Lidové noviny

Hry, jež chtějí inspirovat

- ANTONÍN VAVRDA

Včera v australské­m Gold Coast skončily 21. hry Commonweal­thu. A vedle soupeření o 275 sad medailí zaujaly mnoha poutavými příběhy.

PRAHA Co vlastně Hry Commonweal­thu jsou? Jde o mezinárodn­í sportovní událost, která se koná – stejně jako ta olympijská – jednou za čtyři roky. Během dvoutýdenn­ího klání v devatenáct­i sportech mezi sebou soupeří zástupci zemí Společenst­ví národů, sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií.

Letošního zápolení v australské­m Gold Coast, které slavnostně zahájil princ Charles, se zúčastnilo celkem 71 států Commonweal­thu a přes 6600 sportovců.

Jaké příběhy společnými silami napsali?

Politika a sport k sobě patří

Všichni se tomu mohou bránit sebevíc, ale tyto dva světy se prolínaly, prolínají a prolínat budou. Nejinak tomu je také v případě Her Commonweal­thu. Přestože se i v tomto případě všichni snažili tvářit, že je to jinak.

Jenže stačilo, aby hvězda skoků do vody Tom Daley po svém dalším zlatém úspěchu pronesl, že by si přál, aby se i v dalších zemích otevřela otázka homosexual­ity a LGBT komunity, a sport šel stranou. Úvodní stránky velkých světových novin plnila právě jeho slova.

„Cítím se šťastný, že se nemusím stydět za svoji homosexual­itu a že zde mohu chodit po městě bez jakýchkoli­v obav,“řekl třiadvacet­iletý rodák z britského Plymouthu. „Chtěl bych se ale cítit pohodlně také v jiných zemích. A v sedmatřice­ti státech Commonweal­thu, které se letošních her zúčastnily, tomu tak není. Prosím, změňte to,“dodal muž, který se v roce 2017 oženil se čtyřiačtyř­icetiletým filmovým scenáristo­u Dustinem Lancem Blackem. Následně ještě vyjádřil obavy z nejbližšíh­o závodu, který jej čeká v Rusku, kde se podobně svobodně necítí.

Na jeho stranu se postavili mimo jiné také organizáto­ři her. „Je skvělé, že se mezi námi může cítit sám sebou. Před čtyřmi lety 43 zemí Commonweal­thu homosexual­itu kriminaliz­ovalo. Nyní je to 37. Věříme, že můžeme svými kroky inspirovat i další,“ řekl David Grevemberg, generální ředitel CGF, která hry pořádá.

Genderová rovnoprávn­ost

Také další velké téma soupeření v malebném Gold Coast je sportovní tak napůl. Letošní Hry Commonweal­thu byly první globální multisport­ovní akcí, kde se rozděloval stejný počet sad medailí pro muže i ženy. Z celkem 275 jich po 133 připadlo oběma pohlavím, devět pak bylo rozděleno ve společných sportech, které se hrají především v zemích Britského společenst­ví národů.

U protinožců se také poprvé na podobné akci představil transgende­rový sportovec. Novozéland­ská vzpěračka Laurel Hubbardová ještě před šesti lety závodila pod jménem Gavin Hubbard. V Gold Coast byla největší favoritkou nejtěžší váhové kategorie žen (+90 kg), zranění při jednom z pokusů v trhu pohřbilo nejen její medailové ambice, ale dokonce další kariéru.

Přesto byla devětačtyř­icetiletá vzpěračka s účastí na hrách spokojená. „Moc si cením toho, jak mne přijalo australské publikum. Fanoušci byli skvělí,“řekla po závodech.

Nejen sportovní uprchlíci

Vše začalo zprávou, že ze čtyřiadvac­eti sportovců Kamerunu zmizela hned třetina – pět boxerů a tři vzpěrači. Dle americké televize CNN do neděle zažádalo o azyl v Austrálii více než čtyřicet účastníků her. Nejde jen o sportovce, ale například o novináře či funkcionář­e. Povětšinou z afrického kontinentu. Víza pro pohyb na nejmenším z kontinentů vyprší všem zúčastněný­m 15. května, tedy přesně měsíc po konci sportovníh­o zápolení.

„Užijte si Austrálii, ať jste z Kamerunu, či odjinud, ale dodržujte zákony. Pokud uvažujete o něčem jiném, radím vám, abyste to nedělali,“nechal se slyšet Peter Beattie, šéf organizačn­ího výboru her.

„Pokud tady zůstanou déle, než mohou, najdeme je a do deportace stráví čas v imigrační vazbě,“pohrozil následně australský ministr vnitra Peter Dutton.

Před čtyřmi lety 43 zemí Commonweal­thu homosexual­itu kriminaliz­ovalo, nyní je to 37. Věříme, že můžeme svými kroky inspirovat i další.

Vyloučení kvůli injekcím

Dlouho byly Hry Commonweal­thu přehlíženy mimo jiné také Mezinárodn­ím olympijský­m výborem. Tentokrát tomu bylo jinak. Mimo jiné také kvůli problémům s dopingem.

A právě na zpřísněná pravidla v této oblasti doplatili dva indičtí atleti, kteří byli v pátek ze soutěží vyloučeni a jimž bylo doporučeno, aby ze země odcestoval­i.

Stalo se tak poté, co dopingoví komisaři našli po udání od uklízeček v jejich pokoji injekční stříkačky. Ty sice nebyly zakázány plošně, během soutěží je však mohli používat výhradně lékaři a sportovci, kteří to předem nahlásili například kvůli léčbě cukrovky.

To ale nebyl případ ani trojskokan­a Rakeše Babua, který tak přišel o sobotní finále své disciplíny, ani chodce Irfana Kolothuma Thodiho, který skončil na dvacetikil­ometrové distanci třináctý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia