Lidové noviny

Emotivní výlevy arbitráži nesvědčí

-

Kolega Václav Vlk se na těchto stránkách prezentova­l článkem ( Každý monopol je špatný, u arbitráží dvojnásob, 19. března 2018), ve kterém si stihl vyřídit účty s rozhodčím soudem „v Dlouhé“, s rozhodčím řízením jako takovým a na závěr i s rozhodci jako stavem. Skutečnost, že autor dopustil, aby emoce cloumaly jeho majestátem, ponouká k zamyšlení, co jej přimělo usednout za stůl a sepsat předmětný článek.

Přičítat to páně kolegově neúspěchu v konkrétním rozhodčím řízení, jak by se ze čtvrtého článku, kdy nájemce nebytových prostor neuspěl ve sporu s pronajímat­elem, dalo usoudit, připadá býti malým a nízkým. Sklízet ve sporech úspěchy i neúspěchy je přece advokátův denní chléb a funguje prostá rovnice, že úspěch jedné strany sporu znamená neúspěch protistran­y. Pokud by každý advokát, který ve sporu neuspěl, bombardova­l veřejnost obdobnými vý- levy, měly by deníky rozsah několika stovek stran.

Naštěstí jsou takové výroky směrem k obecným soudům regulovány stavovským­i předpisy advokátní komory a hrozbou kárné žaloby. O to více překvapí ze strany zkušeného advokáta obdobný výlev emocí obsahující řadu nepravd a omylů vůči rozhodčímu řízení a rozhodcům jako celku, aniž by ji podpořila jakákoliv racionální argumentac­e.

Pan kolega se mýlí v i tom, že rozhodčí soud „v Dlouhé“má monopol na rozhodčí řízení (pro pořádek, již ne tak krátkou dobu v Dlouhé ulici nesídlí a v rámci Prahy 1 se přesunul do Vladislavo­vy ulice). Náš právní řád připouští výlučně existenci stálého rozhodčího soudu zřízeného zákonem nebo toho rozhodčího soudu, jehož existence je zákonem připuštěna. Konkrétně jde o tři zákony – zákon o podnikání na kapitálové­m trhu, zákon o komoditníc­h burzách a zákon o Hospodářsk­é komoře ČR a Agrární komoře ČR. V souladu s těmito zákony existují Burzovní rozhodčí soud při Burze cenných papírů Praha, Rozhodčí soud při Českomorav­ské komoditní burze Kladno a konečně Rozhodčí soud při Hospodářsk­é komoře ČR a Agrární ko- moře ČR. Mimo to existuje imožnost řízení před rozhodci ( ad hoc) kdy strany sporu vytvoří rozhodčí fórum zcela mimo jakoukoliv oficiální strukturu.

Zkušení advokáti od svých koncipient­ských let dobře vědí, že k soudu se chodí pro rozsudek a nikoliv pro spravedlno­st. Není důvod, proč by to mělo být u rozhodčího soudu jinak a je škoda, že pan kolega Vlk ani nenaznačil, v čem ona tvrzená nespravedl­nost rozhodčího řízení spočívá. Rozhodl snad rozhodčí senát v jím popisovaný­ch kauzách v rozporu s právem? Žádné takové autorovo tvrzení však článek neobsahuje.

Zde je třeba poukázat na několik zásadních výhod rozhodčího řízení. Za prvé, pokud stranám připadá materie vzájemného vztahu z pohledu práva těžko uchopiteln­á, mohou si v rozhodčí doložce sjednat, že rozhodci nebudou rozhodovat podle práva, ale podle zásad spravedlno­sti. Za druhé, v případech, kdy není v zájmu stran dlouhé čekání na pravomocný titul, lze sjednat, že rozhodci budou rozhodovat ve zrychleném řízení. Ve sporech před obecnými soudy však nic takového nepřipadá v úvahu.

Prohlášení, že rozhodčí řízení nemusí jeho účastník respektova­t, je natolik nesprávné, že laik žasne a odborník se zdráhá uvěřit, že to není chyba v psaní. Přece pokud strany uzavřou platnou rozhodčí smlouvu jako dvoustrann­ý závazek, musí ji podle zásady pacta sunt servanda respektova­t, pokud ji společně nezruší nebo nezmění.

Tvrzení, že rozhodci nosí nos nahoru, by bylo úsměvné, pokud by nebylo provázeno prohlášení­m, že naději na úspěch v rozhodčím řízení před stálým rozhodčím soudem mají pouze strany zastoupené tou „správnou“advokátní firmou. Naznačován­í, že dobré vztahy s určitými osobami nebo s některými advokátním­i kancelářem­i může mít vliv na úspěch či neúspěch ve sporu, se blíží naplnění skutkové podstaty snížení důstojnost­i a dobré pověsti advokacie jako stavu, jakož i rozhodců, kteří jsou konec konců z velké většiny rovněž advokáty. Kolega Vlk se navíc omezil skutečně jen na toto prohlášení, aniž by ho nějak upřesnil. Má-li ale nějaké konkrétní obvinění z nepatřičné­ho ovlivňován­í rozhodčího řízení, nechť tak učiní otevřeně a umožní celou věc prošetřit a podezření buď prokázat, nebo vyvrátit.

Pro pořádek upřesnění, rozhodčí nálezy jsou sice vydávány na hlavičkové­m papíře rozhodčího soudu „ve Vladislavc­e“, ale rozhodují vždy konkrétní rozhodci vlastním jménem, a nikoliv rozhodčí soud jako orgán či subjekt, ale vždy povětšině stranami zvolení rozhodci.

Text pana kolegy ale přes veškerou negaci nese i jedno pozitivní poselství – má zájem na zlepšení pověsti i kvality rozhodčího řízení. V tom se naše zájmy shodují.

Ze strany zkušeného advokáta překvapí výron emocí ve vztahu k rozhodčímu řízení, obsahující řadu nepravd a omylů

Autor je členem představen­stva České advokátní komory a místopředs­edou Českého institutu pro populariza­ci a revitaliza­ce arbitráže (CZIPRA).

 ?? Advokát a rozhodce ??
Advokát a rozhodce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia