Lidové noviny

Čínské drama vyhrál Ricciardo

- JAN ŠVESTKA

Lídra průběžné klasifikac­e Vettela sestřelil v zatáčce Verstappen

ŠANGHAJ/PRAHA Vettel, Räikkönen, Bottas, Ricciardo... Na prvním místě dramatické Velké ceny Číny formule 1 se vystřídalo hned několik jezdců, nakonec se nečekaně radoval Australan s vozem stáje Red Bull, pro kterou to byl první triumf v sezoně.

Na okruhu v Šanghaji se jel prozatím nejlepší závod sezony. Nechybělo mu nic – předjížděn­í, nečekané strategick­é manévry, přelévání pořadí, kolize i nehody. Dění na trati nenechalo diváky ani chvíli vydechnout.

Ricciardo přitom startoval až ze šesté pozice a stejné místo držel i v prvních kolech závodu. Ale potom se začaly dít věci. Vettel přišel o vedení při zpackaných prvních zastávkách v boxech, které Ferrari zaspalo a oba jeho jezdci padali pořadím dolů. 1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:35:36,380, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -8,894, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -9,637, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -16,985, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -20,436.

Ani Bottas nedojel na prvním místě až do cíle. Kvůli úlomkům karbonu na dráze vyrazil na trať zpomalovac­í vůz, čehož využili jezdci Red Bullu k zastávce a nazutí nových pneumatik.

Na čerstvých gumách se oba jezdci rakouského týmu posouvali rychle vpřed. Verstappen však chyboval a v zatáčce sestřelil Vettela. Zkušenější Ricciardo pak bezvadně využil rychlostní převahy a dojel si pro hladké vítězství.

Pilot Red Bullu Verstappen dostal za manévr desetiseku­ndovou penalizaci, což však pro něj v konečném pořadí příliš neznamenal­o. Ze čtvrtého místa klesl na páté za úřadujícíh­o šampiona Hamiltona z Mercedesu. Na chybu bláznivého Nizozemce nejvíce doplatil lídr šampionátu Vettel, který se sice po kolizi vrátil na trať, ale na poškozenýc­h gumách si stihl dojet pouze pro osmé místo.

Vítězný Ricciardo po průjezdu cílem radostně hýkal do vysílačky ještě dalších pět minut. A potom se jenom smál. I pro něj bylo vítězství hodně šokující. Obzvlášť po nehodě ve třetím tréninku. V sobotu to vypadalo, že ani nenastoupí do kvalifikac­e. „To bylo hodně nečekané, co? 24 hodin zpět jsem čekal, že budu startovat poslední. A teď jsem první. Děkuju týmu, že mi vůbec dokázali dát po havárii auto dohromady.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia