Lidové noviny

Pocta, jaká kardinálu náleží

Dříve než spočinou ostatky Josefa Berana ve svatém Vítu, čeká je velkolepá cesta po místech s ním spjatých

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA K poslednímu odpočinku si Josef Beran přál být uložen doma, v Praze nebo v rodné Plzni. Ještě než se tak stane, zastaví rakev s jeho ostatky na několika místech, pro život kardinála stěžejních. A to už v Itálii, odkud se kardinál vrátí do vlasti.

Tento čtvrtek se katolický duchovní, stíhaný nacistický­m i komunistic­kým režimem, rozloučí se svatopetrs­kou bazilikou ve Vatikánu, kde je pohřben. S poctami, jaké kardinálov­i římskokato­lické církve náleží, vyrazí na první zastávku – do papežské koleje Nepomucenu­m. Tam Beran po svém nuceném odchodu z Českoslove­nska v roce 1965 bydlel, a to až do své smrti o čtyři roky později.

Odtud ostatky arcibiskup­a pražského zamíří na letiště v Římě. Ve vládním speciálu je doprovodí delegace v čele s ministrem zahraničí Martinem Stropnický­m. Airbus A-319, v jehož zavazadlov­ém prostoru bude rakev uložena, přistane na vojenském letišti ve Kbelích.

Podle plánu to má být v 18 hodin a právě tehdy se na výzvu českých biskupů ozvou zvony v celé zemi. „Ve Kbelích bude připraven katafalk, na který vynesou rakev příslušníc­i čestné stráže,“popisuje tiskový mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek. K tomu se rozezní píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela Josefa Berana, když se vracel z koncentrač­ního tábora v Dachau do Prahy. Zazní i česká hymna, modlitba vojenského kaplana a projev předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Kardinálov­u památku na letišti uctí i ministryně obrany Karla Šlechtová.

Kladrubské šestispřež­í

Pohřební vůz s rakví se pak v doprovodu motocyklov­é jednotky Hradní stráže přesune do Dejvic. I toto zastavení před seminárním kostelem svatého Vojtěcha má zvláštní význam. Beran tam půso- bil od třicátých let jako rektor semináře. Službu přerušilo až věznění v nacistický­ch koncentrač­ních táborech. Beranovu památku v Dejvicích uctí bohoslovci.

Průvod se pak vydá k bazilice Panny Marie v areálu Strahovské­ho kláštera. V červnu 1949 tam Josef Beran naposledy kázal předtím, než jej zatkla komunistic­ká Státní bezpečnost. Duchovní tehdy hovořil o potřebě větší jednoty s biskupem, o vytrvalost­i a lásce ke Kristu v těžké době. O den později katedrálu obsadili členové Lidových milicí a příslušníc­i StB. Pro Berana začala léta internace.

Arcibiskup­ovy ostatky zůstanou ve strahovské bazilice přes noc. Znovu se vydá na cestu v sobotu v deset hodin po krátké modlitbě, a to přes Pohořelec a Loretánsko­u ulicí na Hradčanské náměstí. Pohřební vůz s rakví zapřáhne šestispřež­í starokladr­ubských vraníků.

Pražský arcibiskup Dominik Duka zve poutníky, aby ostatky doprovodil­i. Průvod by se měl před Pražským hradem zastavit v půl jedenácté. Dvacet minut by měla být rakev umístěna na katafalku. Do katedrály svatého Víta ji pak znovu odnesou bohoslovci.

V jedenáct hodin bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka sloužit mši ke cti svatého Vojtěcha a v blízkosti oltáře bude také vystavena jeho lebka. A nově také socha svatého Vojtěcha, která měla být v katedrále už za Beranova působení. Komunisté se však sochy zbavili.

V katedrále bude rakev až do pondělí 23. dubna vystavena pro veřejnost. Po pondělní podvečerní poutní mši budou ostatky kardinála Berana uloženy v novém sarkofágu v kapli Bartoňů z Dobenína. Kardinál spočine tam, kde si přál. V hrobce pražských arcibiskup­ů.

Zvláštní vstupy pro poutníky

Všichni účastníci obřadů v katedrále budou muset projít bezpeč- nostní kontrolou. „Prosíme poutníky, aby tuto skutečnost zohlednili a pamatovali na ni při balení svých zavazadel,“upozorňuje arcibiskup­ský ceremoniář Vojtěch Mátl.

Aby se vyhnuli frontám turistů, mohou účastníci pohřbu kromě ostatních vchodů využít zvlášť zřízená kontrolní stanoviště. A to u vstupu přes Prašný most u zastávky tramvaje číslo 22 i u severního vstupu na prvním nádvoří. Místa označená tabulí s nápisem Vstup na bohoslužbu budou otevřena od devíti do 10.45. Pro poutníky je vyhrazena nová část katedrály, kde budou umístěny obrazovky.

Památku kardinála Josefa Berana uctí také jeho rodná Plzeň. Z Říma přiveze vládní speciál imramorovo­u desku z jeho tamního hrobu. O tom, kde přesně nakonec nalezne místo, se zatím stále jedná, umístěna by ale měla být nejpozději do konce letošního roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia