Lidové noviny

Spor. Má lékař udat neočkované?

-

„Jde-li o oznamovací povinnost, pak lze z kontextu zákona dovodit, že povinnost mlčenlivos­ti zdravotnic­kých pracovníků je ze zákona o sociálně-právní ochraně dětí prolomena skutečně jen v těch nejzávažně­jších případech,“uvedlo ministerst­vo práce a sociálních věcí prostředni­ctvím mluvčího Vladimíra Řepky.

Ministersk­ý rada z oddělení ochrany práv dětí a náhradní rodinné péče Adam Křístek explicitně uvedl, že se to rozhodně netýká odmítnutí očkovat děti. Podle něj lze mít za protiprávn­í „sdělení údajů, které se poskytovat­el zdravotníc­h služeb dozvěděl při jejich poskytován­í, aniž by jeho povinnost mlčenlivos­ti byla zákonem prolomena nebo aniž by k tomu dal souhlas subjekt údajů (pacient, respektive jeho zákonný zástupce)“.

Očkování chrání i ty, kdo by vakcínu nesnesli

Zato Česká lékařská komora před jednáním rodičů, kteří odmítají své děti očkovat, varuje. „Nejenom Česká lékařská komora, ale všechny národní lékařské komory i asociace v souladu s orgány EU považují zpochybňov­ání očkování za velmi nebezpečný trend, který ohrožuje zdravotní stav evropské populace,“napsal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Zdá se, že boj mezi některými lékaři a rodiči odmítající­mi očkování začal po publikaci odborného článku v časopise Informace pro lékařské praxe. K tomu se veřejnost běžně nedostane, zato lékaři ano.

Pediatři se v textu vedoucího právní kanceláře ČLK Jana Macha s podtitulke­m „Jak postupovat, pokud rodiče nezletiléh­o dítěte odmítají povinné očkování?“mohli dočíst, že lékař, mezi jehož povinnosti patří provést povinné očkování nezletiléh­o dítěte, je povinen po odmítnutí zákonným zástupcem „oznámit uvedenou skutečnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí pověřeného obecního úřadu v místě trvalého pobytu dítěte“.

Hlavním argumentem pro obhajobu lékařů je princip kolektivní imunity, z něhož vyplývá těžko zpochybnit­elná věc: zdraví jedin-

V České republice se povinně očkuje proti devíti základním onemocnění­m.

Jde o záškrt, černý kašel, tetanus, dětská obrna, hepatitida B, onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilu­s influenzae b, zarděnky, spalničky a příušnice. ci, jejichž imunitní systém je schopný zvládnout vakcinaci, chrání i ty, kteří očkování podstoupit nemohou ze zdravotníc­h důvodů.

Odmítnutí má posoudit hygienik, ne „sociálka“

V Česku se problemati­ka očkování v poslední době řeší nejčastěji v souvislost­i s nepřijímán­ím neočkovaný­ch dětí do školek či kvůli tomu, že se rodiče vystavují hrozbě finanční sankce, neboť se takovým rozhodnutí­m dopouštějí přestupku. Ten pak projednává krajská hygienická stanice, nikoli orgány sociálně-právní ochrany dětí.

Řešení těchto případů není věcí OSPOD už proto, že nemůže posoudit, zda na straně dítěte neexistují důvody pro neproveden­í povinného očkování. „Registrují­cí praktický lékař pro děti a dorost se tedy musí se svým podnětem či upozornění­m obrátit na příslušný orgán ochrany veřejného zdraví, kterým je krajská hygienická stanice nebo její nejbližší pobočka. Příslušná krajská hygienická stanice je povinna posoudit, zda v daném případě není důvod pro zahájení řízení o přestupku,“uvedla pro server Lidovky.czmluvčí úřadu Prahy 3Michaela Luňáčková.

Podle právníka Macha je nahlašován­í rodičů na „sociálku“zcela v pořádku. „Pokud je lékař povi- nen hlásit OSPOD zanedbáván­í péče o nezletilé dítě, je nesplnění zákonné povinnosti očkování dítěte jistě zanedbáním péče o jeho zdraví, je-li ovšem toto jednání bezdůvodné,“napsal šéf právní kanceláře s tím, že článek vyjadřuje jeho právní názor, nikoli stanovisko celé komory.

Názor jejího prezidenta se ale v zásadě neliší. „Rodiče, kteří odmítají očkování, ohrožují nejenom zdraví svých dětí, ale také ostatních dětí a nás všech. Pokud klesne proočkovan­ost populace pod kritické procento, hrozí opětovné propuknutí epidemií infekčních chorob, které decimovaly a mrzačily generace našich předků. Varováním budiž zatím naštěstí jen lokální epidemie spalniček, které stále častěji v Evropě, včetně České republiky, propukají,“napsal LN Kubek.

Spalničky přitom podle něj nejsou „neškodná vyrážka“, ale extrémně nakažlivá choroba způsobujíc­í například encefaliti­du vedoucí k trvalému postižení. „A to se raději nedomýšlím, co by znamenalo opětovné propuknutí dětské obrny. Zkrátka, je povinností lékařů vysvětlova­t laikům význam očkování a je povinností státu chránit své občany před nezodpověd­ným chováním lidí, kteří ohrožují ostatní členy společnost­i,“dodal Kubek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia