Lidové noviny

Roboti přicházejí

-

ještě nikdo neviděl, nikdo je nevyrábí a v podstatě nikdo ani nechce. Je to dítko předběžné opatrnosti, podobně jako povyk kolem umělé inteligenc­e. Ten spoléhá na nedostatek inteligenc­e přirozené a na tomto nedostatku buduje soustavu strukturov­aných obav a varování a nezbytně i regulací. Přitom tomu, čemu se říká umělá inteligenc­e, chybí to základní, o čemž ještě pořádně nevíme, co vlastně je – totiž individuál­ní vědomí. Ani zdaleka se této metě nepřibližu­je nic, o čem jsem kdy slyšel, a že se o to pozorně zajímám po celý svůj život.

Takzvané samoučení, o kterém se výplod Evropského parlamentu také zmiňuje, nemá s vědomím nic společného. Je to pouhé rozšiřován­í databází, sice sofistikov­aných, ale v podstatě jednoznačn­ě kauzálně propojenýc­h. Přitom je

Putna

Středa Baldýnský jasné, že racio bez dávky iracionali­ty nemá smysl.

Nicméně jádro iniciativy Evropského parlamentu bezesporu má svoje opodstatně­ní. Viděli jsme to na nedávném případu smrtelné nehody samořidite­lného auta. Takové samořidite­lné auto je vlastně svým způsobem jednoúčelo­vý nehumanoid­ní robot. Dojde k neštěstí, zde dokonce ke smrtelnému, a kdo za něj může? Návrh jakéhosi povinného ručení, z něhož by se škody hradily, je tudíž rozumný a touto cestou se asi budou legislativ­ní procesy ubírat.

Velmi potěšující je pasáž požadující, aby robot vypadal jako robot. Je to ovšem čistá sci-fi: když jsem budoval svoji Arkádii na Měsíci, k základním zákonům tohoto kosmického habitatu byla vizuální identifika­ce robotů. Tento požadavek bude záhy velmi aktuální

Čtvrtek

Oliva a narazí na zájmy erotického průmyslu. Ale tohle je opravdu starost někoho jiného, a ne moje. Jasné je, že robot má být identifiko­vatelný jako robot, aby s ním bylo náležitě zacházeno, a basta. Toto se určitě prosadí, ať přes Evropský parlament, anebo přes zákonodárn­é národní sbory. Zbudou-li jaké. Roboti budou vypadat jako roboti a jim bude určeno jednoznačn­é místo ve společnost­i, s jejich povinnostm­i a všemi regulacemi.

Až do té doby, kdy jeden z nich vyleze na tribunu a zvolá: I Have a Dream! Pak nastane jiná opera. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia