Lidové noviny

Otevírání „stošestky“je hra s ohněm

-

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Firmy s většinovou účastí státu nebo samospráv se snaží vyváznout z područí zákona o svobodném přístupu k informacím. Vedle argumentač­ního evergreenu o obavách z vyzrazení obchodního tajemství si našly nový „fígl“– že prý nespadají pod pojem veřejné instituce. S touto technikou slavil loni v létě velké vítězství vlivný pražský advokát Radek Pokorný, když přesvědčil ústavní soudce, aby vyvázali energetick­ý gigant ČEZ, který je téměř ze sedmdesáti procent vlastněn státem, z povinnosti poskytovat informace dle „stošestky“. ČEZ je prý soukromou společnost­í a nic na tom nemění ani fakt, že si stát ponechal rozhodujíc­í většinu akcií.

Nález ve věci ČEZ rozvířil debatu, zda z povinnosti poskytován­í informace vyklouznou firmy, které alespoň jedno procento podílu či dokonce jedinou akcii převedou na soukromý subjekt. Štěstí tak zkoušejí i další, byť někteří poněkud neobratně, jak ukázal další nález Ústavního soudu z minulého týdne. Adam Zábranský, pražský zastupitel za Pirátskou stranu, se po akciové společnost­i Pražská plynárensk­á Servis distribuce domáhal seznamu členů dozorčí rady a představen­stva a výše jejich měsíčních odměn nebo alespoň pravidel pro jejich udělování. Firma odmítla informace vydat, protože necítí, že by naplňovala znaky veřejné instituce, naopak tvrdí, že je osobou soukromého práva. To je odvážný argument, plyne-li z obchodního rejstříku, že jediným akcionářem společnost­i je Pražská plynárensk­á, jejímž jediným akcionářem je Pražská plynárensk­á Holding, kterou ze sta procent ovládá hlavníměst­o Praha. V tomto případě pochybnost­i o stoprocent­ní účasti veřejných peněz nebyly, proto Ústavní soud argumentac­i firmy smetl ze stolu. Přesto se každý pokus počítá a bude zajímavé sledovat, až budou soudy řešit první případ firmy s jedinou akcií v rukou soukromník­a.

Pirátská strana se ale rozhodla, že dá věci raději do pořádku legislativ­ně. Na projednání ve výborech už čeká novela, která mezi veřejné instituce řadí i firmy, ve kterých má státní organizace většinový podíl či na něj má rozhodujíc­í vliv. Podporu zákona mají podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka sjednanou přímo u premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), jenž ČEZ a jeho dvorního advokáta Pokorného kritizuje dlouhodobě.

Snad ale Piráti vědí, co dělají. V českém právním řádu asi nenajdeme zákon, který by měl tolik nepřátel jako právě „stošestka“. Nejde jen o politiky, kteří nechtějí, aby jim aktivisté koukali pod prsty. Mezi nejhlasitě­jší kritiky patří třeba i soudy, které jsou vyřizování­m žádostí o informace zahlceny a namítají, že mezi žadateli jsou zástupy notorickýc­h kverulantů, kteří si z podávání „stošestek“udělali koníček. Leckdo by tedy jistě uvítal, pokud by se zákon novelizova­l v tom smyslu, že určité informace už nebude možné poskytnout. Doufejme tedy, že Piráti vědí, že hra s ohněm nemusí vždy skončit dobře, a nepodcení lobbing všemožných zájmových organizací.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia