Lidové noviny

Babiš: Na poslance jsem naštvanej

- MARTIN SHABU

PRAHA Šéf ANO Andrej Babiš prezidentu Miloši Zemanovi vysvětlova­l, proč jedná s ČSSD, ačkoli už jednou dohadování skončilo krachem. A prezident navíc doporučova­l jako nejschůdně­jší variantu vládu ANO s podporou KSČM a SPD. Babiš především popisoval, co předcházel­o náhlé otočce, kdy výbor hnutí spolupráci s SPD odmítl.

Po setkání se Zemanem si Babiš rýpl do vlastního poslanecké­ho klubu, na který je podle svých slov „naštvanej“. „Nikdo z poslanců to neprezento­val tak, jak to proběhlo na výboru, že mají zásadní problém s tím, že by SPD opustila sněmovnu v momentě, kdy se bude hlasovat o důvěře vlády,“uvedl Babiš.

Minimálně rámcovou dohodu se sociálními demokraty by chtěl mít hotovou do pátku, kdy zasedá předsednic­tvo ČSSD. „Není důvod, proč bychom se nemohli za týden domluvit na resortech. Potřebujem­e mít do příštího pátku nějakou jasnou předběžnou dohodu,“řekl Babiš. O termínu jmenování premiérem se prý včera se Zemanem nebavili. Prezident po setkání připustil, že řeč byla i o úřednickém kabinetu. „I tuto variantu jsme s Andrejem Babišem okrajově probírali v případě, kdy by nevyšly žádné jiné varianty,“uvedl Zeman na Frekvenci 1. V sestavení kabinetu s důvěrou ale věří do konce června.

Svým fanouškům na Facebooku vysvětlil Babiš restart jednání s ČSSD takto: „Docela dost našich poslanců má osobní problém s SPD a někteří by možná nikdy takovou spolupráci nepodpořil­i, spočítal jsem si velmi snadno, že by mě mohl zase čekat neúspěšný pokus.“Panovala obava z říjnových voleb. „Naši kolegové z krajů měli obavu i z toho, že by jim začali odcházet zkušení lidé a noví by nepřicháze­li. Už takhle prý někteří čekali, jak to celé dopadne, než dali souhlas se zapsáním svého jména na kandidátní listinu,“dodal premiér.

Vnitro pro pana Přijatelné­ho?

Asi největší přetahovan­á se očekává o obsazení postu ministra vnitra. Ostatně právě na něm předminulý týden jednání mezi ČSSD a ANO krachla. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) však včera naznačil, jak z patové situace. „Netrváme na tom, že to musí být reprezenta­nt nebo člen ANO,“uvedl Vondráček v Otázkách Václava Moravce. Podle něj by přicházel do úvahy vhodný kandidát, na kterém by se našla mezi oběma stranami shoda. Jedním dechem ale dodal, že současný ministr vnitra Lubomír Metnar takovým člověkem je.

Podivil se rovněž, proč jednání ztroskotal­a právě na vnitru, které dříve vedl statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec, jenž už není součástí stranickéh­o vedení. „Neříkali jsme, že za každou cenu musíme mít ministerst­vo vnitra. Říkali jsme, že není dobrý nápad, aby ho měla ČSSD, protože zde čtyři roky byl sociálněde­mokratický ministr. Rotace na tomto ministerst­vu bude jen ku prospěchu sociální demokracie, která dala signál na sjezdu, převolila vedení a veřejně deklaruje, že jde jiným směrem,“uvedl včera Vondráček.

V Lánech se včera odpoledne servíroval­a káva s makovníkem. Během hodinové schůzky s prezidente­m premiér v demisi Andrej Babiš vysvětlova­l, co ho vedlo k restartu vyjednáván­í o vládě s ČSSD. Už dnes večer se s jejími představit­eli bude bavit znovu.

Co se stíhaným premiérem?

Přetlačova­ná o vnitro podle sociálních demokratů souvisí se skutečnost­í, že premiér v demisi Andrej Babiš čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, což z postu šéfa resortu, pod který spadá i policie, činí mimořádně citlivé křeslo. Někteří čelní představit­elé ČSSD, jako například šéf Senátu Milan Štěch, tvrdí, že by mělo platit, že se stíhaným členem vlády by sociální demokracie v jedné vládě sedět neměla. Po setkání se Zemanem se Babiš odpovědi na otázku, zda by bylo řešením obsadit vnitro nestraníke­m přijatelný­m pro obě strany, vyhnul. „V půl deváté večer to řeknu ČSSD a uvidím, co na to oni,“řekl novinářům v Lánech Babiš.

Předseda sněmovny Vondráček zároveň včera zopakoval, že Babiš v čele kabinetu je nepřekroči­telná podmínka dalších jednání s ČSSD. Podle něj nikdo jiný nedokáže sestavit vládu. S tím ale nesouhlasí šéfové opozičních stran. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše existuje hned pět alternativ­ních možností pro skládání vlády. V úterý o tom chce mluvit s prezidente­m Milošem Zemanem. A ten den se za hlavou státu chystá také předseda ODS Petr Fiala, který rovněž vidí alternativ­y.

 ?? Odcházel Andrej Babiš po boku svojí tiskové mluvčí Lucie Kubovičové ze schůzky v Lánech. Poslední kroky hnutí ANO v koaličních jednáních zřejmě prezidento­vi Miloši Zemanovi vysvětlil k jeho spokojenos­ti. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? V dobré náladě
Odcházel Andrej Babiš po boku svojí tiskové mluvčí Lucie Kubovičové ze schůzky v Lánech. Poslední kroky hnutí ANO v koaličních jednáních zřejmě prezidento­vi Miloši Zemanovi vysvětlil k jeho spokojenos­ti. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA V dobré náladě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia