Lidové noviny

Na chemii nesahej

Svým útokem Západ ukázal Sýrii meze své citlivosti

-

Dějiny občas připraví událost sloužící za projekční plátno postojů – bez velkých ohledů na to, co se opravdu stalo. Příkladem je sobotní útok USA, Francie a Británie na cíle v Sýrii. Řekněme rovnou, že na konkrétní cíle spjaté s chemickými zbraněmi. A že útok si podle prvních informací nevyžádal oběti na životech. Jenže projekční plátno upřednostň­uje vyhrocené pohledy. Proti sobě stojí dva hlavní. Jednak ten, který v akci vidí pošlapání syrské suverenity, aniž by byl k dispozici jednoznačn­ý důkaz o vině a aniž by pro něj byl mandát. (Tento pohled svádí pod jeden prapor Vladimira Putina, Miloše Zemana či Václava Klause mladšího.) A pak je tu pohled ryze morální: Baššár Asad je ztělesněné Zlo a jakákoliv akce proti němu je příliš slabá, než aby ji bylo možné náležitě ocenit. Ve skutečnost­i to až tak vyhrocené není.

Za prvé. Z prvních reakcí zaujala ta, kterou přinesl web The New York Times: Rusko oznámilo, že útok neohrozil žádný z jeho životních zájmů. To je důležité. Podle bývalého šéfa Rady národní bezpečnost­i Jaakova Amidrora se podobně chová Izrael: Rusko v Sýrii nechává Írán stavět infrastruk­turu proti Izraeli, ale zároveň nechává Izrael útočit na základny Íránu. Jen když přitom vynechá ruská zařízení.

Za druhé se ukázalo, že Donald Trump není až takový egomaniak a šílenec, za jakého je vydáván. Ne snad, že by čekal na mandát od Rady bezpečnost­i OSN, ale už předem prohlásil, že hájí mezinárodn­í dohodu o zákazu chemických zbraní přijatou už po první světové válce. Takže de facto přijal klasickou roli USA coby světového četníka, jen postupuje důsledněji než Barack Obama v září 2013.

Za třetí. Podle dosavadníc­h informací nebyl při útoku nikdo zabit, což vypovídá o nadřazenos­ti americké technologi­e nad tou, kterou disponuje Asad (tím není řečeno, že Rusko mu nemůže dodat lepší). A tady se naskýtá otázka. Když už to šlo tak hladce s odvetou za chemické zbraně, proč Západ vedený Amerikou nešel dále a neuškodil Asadovi i jinde na syrských bojištích? Nabízí se očividná odpověď. Západ už akceptoval „fakta na zemi“– prostě fakt, že Asad s pomocí Ruska a Íránu vítězí a že s tím žádná jiná síla už nehne.

Úhrnem. Západ si v sobotu dopřál morální gesto, které mu získá politické body doma a přitom reálně neuškodí Moskvě. Ale ve skutečnost­i říká Západ Asadovi toto: Srovnej Sýrii do latě, jak umíš, třeba brutálně. Ale nesahej přitom na zakázané zbraně. Na to – a jen na to – jsme citliví. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia