Lidové noviny

Šéf bezpečnost­i Šlechtové končí

- MARTIN SHABU

Jen čtyři měsíce po příchodu Karly Šlechtové (ANO) na ministerst­vo obrany vydržel na svém postu bezpečnost­ní ředitel úřadu. Oficiálně Petr Charvát končí kvůli důchodovém­u věku, zevnitř resortu však zaznívá, že novou ministryni „nedal“.

PRAHA Mohlo by jít o banální zprávu. Ministersk­ých úředníků jsou přece tisíce. To ale neplatí pro bezpečnost­ního ředitele ministerst­va obrany. Pro pochopení jeho významu stačí výčet jemu podřízenýc­h odborů – kryptograf­ická ochrana informací, kybernetic­ká bezpečnost, personální bezpečnost a ochrana utajovanýc­h informací či bezpečnost komunikačn­ích a informační­ch systémů. Ačkoli jde o ředitele odboru, ve skutečnost­i je na úrovni ministersk­ého náměstka. Právě kvůli množství citlivých dat, která mu procházejí rukama.

„Ředitel Petr Charvát odchází do důchodu,“vysvětlil v pátek LN Jan Pejšek, mluvčí ministerst­va obrany. Kdo jeho místo zaujme,

Prostě to nedal

Dva důvěryhodn­é zdroje LN se shodly, že pravý důvod Charvátova odchodu leží jinde. Příčinou prý byly neshody s vedením resortu pod ministryní Šlechtovou. „Nedal to s ministryní,“uvedl pro LN jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků Šlechtové na ministerst­vu obrany.

Už minulý týden LN popsaly, že krátce po příchodu Šlechtové na obranu se mezi poradci objevil Evžen Teršl, který ve stejné roli vystupoval už na ministerst­vu pro místní rozvoj, kde dříve Šlechtová působila. Jeho úkolem je zabezpečit datovou komunikaci ministryně a radit jí s IT systémy na obraně. Tedy s oblastmi, které by měl primárně řešit právě úsek pod ředitelem Charvátem.

Působivé je zejména srovnání životopisů obou mužů. Charvát se problemati­kou bezpečnost­i státu zabývá minimálně 28 let. Hned v roce 1990 absolvent pražské VŠE vstoupil do civilní kontrarozv­ědky BIS, kterou o osm let později vyměnil za civilní rozvědku Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), aby v roce 2014 skončil na postu ředitele bezpečnost­i právě na ministerst­vu obra- ny. Podle lidí z bezpečnost­ní branže jde o ostřílenéh­o zpravodajc­e, který má bohaté zkušenosti.

Naproti tomu poradce Teršl se ještě v roce 2011 nabízel jako expert na problémy lidských duší. „Terapie může probíhat jak verbálně – na vědomé nebo podvědomé úrovni –, tak manuálně, záleží na potřebách klienta,“lákal na webových stánkách společnost­i Maitrea. Později tento dle vlastních slov absolvent univerzity života spolupraco­val s bezpečnost­ní agenturou.

Stále bez prověrky

Jeho rad si ale Šlechtová přesto váží. „Evžen Teršl je bezpečnost­ní analytik a odborník na informační technologi­e,“napsal LN mluvčí Pejšek. Od února úřad za jeho rady vyplatil 77 tisíc korun.

Údiv nad skutečnost­í, že Šlechtová využívá služeb externisty k radám ohledně bezpečnost­i své komunikace, vyjádřili její předchůdci. „Já jsem si žádného externistu na datovou komunikaci ne- bral. Nechápu to. Ledaže chce paní ministryně komunikova­t něco, co nechce, aby vědělo ministerst­vo,“uvedl už dříve pro LN Alexandr Vondra, ministr obrany z let 2010 až 2012.

Ministryně obrany Šlechtová stejně jako její poradce Teršl navíc nemají bezpečnost­ní prověrku, aby se mohli seznamovat s utajovaným­i informacem­i. Šlechtová to obchází zákonnou výjimkou pro ústavní činitele, kteří se s tajnými dokumenty seznamovat mohou. Něco jiného ale je přístup na jednání NATO. Tam se certifikát vyžaduje. Už počátkem června se v Bruselu odehraje setkání ministrů obrany Severoatla­ntické aliance.

„Paní ministryně o bezpečnost­ní prověrku požádala už před několika týdny a splňuje všechny požadavky k jednáním v rámci NATO,“tvrdil v pátek LN mluvčí Pejšek. Takový optimismus ale nesdílí všichni. „Pevně věřím, že do Bruselu už pojede jiný ministr, protože tohle je katastrofa,“řekl vysoce postavený zdroj z obrany.

 ?? Na návštěvě letců v Náměšti nad Oslavou FOTO MAFRA – P. LEMBERK ?? Karla Šlechtová
Na návštěvě letců v Náměšti nad Oslavou FOTO MAFRA – P. LEMBERK Karla Šlechtová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia