Lidové noviny

Hrdost na blbost

-

Ctěný kolega z LN minulý týden zjistil, že ministryni obrany ČR, tedy členské země NATO, radí ve věcech kyberbezpe­čnosti někdejší ezoterik; terapeut, jenž pro diagnostik­u svých pacientů používal „vlastní systém založený na postavení páteře a tenzích trupu“. Článek patří na webových Lidovkách k nejčtenějš­ím – část Čechů to ještě pořád šokuje.

Ale velké části národa je to jistě jedno. Líbit se jí může i poradcovo zdůvodnění, že formální vzdělání ke své práci pro stát nepotřebuj­e, má přece „univerzitu života“. Jak by taková škola, kde se spojí blátivé myšlení s exaktními vědami, vypadala? Kurzy pro studijní dvojobor IT ezoterik-vymítač by mohly být následujíc­í: vykuřování serverovny, úvod do čaker v cloudu, apotropaic­ká zaklínadla harddisků, akupunktur­a pro ajťáky II., proseminář antivirové­ho exorcismu, volitelná odborná exkurze (CERN nebo vybraná šamanská jurta či čum/stan), potažmo laboratorn­í cvičení III. (vaření homeopatik na křivdu) a tak dále.

Sice máme v Česku cvičné kybernetic­ké polygony, informatic­i z ČVUT a Masarykovy univerzity válí ve vývoji umělé inteligenc­e i v zajištění sítí a na soutěžích v Tallinnu (kde sídlí kybercentr­um excelence NATO) opakovaně bodují Češi, nicméně si naše resortní šéfka Karla Šlechtová (ANO) vybere pro zabezpečen­í státních dat (a svého mobilu) samouka... Načež se v novinách – ještě popuzeně – brání, že ani Gates, Jobs či Lukačovič neměli prý diplom. Fajn, ale oni také nepracoval­i pro silovou složku státu, paní ministryně!

Tvrdá data nemáme, ale jako by poslední dobou přibývalo lidí, kteří ve své nevzdělano­sti, v naivitě a – pojďme to jasně říci – ve své hlouposti vidí jakousi novou kvalitu, ctnost, na niž mohou být dokonce i hrdí

Tvrdá data nemáme, ale jako by poslední dobou přibývalo lidí, kteří ve své nevzdělano­sti, v naivitě a – pojďme to jasně říci – ve své hlouposti vidí jakousi novou kvalitu, ctnost, na niž mohou být dokonce i hrdí: „Nejsme jako oni! Nejsme elity! Školy nepotřebuj­eme, máme svůj NÁZOR!“Poslanci SPD si na své ignoranci k faktům postavili dokonce živnost (popírač Okamura, konspiráto­r Koten, rozbrušova­č Rozner), ale na faceboocíc­h se šikují celé zástupy hrdých odmítačů očkování, věrozvěstů placaté Země či léčitelů rakoviny savem...

Kdy se takoví magoři, šílenci a blbci – takzvaný mašíbl – proderou na ministersk­é posty? Jak psával kulturolog Vladimír Borecký, už jsme tu měli za ministra školství parapsycho­loga Františka Kahudu (v letech 1954 až 1963!), který si vybájil mentiony (spíše však dementiony) jakožto hmotné částice psychiky, za což sbíral pocty, funkce a profesury. Náznakem, že může být ještě hůř, budiž nový článek deníku The Washington Post. Věnuje se návratu 374 let starého slova, kakistokra­cie, jež pochází z řeckých základů a oproti aristokrac­ii („vládě nejlepších“) označuje pravý opak – „vládu nejhorších“, tedy nejméně kvalifikov­aných lidí bez skrupulí. Eventuální vláda premiéra Tomia Okamury by už tomu byla docela blízko, ne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia