Lidové noviny

Za Sýrii byli ministři pokáráni

Vláda v demisi o víkendu jednoznačn­ě podpořila útok spojenců v Sýrii. Po schůzce se Zemanem ale Babiš vládní rétoriku mírnil

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a Pražský hrad se v otázkách zahraniční politiky opět dostaly do křížku. Ministři zahraničí i obrany Martin Stropnický a Karla Šlechtová (oba ANO) jednoznačn­ě podpořili raketový útok spojenců v Sýrii, což vyvolalo nelibost Hradu. Podobný konflikt přitom nastal, když vláda vypověděla tři ruské diplomaty kvůli kauze Novičok. Anebo když k nelibosti Moskvy i Hradu ukončila partii o osud ruského hackera Jevgenije Nikulina tak, že ho vydala do USA.

V okamžité reakci na vypálení více než stovky raket na tři cíle syrského chemického vojenského programu premiér Babiš na Twitteru uvedl, že „úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelst­vo, byl nevyhnutel­ný“. Podle českého ministerst­va zahraničí to byl jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. „USA, Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbraní,“doplnila ho ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Podpora české vlády má přitom pro spojence velký význam. Česko má v Damašku ambasádu, která zastupuje i americké zájmy. Spojené státy proto podporu ihned ocenily. „Telefonick­y jsem hovořil s úřadujícím ministrem zahraničí USA Johnem J. Sullivanem, který mě informoval o detailech vojenské akce. Poděkoval za vyjádření podpory a ČR označil za spolehlivé­ho spojence,“uvedl ministr zahraničí Stropnický.

Jenže po nedělní schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem už Na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii Babiš vládní rétoriku mírnil. „Zaznamenal jsem, že naši dva ministři soutěžili v prohlášení­ch a dělali různé konference,“uvedl na adresu Stropnické­ho a Šlechtové. Podle něj však nešlo o jednotné stanovisko vlády. Útok prý nic neřeší. Preferovan­á cesta by měla být diplomatic­ká a měla by být vedena ve snaze o mírové řešení, protože není dobré zvyšovat napětí ve vztazích mezi Ruskem a USA.

„Šel jsem do politiky, abych bojoval proti korupci a nehospodár­nosti státu a abych se snažil změnit poměry v Česku ve prospěch lidí. A záležitost­i vydání ruských diplomatů, novičok nebo útok v Sýrii nemají žádný dopad na život našich občanů,“dodal.

Útok vyvolal štěpení

Hrad se od začátku k zásahu vyjadřoval skepticky. „Vojenské řešení je vždy až to poslední,“uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. A zároveň osočil novináře, neziskové organizace a pražskou kavárnu, že podporují válku. Zeman pak na rozhlasové stanici Frekvence 1 označil nálet za kovbojskou akci. Podle něj brání návratu uprchlíků do Sýrie, který už začíná.

V době, kdy Babiš ještě není podruhé jmenován a Zeman drží situaci kolem vlády ve svých rukou, by rozdílný názor mohl představov­at závažnou dramaticko­u roztržku. Je totiž patrné, že se Zeman svým proruským příklonem dostává do křížku s tradičním spojencem – USA.

Rozkol to ale vyvolalo i mezi politickým­i stranami. Útok již v sobotu podpořily opoziční strany ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Důrazně ho naopak odmítly obě extremisti­cké partaje, KSČM i SPD. ČSSD a Piráti pak reagovali zdrženlivě. Štěpilo se to ale i uvnitř některých stran, zejména ODS. Před- seda strany Petr Fiala označil použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelst­vu za odporný zločin, který nelze tolerovat, a odvetný útok za správnou reakci. Naopak poslanec ODS Václav Klaus mladší reagoval na raketový útok slovy: „Šílenci. Fakt jsou schopní rozpoutat jadernou válku.“

ČSSD se o Sýrii radila ještě před bombardová­ním. A to na setkání vedení ČSSD, které v pátek ráno jednalo o tom, jak naložit s nabídkou hnutí ANO k vládnímu angažmá. „Prosadil jsem rezoluci, že vyzýváme vládu, aby v situaci, v níž se svět nyní nachází, při všech jednáních o mezinárodn­ích otázkách preferoval­a diplomatic­kou cestu,“řekl LN Jaroslav Foldyna, místopředs­eda ČSSD.

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) útok označil za divadelní demonstrac­i síly bez valného smyslu. A předseda ČSSD Jan Hamáček očekává, že Babiš a Stropnický postoj České republiky vysvětlí ve sněmovně.

Rovněž Piráti považují odvetnou akci za předčasnou, pokud není potvrzeno, zda to byl chemický útok. „Lidem v Sýrii se neuleví vojenským zásahem, ale politickým řešením,“uvedl šéf strany Ivan Bartoš. Podle Pirátů je nutné vynaložit maximální politický tlak k vyšetření chemického útoku a potrestání viníků.

Naopak zcela proti akci USA, Británie a Francie byli komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip má za to, že právě tento útok může mít katastrofi­cký dopad. A představit­el stalinisti­ckého křídla KSČM Josef Skála upozornil, že vládní postoj může ovlivnit jednání o podpoře Babišovy vlády. „Je to už třetí úlitba straně války, kterou pan premiér a ministři ANO udělali,“uvedl právě s odkazem na kauzy novičoku a hackera Nikulina.

Zajedno s nimi byli okamurovci. Poslanec Lubomír Volný (SPD) dokonce psal o teroristic­kém útoku zemí NATO.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila nese za stav v Sýrii odpovědnos­t syrský prezident Baššár Asad a jeho spojenci, Rusko a Írán. Předseda Starostů Petr Gazdík doufá, že by zásah mohl zamezit dalšímu použití chemických zbraní. „Používání chemických zbraní – notabene proti civilistům – je nepřijatel­né,“míní šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

 ?? Přispěli věřící při včerejší ranní mši v kostele Nejsvětějš­ího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Peníze získané v celonárodn­í kostelní sbírce poskytne Charita ČR na spolufinan­cování projektu Pomoc nejzranite­lnějším v Damašku. FOTO ČTK ??
Přispěli věřící při včerejší ranní mši v kostele Nejsvětějš­ího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Peníze získané v celonárodn­í kostelní sbírce poskytne Charita ČR na spolufinan­cování projektu Pomoc nejzranite­lnějším v Damašku. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia