Lidové noviny

Obavy z recese nejsou v Česku žádné téma

- MICHAL SKOŘEPA DOMINIK STROUKAL HELENA HORSKÁ

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

eská ekonomika naráží na své limity. Při pohledu na poslední čísla statistick­ého úřadu hovoří ekonomové o nedostatku pracovníků a poklesu vývozu. Jistě, máme některá specifika, například posilující korunu či nedostatek pracovních sil. Neodráží však vývoj v Česku jen dění Německu i jinde ve světě?

V Německu maloobchod­ní tržby v únoru klesly meziměsíčn­ě o 0,7 procenta, průmyslová produkce o 1,6 procenta. Objednávky průmyslu klesly rovněž, byť méně než v lednu. V britském Daily Telegraphu věští Německu recesi, což je zřejmě nesmysl, minimálně je to hodně přehnané. Nějaké zpomalení však přichází.

Na serveru Bloomberg píší, že světová ekonomika bude v expanzi pokračovat, nicméně podotýkají, že na rozdíl od roku 2017, kdy byla expanze skutečně mohutná a slušně rostli všichni velcí hráči (Čína, USA, Evropa i Japonsko), globální růst mírně zpomalí. Výsledky tak budou i nadále solidní, i když nebudou závratné.

Jaký vliv bude mít světová expanze na českou ekonomiku?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

české ekonomiky letos oproti zářnému loňskému roku velmi pravděpodo­bně zpomalí. V pozadí bude souběh více faktorů. Na domácí půdě je to především vyčerpanos­t trhu práce, přičemž i při nynějším solidním růstu investic bude delší dobu trvat, než se firmám podaří přejít na automatizo­vanější technologi­e a tím oslabit svou citlivost na nedostatek pracovníků. Zároveň bude tlumícím směrem působit i zpřísňujíc­í se mě- nové podmínky, ať už přes vyšší kurz, nebo přes silnější korunu.

I letošní růst mírně nad třemi procenty však lze považovat za příznivé tempo. Rozhodně nepůjde o pád do recese, spíš se dá mluvit o návratu na úroveň, jež je v případě české ekonomiky dlouhodobě­ji udržitelná. Svou roli však bude hrát i zahraničí. Pro naši ekonomiku je klíčový hlavně růst v eurozóně; tam lze očekávat jeho mírné zklidnění. Velkou neznámou je ovšem dopad brexitu a případného rozhoření obchodní válkymezi Čínou a USA.

analytik České spořitelny

Michal Skořepa: Udržitelné tempo růstu

to slyšíme, ale Česko nehýbe světovou ekonomikou. Jsme učebnicová­malá otevřená ekonomika, což nám v dobách dobrých pomáhá, ale škodí v dobách špatných. Naše současné dobré hospodářsk­é výsledky jsou výsledky okolních zemí. A dokonce ani jejich hospodářsk­é výsledky nejsou důsledkem chytrých vládních opatření. Vše dnes stojí a padá na uvolněné měnové politice velkých centrálníc­h bank...

Dosavadní růst může zastavit celá řada událostí. S trochou nadsázky žijeme ve světě, kdy může optimistic­ké trhy shodit i špatně mířený tweet Donalda Trumpa. A že jsou trhy přehnaně optimistic­ké, že se na nich nafouknula bublina, to lze popřít jen obtížně. Za posledních devět let, od dna finanční krize vyrostl akciový index Dow Jones přesně čtyřikrát. Ptejme se sami sebe, jestli spíše věříme tomu, že jde o zdravý růst, nebo o efekt nově natištěnýc­h peněz. hlavní ekonom skupiny Roklen

pochyb, že se česká ekonomika nachází na vrcholu. Naznačuje to řada údajů – není ale snadné dál zvyšovat rychlost, když dochází palivo. V Česku už chybí práceschop­né obyvatelst­vo, zavládla přezaměstn­anost. Výsledkem je dvojnásobn­ý růst mzdových nákladů na jednotku produkce vyrobenou zaměstnanc­em v porovnání s Německem. V přepočtu na euro mzdové náklady rostou ještě rychleji.

Zpomalení přichází ze Západu, především z Německa. Česká eko-

Dominik Stroukal: Náš osud v cizích rukách Helena Horská: Dochází palivo

nomika dýchá ve stejném rytmu jako Německo, i když si ještě udržuje rychlejší růst.

Recese je oběma ekonomikám ale stále vzdálena. Naopak podle mého názoru jiné evropské země teprve směřují ke svému vrcholu, stejně jako USA. Rizika v podobě obchodních válek či geopolitic­kého konfliktu však mohou vést k rychlému konci zlaté éry expanze světové ekonomiky. hlavní ekonomka Raiffeisen­bank

Debata je redakčně krácena. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia