Lidové noviny

3+3: výjimečný Pastrňák

-

Na Pastrňáka po utkání mířila chvála ze všech stran. Myšlenku kouče Cassidyho o výjimečném počinu následně rozvedl bek Torey Krug. A do svého opěvování přidal i Pastrňákov­y parťáky z lajny – Patrice Bergerona a Brada Marchanda. „Existují důvody, proč je to nejlepší útočná formace současného hokeje. Hrají skvěle v útoku i obraně. Loví puky stylem, jaký jsem ještě u nikoho neviděl. Musí být těžké je bránit. Oni přitom patří také mezi naše nejlépe bránící hráče,“poznamenal šikovný obránce, který z jejich práce těží také. Ve dvou zápasech nasbíral pět bodů za pět asistencí.

Lépe jsou na tom jen Pastrňák, který po víkendu vládl produktivi­tě s devíti body (4+5), aMarchand (1+5). Bergeron pak má na kontě stejně jako Krug pět asistencí. Dohromady elitní lajna Bostonu nasbírala za dva večery neskuteč- ných dvacet bodů. „Hraju se skvělými hráči ve skvělém týmu. Naše řada také nastupuje ve stejném složení už nějakou chvíli, rozumíme si a daří se nám. Hrajeme skvěle,“pochvaluje si také sám Pastrňák. „V každém zápase chceme být lepší. Nemyslíme na soupeře nebo na to, co by se mohlo stát. Jen chceme hrát rychle a vydat ze sebe to nejlepší.“

A aby těch rekordů nebylo málo. Devět bodů v prvních dvou zápasech vyřazovací­ch bojů je dalším milníkem jednoho ze šesti zakládajíc­ích týmů slavné ligy. Před havířovský­m talentem se stejný počin v černožluté­m dresu povedl v roce 1969 již zmíněnému Espositovi. „Spousta lidí v Bostonu už ví, jak dobrý Pasty je. Teď to začínají poznávat i ostatní lidé v této zemi,“chválí svého parťáka Bergeron, zkušený centr, který je v jejich trojici především od černé práce a bránění. Ve hře na obou stranách kluziště patří dlouhodobě mezi nejlepší útočníky v lize.

Pohovor zabral

Nyní se k němu pomalu řadí také Pastrňák. Přitom pamatujete? Na začátku listopadu musel český objev na kobereček ke kouči Cassidymu. V té době měl v hodnocení +/za účast na ledě při vstřelenýc­h a obdržených gólech hrozivých -8 a byl v této statistice nejhorší v týmu. „Zítra nás čeká debata,“řekl tehdy šéf lavičky Bostonu po chybách jednadvace­tiletého útočníka v duelech proti Washington­u a Minnesotě, když jej ve druhém případě dokonce v závěru duelu nechal sedět jen na střídačce.

„Chceš být lídrem? Protože se dostáváš ve své kariéře do této fáze. A hraje takhle lídr?“naznačil následně novinářům, na co se bude české osmaosmdes­átky ptát mezi čtyřma očima. „Uvi-

Soupeř musí něco změnit

Že je těch chvalozpěv­ů hodně? A že zní jen z kabiny Bostonu. Rozhodně ne. „Dvacet bodů jedné trojice ve dvou zápasech play off? Ne, tohle jsem nikdy neviděl. A snažil bych se to dostat z hlavy, pokud by se to netýkalo mého týmu,“hlesl po druhé prohře v sérii kouč Toronta Mike Babcock. „Zaslouží si maximální respekt a úctu. Jsou skvělí ve hře pět na pět, v přesilovká­ch, vše, co pošlou na branku, skončí v síti. Musíme jít domů a popřemýšle­t, co změnit,“dodal zkušený kanadský kouč.

Zda na jeho slova dojde, ukáže dnešní noc, kdy se hraje v Torontu třetí zápas série.

 ?? David Pastrňák (vpředu) sklízí gratulace od spoluhráčů poté, co v závěru druhého duelu s Torontem dokonal hattrick. FOTO ČTK/ AP ?? Gratulace hrdinovi.
David Pastrňák (vpředu) sklízí gratulace od spoluhráčů poté, co v závěru druhého duelu s Torontem dokonal hattrick. FOTO ČTK/ AP Gratulace hrdinovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia