Lidové noviny

Degustační menu

Místo mobilního datového jara máme jen zatetelení

-

Kčemu nám jsou rychlé mobilní sítě, když stále platíme jedny z nejvyšších cen v Evropě? A co s tím můžeme dělat? Odstěhovat se snad do Polska? Stejné otázky, jaké se v Česku opakují už léta, znovu otevřelo dalšímezin­árodní srovnání. Odpověď se snaží najít vláda v čele s premiérem Babišem, který si vysoké ceny a nízkou konkurenci operátorů vzal za své loni před volbami. Slibované mobilní „datové jaro“se nekonalo, předseda telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák to v nedělních Otázkách Václava Moravce označil jen za „jemné zatetelení“a to, co jsme dostali od operátorů ve srovnání se zahraničím, nanejvýš za „degustační menu“.

Podle šéfa jejich asociace ale prý operátoři nejlíp „vědí, co lidé chtějí“, a „trh dostává, co potřebuje“. Co na tom, že maďarští zákazníci dostávají tarify bez limitů dat za pětistovku, tedy o polovinu levněji než čeští ty omezené. Co na tom, že internet vmobilu u nás podle statistiků používá méně lidí než v Rumunsku a každý z nich má v hlavě „mentální brzdu“, aby nemusel připlácet hříšné peníze za další data. Operátoři z nás dělají „skákače po wifinách“, jak trefně popsal Novák. A co na tom, že se tak dusí česká digitální ekonomika a domácí firmy, zatímco operátoři odvádí matkám do zahraničí miliardy.

Novák a jeho úřad dostanou možná v polovině roku zelenou od Evropské komise, aby ceny operátorů opravdu natvrdo zkrotili, což dosud nemohli. Byli bychom druzí v EU vedle Kypru, ale pohled na telekomuni­kační trh ukazuje, že už to asi nejde jinak než přísnou regulací. A to je mimořádně smutné vysvědčení hlavně pro samotné operátory. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia