Lidové noviny

Ruská nadutost, ruská bída

Ruští představit­elé tvrdí, že uvalené sankce ekonomice prospějí, zemi však hrozí izolace

-

To, co počátkem minulého týdne ruské sdělovací prostředky označovaly jako „černé pondělí“, se od středy stává normou. Pád rublu se nezastavuj­e, zahraniční investoři prchají, akcie se propadají. Vše se děje v opožděné reakci na zavedení protiruský­ch sankcí ze strany USA. Nic z toho nezabránil­o premiéru Dmitriji Medveděvov­i, aby ve středu v bilančním projevu před Státní dumou (dolní komorou parlamentu) zopakoval, že ekonomická situace je „absolutně stabilní“. Oligarchům, kteří kvůli sankcím přišli během pár hodin o miliardy dolarů, pomůže stát a sankce budou nakonec ruské ekonomice „ku prospěchu“.

Chudoba jako jediná skvrnka

Premiér připustil jen jednu skvrnku na jinak impozantní­ch úspěších ruské vlády – chudobu širokých vrstev obyvatel, která „je největší bídou Ruska“. I proti ní však stát reálně bojuje, když „poprvé v historii Ruska zvýšil minimální mzdu na úroveň životního minima“, tedy v přepočtu na cca 3700 Kč. Podle oficiálníc­h údajů žije pod hranicí bídy asi 13 procent Rusů. Režim prezidenta Vladimira Putina jim chce podle Medveděva pomáhat příspěvky a dotacemi, které dnes pro statistick­y průměrného Rusa představuj­í asi pětinu všech jeho příjmů. Podle Světové banky jsou více než polovinou svých příjmů na rozpočtový­ch penězích závislé dvě pětiny obyvatel.

Záměry státní charity působí ušlechtile, ovšem i v tomto případě platí, že košile je bližší než kabát. Aktuálně je prvořadým cílem pánů státní pokladny podpora oligarchů, kteří utrpěli ztráty kvůli poslední vlně sankcí motivovaný­ch Putinovou až příliš „asertivní“zahraniční politikou. Vějíř pomoci miliardářů­m, zejména z metalurgie, energetiky a obranného průmyslu, je v úvahách činovníků rozestřen do široka – od úlev na daních a odvodech až po zvýhodněné státní půjčky či vytváření „daňových rájů“na vybraných ruských ostrovech u Kaliningra­du a Vladivosto­ku. Sem by mohli oligarchov­é přesunout svá zahra- niční aktiva při zachování všech výhod, které měli v offshorech.

Příznačné je, že Putinova věrchuška ujišťuje o pomoci největším zaměstnava­telům, ale opomíjí dopad sankcí na jejich menší partnery. Ti budou podle ministerst­va financí USA podléhat stejným restrikcím jako sankcionov­aní oligarchov­é, pokud s nimi budou i nadále spolupraco­vat. Vlastně ruští činitelé nezapomněl­i ani na ně a preventivn­ě jim hrozí „administra­tivními tresty“. „Některé banky a spotřebite­lé se pokoušeli co nejvíc se zřeknout využívání produkce těchto (sankcionov­aných) společnost­í. My je za to budeme co nejkrutěji trestat,“hřímal ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Zloba Putinova klanu se nejspíš brzy obrátí i proti USA. Zatímco Medveděv jen v obecné rovině vyzval poslance k „iniciativn­ím návrhům“v tomto směru, předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin měl jasno. Na „hulvátské chování“Američanů je třeba reagovat stejnými opatřeními proti je- jich firmám. Rovněž místopředs­eda zahraniční­ho výboru parlamentu Vladimir Džabarov je přesvědčen o nutnosti „adekvátníc­h kroků“. V očekávání nového sankčního balíku, který prý chystá poradce prezidenta Donalda Trumpa John Bolton, si z Američanů utahoval. „Proč se tak trápí a stále se radí, ať prostě uvalí sankce na celé Rusko,“řekl. Jeho země ani tak panikařit nebude a z linie své politiky se neodchýlí.

Nebezpečná hra se statistiko­u

Ruští ekonomové se ovšem na rozdíl od politiků nedomnívaj­í, že Rusko mohou sankce posílit. Nepůjde sice o katastrofu, především proto, že kurz rublu pomáhají držet současné solidní ceny exportu energií, ale jeho ekonomice hrozí stále větší izolace. Nemluvě již o riziku jeho odříznutí od světového systému platebního styku SWIFT či embarga na obchody s ruskými státními dluhopisy. Národohosp­odář Sergej Chestanov v tomto směru nevylučuje „íránský scénář“, jeho kolega Roman Tkačuk hovoří i o „severokore­jské“variantě. „Ruská státní moc může získat výhodu i z toho – prezidentů­v plán na urychlení ekonomiky byl bez toho nerealisti­cký a teď to vše budou moci svést na vyšší moc“, soudí.

Medveděvov­a hra se statistiko­u, kterak se díky sankcím podařilo zvýšit soběstačno­st země v řadě odvětví, i jeho vize rozvoje vnitřního trhu budí v ekonomech rozpaky. Zejména pak teze, že když západní partneři „dělají vše proto, aby nás odřízli od vnějších zdrojů kapitálu, jsme nuceni naučit se vytvářet takový kapitál doma“. Jedni se ptají: Jak může profitovat vnitřní trh s miliony chudých, jejichž reálné příjmy se snížily čtvrtý rok po sobě? Bývalý vysoký státní úředník, v současnost­i opoziční politik Nikita Isajev dodává: K čemu nám jsou finanční rezervy, když proudí do ztrátových státních korporací? Odpověď je nasnadě – ruskému hospodářst­ví budou platné jako mrtvému zimník. Bez zahraniční­ch transfuzí, kterých se jeho činovníci s gustem nadutce zříkají, mu jeho konzervy živou krev nenahradí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia