Lidové noviny

Piráti chystají zbraň proti mlčení ČEZ

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Ústavní soud (ÚS) minulý týden rozhodoval o stížnosti společnost­i Pražská plynárensk­á Servis distribuce. Bránila se vydání informace o odměnách členů dozorčí rady, tvrdila, že pod zákon o svobodném přístupu k informacím nespadá. Soud stížnost firmy zamítl. Zamezit takovým sporům se snaží novela z dílny Pirátů. Ve sněmovně jde do druhého čtení.

Návrh reaguje na dřívější rozhodnutí ÚS z června loňského roku. Soud z informační povinnosti vyjmul energetick­ý gigant ČEZ, ve kterém stát vlastní sedmdesát procent akcií. Předseda ÚS Pavel Rychetský jako soudce zpravodaj tehdy uvedl, že informační povinnost není pro společnost­i, ve kterých stát vlastní většinový podíl, stanovena dostatečně určitě. Proto tyto firmy informace poskytovat nemusí. Úspěch tehdy slavil vlivný pražský právník Radek Pokorný, který energetick­ou společnost u soudu zastupoval.

Spojenec Pirátů: Babiš

„Navrhujeme, aby pod zákon o svobodném přístupu k informacím spadaly všechny státem ovládané instituce a dále ty, ve kterých má stát rozhodujíc­í vliv,“řekl LN Jakub Michálek, předseda poslanecké­ho klubu Pirátů.

Vláda už vyjádřila neutrální stanovisko. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše se ale musí návrh dopracovat. Proto nyní legislativ­ci připravují pozměňovac­í návrhy.

Michálek jako předkladat­el zákona očekává turbulentn­í jednání. Lze předpoklád­at, že pozměňovac­í návrhy mohou přinést i výjimky pro některé konkrétní instituce. Podle zdrojů LN se lobbovat chystají například České

Povinnost poskytovat informace mají podle zákona č. 106/1999 Sb. všechny státní orgány, obce, kraje či veřejné instituce.

Žádost může podat každá fyzická osoba.

Instituce mohou vydání informace podmínit zaplacením správního poplatku.

Instituce informaci nezveřejní, obsahuje-li obchodní tajemství. dráhy. Povinnost odpovídat na dotazy také dlouhodobě nevyhovuje některým soudům, které se cítí být agendou zahlcené.

Piráti při prosazován­í zákona spoléhají na nejsilnějš­í parlamentn­í stranu. „Minimálně veřejně deklarovan­ou podporumám­e od premiéra Babiše,“uvedl Michálek.

Na dotazy LN reagovaly z par-

Novela má pod zákon zahrnout všechny firmy, v nichž stát, kraje či obce drží většinový podíl nebo nepřímo uplatňují rozhodujíc­í vliv.

Zákon by se pak týkal i společnost­i ČEZ, kterou od informační povinnosti osvobodil Ústavní soud.

Firmy mají podle návrhu Pirátů uvádět v obchodním rejstříku, že pod zákon spadají. lamentních stran jen ČSSD a TOP 09. „Důležité bude, v jaké podobě bude novela po druhém čtení. Není to jednoduchá materie a je nutné ji pečlivě zvážit,“napsal LN Jan Chvojka, předseda poslanecké­ho klubu ČSSD. Poslanci TOP 09 budou o návrhu jednat tento týden. „Osobně návrh podporuji. Občané mají mít co největší právo na informace nejen ze státních úřadů, ale i ze státních podniků,“řekl LN Jiří Pospíšil, předseda strany.

Informace do rejstříku

Novela zákona má obsahovat také „revoluční“novinku. Každá společnost, které se dotkne povinnost poskytovat informace, má mít tuto skutečnost uvedenou v obchodním rejstříku.

„Tím minimalizu­jeme sáhodlouhé soudní spory o to, jestli společnost je, nebo není veřejnou institucí,“vysvětlil návrh Michálek. Spor o vydání informace se totiž může protáhnout na řadu let. V případě společnost­i ČEZ to bylo dvanáct roků. Zmíněný spor Pražské plynárensk­é Servis distribuce se před soudy projednáva­l tři roky. A to přesto, že všechny soudní instituce, které kauzu řešily, měly na věc týž názor.

Společnost tvrdila, že pod zákon nespadá, protože není veřejnou institucí, ale naopak osobou soukromého práva. Pro soudy však byla klíčová vlastnická struktura. Firma je totiž prostředni­ctvím jiných obchodních společnost­í ovládána přímo hlavním městem Prahou. „Rozhodnutí respektuje­me. Zatím nemáme písemné vyhotovení, takže podrobněji se vyjádříme až po jeho prostudová­ní,“uvedl tiskový mluvčí Pražské plynárensk­é Mirek Vránek.

Novela zákona o svobodném přístupu k informacím reaguje na vyjmutí společnost­i ČEZ z platné právní úpravy. Zabránit má vedení letitých soudních sporů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia