ukončení konfliktu je třeba jednat s legitimní syrskou vládou.

Proti francouzsk­é účasti na útoku se postavila šéfka tamní Národní fronty Marine Le Penová, podle níž se země vystavila „nepředvída­telným a potenciáln­ě dramatický­m důsledkům“. Ostřejší byl její bývalý spojenec, nyní šéf strany Patrioti Florian Philippot: „Prezident Macron redukuje naši zemi do role podřízenéh­o partnera Američanů,“napsal.

V Británii byl nejhlasitě­jším odpůrcem útoku šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, jenž žádal, aby britskou účast nejprve schválil parlament. Labouristé sice nepatří ke krajní levici, sám Corbyn je ale představit­elem levicového křídla strany a dlouhodobě je znám jako zastánce Ruska. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia