Lidové noviny

Babiš: Útok na Sýrii byl odstrašují­cí

- KARLOVY VARY

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se během krátké doby již potřetí vyjádřil k raketovému útoku, který o víkendu podnikly USA, Velká Británie a Francie na vytipované cíle v Sýrii. V sobotu Babiš spojenecký zásah označil za nevyhnutel­ný. To vzbudilo zejména nevoli KSČM, s níž jedná ANO omožné podpoře vlády. V neděli pak premiér řekl, že zásah nic neřeší.

Včera při návštěvě Karlovarsk­ého kraje však premiér konstatova­l: „Útok má odstrašit od používání chemických zbraní. Nicméně si myslím, že Evropa udělala chybu, když ten region přenechala politickém­u vlivu Turecka, Ruska a Íránu. Měli jsme být aktivnější a hned po nástupu prezidenta Trumpa jsme se měli snažit dostat za jednací stůl všechny aktéry včetně Ruska. Doufejme, že tím skončí útoky chemickými zbraněmi, ale obávám se, že to nevyřeší problém v Sýrii jako takový,“uvedl Babiš.

Šéf ANO sklidil kritiku – zejména ze strany ODS a TOP 09 – po nedělní schůzce s Milošem Zemanem. Prezident uvedl, že nesouhlasí s žádným útokem proti jiné zemi, pokud nemá mandát Rady bezpečnost­i OSN nebo nejde o zásah proti islámským teroristům. Babiš pak vystoupil s vyjádřením, že „vojenský zásah nic neřeší, neřeší to situaci lidí, kteří tam žijí. Je třeba si sednout za stůl a společně to řešit.“Zdrženlivě se postavil také k sobotním vyjádřením ministra zahraničí Martina Stropnické­ho a ministryně obrany Karly Šlechtové (oba ANO), kteří spojenecký nálet podpořili. „Nebylo to jednotné stanovisko vlády,“upozornil Babiš.

„To si Andrej Babiš s Martinem Stropnický­m a Karlou Šlechtovou dopředu nesjednoti­li stanoviska k Sýrii, když jsou z jedné strany a vlády?“reagoval předseda ODS Petr Fiala. „Takovému diletantis­mu v zahraniční politice se ani nechce věřit. Nebo sjednotili, ale premiéra už začínají ovlivňovat komunisté?“táže se šéf občanských demokratů. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia