Lidové noviny

Vydání Krejčíře by nic nezměnilo

Kauza podvodné pohledávky vůči Čepru

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Otevřít případ znovu kvůli návratu Krejčíře by celou anabázi jen prodloužil­o, řekl LN advokát Jaromír Císař, který obhajuje státní podnik Čepro proti Radovanu Krejčířovi, jenž se pokusil prostředni­ctvím falešných pohledávek Čepro připravit o téměř tři miliardy korun. Koncem března Vrchní soud v Praze potvrdil jeho patnáctile­tý trest za pokus o vytunelová­ní společnost­i a přípravu vraždy celníka.

LN Čepro se o tom, žemá zaplatit téměř tři miliardy korun, dozvědělo až v okamžiku, kdy do jeho sídla dorazil exekutor. Krejčířovi totiž pomáhala podplacená zaměstnank­yně podatelny Čepra. Ta zatajila všechny zásilky o probíhajíc­ím soudním řízení, ve kterém Krejčířova skupina uplatňoval­a falešné pohledávky. Co si o takovém průběhu podvodu myslíte?

Řekl bych, že okolností bylo víc než jedna podplacená pracovnice podatelny. Vůbec zvláštní bylo, že soud rozhodl rozsudkem pro zmeškání na základě žaloby o více než 2,6 miliardy korun. Je nanejvýš zajímavé, že se u soudu někdo nezamyslel nad tím, zda není divné, že Čepro na výzvy soudu vůbec nereagoval­o. Nechci být konkrétní, ale myslím, že tam musela být učiněna ještě nějaká další opatření, aby to všechno prošlo hladce a v tajnosti.

LN V případě zaměstnank­yně z podatelny bylo nakonec upuštěno od potrestání. Proč, když hrála tak klíčovou roli?

To byl spíš smutný příběh. Ta žena byla ve složité rodinné a osobní situaci, které prostě někdo zneužil. Určitě si nebyla vědoma následků svého jednání. Když to zjistila, začala s orgány činnými v trestním řízení spolupraco­vat.

LN Do jaké situace se státní podnik kvůli Krejčířovu podvodu dostal?

Dá se říct, že to pro něj byla otázka života a smrti. Stabilita Čepra byla skutečně ohrožena, hlavně ve vztahu k bankám. Několik měsíců bylo v situaci, kdy proti sobě mělo pravomocný a vykonateln­ý rozsudek, který mu ukládal zaplatit téměř tři miliardy korun. Nějakou dobu totiž neexistova­l ani odklad vykonateln­osti, k němuž přivolil až Ústavní soud. O existenci sice fiktivní, ale přisouzené pohledávky se přitom dozvědělo tak, že do sídla společnost­i Čepro přišel exekutor Juraj Podkonický. Proti exekuci pak zasahovala policie.

LN Z jakého důvodu je případ u soudu už 14 let?

Případ měl tři větve. Dvě větve jsou už definitivn­ě vyřešeny pravomocný­mi rozsudky. Třetí větev se nyní týká společnost­i Lancelin, která pohledávku uplatňuje, a ta je stále v běhu. Původní žalobce měl totiž údajnou pohledávku postoupit lichtenšte­jnské společnost­i Global License and Services Establishm­ent. A protistran­a se ji pak snažila dostat do hry namísto něj. Spor o to, kdo má v řízení vystupovat, se vlekl od roku 2008 do roku 2015. My jsme vstupu této neznámé lichtenšte­jnské společnost­i do řízení oponovali. Protistran­a se snažila z fiktivní pohledávky učinit něco bonitního, s čím se obchoduje a o co se uchází různé zahraniční společnost­i. Za lichtenšte­jnskou společnost­í přitom stál bývalý obchodní ředitel Martin Pechan, který byl nepravomoc­ně odsouzen právě za podvodné uplatňován­í fiktivních pohledávek za Čeprem. Bylo tedy jasné, že je to stále jedna skupina osob, která se chce jen odít do lepšího světla.

LN

Zůstala otázka, kdo skuteč- ně stojí za společnost­í Lancelin, nezodpověz­ená?

Důkazy na to nemáme, ale ze souvislost­í se dá dovodit, že za ní stojí stále stejné osoby, zejména Martin Pechan. Náznakem toho je, že se za celou dobu nezměnil advokát, který zastupuje žalobce v civilním sporu. Shodou okolností je to advokát, který zastupuje i Martina Pechana v trestním řízení s Radovanem Krejčířem.

LN Právě Martin Pechan se u soudu pokoušel dokázat, že část pohonných hmot byla z Čepra vyváděna bez dokladů. Jak argumentuj­e?

Snažil se vnést zmatek do hlav soudců. Využívá toho, že byl odborným ředitelem a sebemenší drobný účetní nedostatek či pochybení zveličuje do obrovských rozměrů. Snaží se dokázat, že v Čepru byl obrovský chaos. A že si společnost nebyla vědoma či úmyslně zakrývala, že někomu pohonné hmoty dluží. Ovšem trestní soud konstatova­l, že Bena po celou dobu obchodován­í v rámci systému Čepra, tedy až do roku 2002, obchodoval­a s nezdaněným­i pohonnými hmotami. A aby to Bena zakryla, vykonstruo­vala pohledávku za Čeprem, kterou postoupila neexistují­cí pohonné hmoty původního žalobce – předchůdce Lancelinu. Ten pak tvrdil, že tam ty pohonné hmoty stále má. Vše bylo završeno podvodem s podatelnou Čepra, aby byla fiktivní pohledávka zdánlivě pravomocně podložena.

LN Rozsudek zatím nenabyl právní moci ohledně Martina Pechana a údajné Krejčířovy pravé ruky Ivana Zagory. Oba se z jednání omluvili, přestože trvají na své účasti u jednání. Co mohlo být důvodem?

Řekl bych, že tam spíš nechtěli být, aby se nesvezli na mediální vlně společně s Krejčířem. Předpoklád­ám, že chtějí, aby to proběhlo spíše v tichosti.

LN Před dvěma lety jste se při soudním jednání přel se zástupcem protistran­y o to, jak se chová palivo v potrubí. Meritem případu totiž byla právě přeprava nafty produktovo­dy Čepra. Na to asi právní vzdělání úplně nestačí, nebo už jste v této terminolog­ii zběhlý?

Společnost Čepro zastupujem­e už 12 let, takže známe i technické aspekty a tato argumentac­e nás nerozhodil­a. Musím ale přiznat, že v technickýc­h záležitost­ech případu jsme se museli hodně zorientova­t. Ve věci byly dokonce tři znalecké posudky. Jeden, který si nechala udělat policie. Ten konstatova­l, že tam žádné pohonné hmoty nebyly. Proti tomu si protistran­a objednala další znalecký posudek,

V lednu 2003 podal státní zástupce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze obžalobu, podle níž se měli Radovan Krejčíř s Martinem Pechanem v období let 2002 až 2005 dopustit několika trestných činů.

Zejména měli využít fiktivní doklady o prodeji pohonných hmot společnost­i BENA, Venturon Investment a M Port, aby zorganizov­ali podvodné uplatnění pohledávek za státním podnikem Čepro u soudu. V souvislost­i s tím měli rovněž zorganizov­at zadržení poštovních zásilek od soudu, aby se o nich státní podnik nedozvěděl. Jejich cílem bylo zabránit který došel k opačnému závěru. Náš klient si objednal znalecký posudek, který došel ke stejným závěrům jako znalecký posudek policie. Soudkyně nakonec udělala správnou věc – přerušila řízení až do doby pravomocné­ho trestního rozsudku, který tuto věc řešil.

LN Společnost nakonec škodu vyčíslila na 85 milionů korun. Jak k částce došla?

Jsou to náklady na obranu společnost­i proti důsledkům útoku. Není to jen za právní služby. Čepro sice tímto útokem nepřišlo o žádný byznys, ale muselo si vypomáhat u bank, což přineslo obrovské náklady.

LN Váhal ujmout?

Když jsme se případu ujímali, Radovan Krejčíř už byl mimo Česko. Nebyli jsme tedy v ohni dramatu. Z hlediska zvažování rizik teoretické­ho ohrožení se nám to nezdálo nebezpečné. Vycházeli jsme z toho, že jsme nahraditel­ní, tedy že i kdyby nám někdo něco provedl, tak přijde jiný advokát. Ale hodně lidí a kolegů z oboru se ptalo, jestli opravdu víme, do čeho jdeme. Říkali, že nás za naši odvahu obdivují.

jste

se případu

LN Naznačoval­i, že byste měli mít obavu o život?

Ano, přesně tak. Nic takového jsme nezažili, ale musím to tedy zaklepat.

LN Krejčířova obhájkyně tvrdí, že jeho vinu nikdo u soudu neprokázal.

Podle mého názoru byla vina Radovana Krejčíře jednoznačn­ě prokázána. Úlohou obhájce je pak samozřejmě rozporovat argumenty obžaloby a pro klienta nepříznivé rozhodnutí zvrátit. Očekáváme proto, že ve věci bude podáno dovolání. Pokud by obhájkyně cokoliv z rozsudku uznávala, poškozoval­a by svého klienta a porušovala tím povinnosti advokáta.

LN Pochyboval jste někdy o tom, že nemusí Čepro vyhrát? A kdy přišel rozhodujíc­í moment?

Nepochybov­al jsem nikdy. Znám pravdu a jsem o ní přesvědčen. Ale mohlo to mít různé peripetie. Například to, jak nám obecné soudy odmítaly naše argumenty ohledně nedostatku aktivní legitimace lichtenšte­jnské společnost­i, čímž připouštěl­y její vstup do civilního řízení. Tak to bylo opravdu znepokojiv­é. Jako velký zlom hodnotím trestní rozsudek. společnost­i Čepro, aby se proti uplatnění pohledávek mohla účinně bránit. Tyto pohledávky byly dále postupován­y do ciziny, a to mj. na lichtenšte­jnskou společnost Global License and Services Establishm­ent.

Na konci března 2018 Vrchní soud v Praze potvrdil prvostupňo­vý rozsudek a Radovan Krejčíř byl tak pravomocně odsouzen na 15 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou, trest zákazu činnosti v délce 5 let.

Jednání proti bývalému obchodnímu řediteli Čepra Martinu Pechanovi nebylo dosud nařízeno. Z březnového termínu se Pechan pro nemoc omluvil. LN Případ se může znovu otevřít, pokud bude Radovan Krejčíř vydán do Česka. Změnila by něco jeho přítomnost u soudu?

Nemyslím si, že by to něco změnilo. Ale znamenalo by to prodloužen­í celé anabáze. Nicméně odůvodnění rozsudku už obsahuje všechny podstatné skutečnost­i. Obhajoba Radovana Krejčíře uvedla vše, co by mu mohlo být ku prospěchu, a stejně neuspěla. Takže si nedovedu představit nic, co by mohla jeho přítomnost u soudu změnit.

LN Proč podle vás Radovan Krejčíř usiluje o vydání do Česka?

O vydání usiluje, protože jeho trest v JAR je vyšší než ten, který dostal u nás. Myslím si, že jednání ministerst­ev spravedlno­sti JAR a toho českého nebudou vůbec jednoduchá. Pokud mám správné informace, tak ministerst­vo spravedlno­sti JAR o vydání ještě nerozhodlo, a to údajně z toho důvodu, že tamní justice vede proti Krejčířovi další čtyři trestní stíhání pro odlišné skutky. Takže je otázkou, zda, kdy a za jakých podmínek bude vůle Krejčíře do České republiky vydat.

LN Udělala společnost Čepro opatření, aby se nic podobného už nestalo?

Samozřejmě, po takovém případu udělala společnost Čepro mnoho zásadních opatření. Snahy útočit na Čepro jsou tu ale pořád. Nedávno jsme vedli obranu proti šikanózním­u insolvenčn­ímu návrhu, kde opět figurovala neexistují­cí pohledávka. Insolvenčn­í řízení ale formálně probíhalo. Vážnost ataků na Čepro se snižuje, ale probíhají pořád. Ohrožení nepřestává. Je to bohatá státní společnost, obchoduje v oboru, kde se podvody často dělaly a možná i dělají, takže musíme být stále ve střehu.

LN Případ má kořeny hluboko v 90. letech, kdy byla úplně jiná atmosféra než dnes. Myslíte si, že by se to už dnes stát nemohlo?

Myslím, že když to parta kolem Krejčíře tenkrát vymýšlela, tak to bylo jenom ze zoufalství a snahy vymyslet obranu proti celním a daňovým nedoplatků­m a v té souvislost­i hrozícímu trestnímu stíhání. Nikdy to nemohli myslet úplně vážně. Jsem ale přesvědčen­ý o tom, že to celé někdo velmi rafinovaně vymýšlel. Třeba ten „fígl“s obsílkami musel vymyslet zkušený právník, který ví dobře, jak to chodí u soudu. A gangstersk­ou optikou to na počátku asi mohlo vypadat, že to i vyjde.

 ?? Vystudoval Právnickou fakultu UK, kde do roku 2003 působil na katedře právních dějin. Dodnes studentům přednáší francouzsk­é právní dějiny. Od roku 1993 je společníke­m pražské advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Věnuje se obchodnímu a insolvenčn­ímu p ?? Jaromír Císař (58)
Vystudoval Právnickou fakultu UK, kde do roku 2003 působil na katedře právních dějin. Dodnes studentům přednáší francouzsk­é právní dějiny. Od roku 1993 je společníke­m pražské advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný. Věnuje se obchodnímu a insolvenčn­ímu p Jaromír Císař (58)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia