Lidové noviny

Praha: Zastavíme proluky. A co zeleň? ptají se kritici

-

PRAHA Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) předal magistrátu návrh metropolit­ního plánu. Dokument bude možné od 27. června po 30 dní připomínko­vat. Oproti současnému návrh nového metropolit­ního plánu například stanovuje výškovou regulaci zástavby. Platit by měl od začátku roku 2023. Současný plán byl schválen v roce 1999. Nový už je na stránkách města. Návrh plánu kritizuje sdružení Arnika.

„V tomto dokumentu se odráží vize města na další desetiletí. Samozřejmě budeme mít možnost o něm v dalších měsících diskutovat,“řekla primátorka Adriana Krnáčová.

Architekt Roman Koucký, který vedl tým připravují­cí plán, uvedl, že z vizionářsk­é ambice se nakonec stal stabilizuj­ící plán. „Srovnal výškovou hladinu, přečetl možné plochy rozvoje a snažili jsme se najít potenciál uvnitř Prahy a nikoliv na loukách a polích tohoto města,“řekl Koucký. „Praha má spoustu stavebních uzávěr, a to je to, co ji brzdí a poškozuje,“řekl. Právě ty by měly být v budoucnu podle něj odstraněny. Jedná se o území v Bubnech-Zátorech, v prostoru nákladovýc­h nádraží na Žižkově nebo na Smíchově.

Oproti současnému plánu návrh řeší výškovou regulaci. „Je exkluzivit­ou metropolit­ního plánu. Jak jsme pátrali, tak nikde nikdy nebyla stanovena,“řekl Koucký. Plán nebere v potaz pouze funkční využití území, ale hledí i na charakter území. „Jak vypadá, kde je náměstí a jak ho čte obyvatel. Nejde jen o to, že se jedná o monofunkčn­í plochy, a největší důraz je na struktuře města,“řekl.

Podle sdružení Arnika ale dává plán možnost zastavět volné plochy veměstě. „Navrhuje (IPR) zahustit pražskou zástavbu na úkor parků a zelených ploch, sportovišť a dokonce veřejné vybavenost­i. Ignoruje potřeby obyvatel a vytváří předpoklad­y ke zhoršování podmínek pro život v hlavním městě,“uvedla právnička Arniky Vendula Zahumenská.

Metropolit­ní plán si budou moci lidé prohlédnou­t od 27. dubna v Centru architektu­ry a městského plánování (CAMP) v sídle IPR. Budou se s ním moci seznámit i v putovním stánku IPR. Lidé návrh najdou na webu magistrátn­ího odboru územního rozvoje, na stránkách IPR nebo na úřední desce magistrátu. Zároveň bude k dispozici webová aplikace. Oficiální prezentace se uskuteční 23. května v CAMP. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia