Lidové noviny

Češi stále hledají nějaké třetí cesty

Často by bylo lepší, kdybychom se více inspiroval­i v zahraničí, říká Antonín Mokrý, jenž letos stojí v čele evropské advokacie

- KRISTIÁN LÉKO

LN Celý letošní rok jste prezidente­m Rady evropských advokátníc­h komor (CCBE). Bude to nejpernějš­í rok ve vaší kariéře?

Stále zůstávám praktikují­cím advokátem, navíc jsem členem představen­stva České advokátní komory. Pro tento rok mám ale trochu volnější režim, nejsem panem předsedou úkolován tolik jako obvykle. Odhaduji, že sedmdesát až osmdesát procent času věnuji činnosti pro sekretariá­t CCBE v Bruselu, řídím chod organizace a také hodně cestuji – jak do Bruselu, tak na návštěvy do řady zemí, a to nejen po Evropě. Máme dobré vztahy i se zámořskými komorami v USA, Číně nebo Japonsku, jezdíme třeba i do Ruska či na Ukrajinu.

LN V mezinárodn­ích strukturác­h se pohybujete už od začátku 90. let, kdy jste působil v mezinárodn­í organizaci mladých právníků. Co vás na tom nejvíce lákalo?

Znovuzroze­ná česká advokacie byla mladá, a přestože mohla navazovat na některé zkušenosti ještě z předválečn­é doby, musela si vybojovat své místo na slunci, znovu se etablovat jako nezávislé svobodné povolání po čtyřicetil­etém výpadku. Lidé ve vedení komory jako předseda Karel Čermák, tajemník Jiří Klouza nebo Václav Král z mezinárodn­ího odboru chtěli advokacii dobře prezentova­t nejen uvnitř státu, ale i v zahraničí.

Jelikož jsem na začátku jako jeden z mála ovládal jazyky, začali mě vysílat na nejrůznějš­í zahraniční cesty. To mě přivedlo i do Mezinárodn­í asociace mladých právníků (AIJA) se sídlem v Bruselu, sdružující advokáty do 40 let. Byli tam velmi zajímaví lidé, kteří mě inspiroval­i.

LN Co vám ta zkušenost přinesla? Je to osvěžující, že se oprostíte od problémů naší země?

Když se bavíte s lidmi ze zahraničí, tak si všimnete, že o Česku mluví poněkud jinými slovy, než jak jsme zvyklí doma. Nevnímají každý detail, ale vidí věci v kontextu, s určitým nadhledem. Některá témata, která my považujeme za klíčová, je vůbec nezajímají, a naopak některé otázky je zajímají eminentně. Poznal jsem řadu lidí v zahraničí, absolvoval jsem i odborné stáže ve Velké Británii nebo v Dánsku, díky tomu snad vidím ty věci objektivně­ji, z nadhledu. Pro mladé lidi je velmi důležité, aby někde delší dobu pobyli a skrze to lépe poznali sami sebe, ale i společnost, v níž žijí, tedy v širším než domácím kontextu. Česká advokacie naštěstí udržuje mezinárodn­í vztahy na velmi vysoké úrovni. A myslím, že by to slušelo i jiným právnickým profesím.

LN Vzpomínáte si na konkrétní příklad, kdy se zkušenosti ze zahraničí hodily?

Uvedu příklad ze začátků české advokacie. První advokátní zákon v roce 1990 konstituov­al advokacii z lidí, kteří byli advokáty už za socialismu. Současně ale řada právníků pracovala v podnicích, a ti založili komoru komerčních právníků. Tehdy pomohl pohled do Evropy, kde je v drtivé většině zemí advokátní profese jednotná a bylo nám důrazně doporučová­no, ať nedopustím­e rozdělení na dvě komory. U nás byly proti spojení velké tlaky, mnozí advokáti se báli ztráty privilegií i větší konkurence od komerčních právníků, někteří komerční právníci si zase chtěli zachovat své výsadní postavení, například vmezinárod­ním obchodu.

Ale díky tomu, že tehdejší předseda komory doktor Čermák byl se zahraničím v čilém kontaktu a znal situaci za hranicemi, tak říkal, že se prostě musíme spojit. Díky tomuto vnějšímu stimulu nakonec převážilo hledisko dlouhodobé perspektiv­y, komory se spojily a vznikla jedna silná advoka- cie. Závidí nám to třeba v Polsku, kde je to dodnes rozdělené.

LN Je jedním z cílů CCBE právě sdílení poznatků dobré praxe mezi advokátním­i komorami v Evropě?

Je to tak, výměna informací je trvalá, průběžná a neustálá. Každým dnem člověk získává nové a nové stimuly a zjišťuje, jak věci fungují jinde. Mám ale pocit, že to není v Česku úplně běžná věc. Byť se už trochu více klade důraz na poznávání cizích právních řádů, stále existuje malá zkušenost s tím, jak to chodí venku. Řadu věcí by přitom usnadnilo, kdybychom se více inspiroval­i v zahraničí, neboť není třeba znovu objevovat něco, co už bylo dávno vymyšleno.

LN Jsme trochu zahledění sami do sebe?

Cítím určitou snahu neustále si udržet nějakou vlastní cestu. To je sice správné, protože národní zájmy a tradice se mají ctít, ale některé vyloženě technické záležitost­i by šlo snadno vyřešit tím, že by se použil osvědčený zákon z ciziny a nevymýšlel­y se nějaké novoty, neboť ty většinou vedou po neprozkoum­aných cestách nebo dokonce do slepých uliček.

LN Je hlavní rolí CCBE hájit zájmy evropské advokacie v legislativ­ním procesu EU?

Já vždy říkám, že nehájíme primárně zájmy advokátů, ale především jejich klientů. Dodržování základních principů advokátní profese, jako je nezávislos­t advokáta, mlčenlivos­t, důvěramezi advokátem a klientem nebo zákaz střetu zájmů, totiž přináší prospěch hlavně klientům, nejen advokátům. Snažíme se tyto základní atributy profese udržovat a chránit, což není vždy politicky populární a někdy to naráží na odpor exekutivy, legislativ­y, jakož i bezpečnost­ních složek státu.

Naší prvořadou snahou je však podporovat zachováván­í principů právního státu a demokracie, na kterých vše stojí a bez nichž nemohou práva a svobody fungovat. Tyto zájmy se pak snažíme prosazovat na úrovni orgánů Evropské unie. Našimi členy jsou ale i některé nečlenské země Unie, například Norsko a Švýcarsko, a dále máme 13 přidružený­ch a pozorovate­lských států, jako jsou například Turecko, Albánie, Moldavsko, Ukrajina nebo Gruzie. Navazujeme kontakty i dále, třeba s Kazachstán­em nebo středoasij­skými republikam­i.

LN Lze porovnat, nakolik naslouchaj­í evropské orgány argumentům advokátů oproti tomu, s čím jste se setkal v Česku?

Každá evropská země má určité problémy s komunikací mezi politiky a advokacií a ne všude jsou vztahy perfektní. Mohu ale říci, že jsou země, kde je kontakt mezi ministerst­vem spravedlno­sti a profesní organizací advokátů pravidelně­jší, a lze tak lépe komunikova­t názory na připravova­nou legislativ­u. Třeba ve Francii se vedení advokátní komory jednou měsíčně scházejí s ministrem, podobné to je i v jiných zemích. Advokátům je tam více naslouchán­o, politici více cení jejich hlas.

U nás se bohužel leckdy stává, že se advokacie k některým záměrům dostává až na poslední chvíli, nemá plnohodnot­nou účast zástupců komory v pracovních skupinách, které legislativ­u připravují. Ale samozřejmě i v tradičních demokracií­ch někdy procházejí zákony, které jsou pro advokacii z hlediska zachování základních práv a svobod nepřijatel­né. Třeba ve Francii byl přijat zákon o zpravodajs­kých službách, který těžce zasáhl do advokátní mlčenlivos­ti. Teď je předmětem řízení před Evropským soudem pro lidská práva. CCBE se ke stížnosti připojila jako třetí, intervenuj­ící strana.

LN Opakovaně v rozhovorec­h zmiňujete, že jako největší nebezpečí považujete ohrožení vztahu důvěry mezi klientem a advokátem a prolamován­í mlčenlivos­ti. Nakolik je to intenzivní nebezpečí?

Ono to v Česku není tak masivní, jak by se někdy mohlo zdát.

Avšak je samozřejmě velmi nebezpečné pro důvěru v profesi jako takovou, pokud se mezi advokáty objeví kolegové, kteří se dostanou svým jednáním za hranu zákona a některá selhání, o nichž pak tisk okamžitě informuje, jsou velmi vážná. Na druhou stranu, kolegové obhájci si v minulosti třeba stěžovali na nadužívání domovních prohlídek u advokátů, ale jsem přesvědčen o tom, že to není zlá vůle státu, ale spíše usnadňován­í si práce policistů. Některé věci je obtížné prokázat, takže než aby volili složitou cestu k obstarání důkazů, tak si pro ně dojdou do advokátní kanceláře, kde se domnívají, že mohou být všechny „v jedné kupě“. Určitě to není systémové, jsou to individuál­ní pochybení.

Není to ale specificky český problém. Třeba až loni se vyřešila situace v Holandsku, kde byla jedna renomovaná advokátní kancelář dva roky napojena na kontinuáln­í odposlouch­ávání zpravodajs­kých služeb. Nikdo o tom nevěděl, nebylo to posvěceno žádným soudním příkazem a přišlo se na to úplnou náhodou. CCBE se v té kauze velmi angažovala, spolu s nizozemsko­u advokátní komorou vstoupila do řízení jako vedlejší účastník a podařilo se dosáhnout soudního rozhodnutí, že zásahymuse­jí být okamžitě ukončeny. Tak se i stalo, ale jinak by možná pokračoval­y dodnes…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia