Lidové noviny

Nesmíme do Dúmá, zlobí se experti

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ministři zahraničí EU odsoudili použití chemických zbraní v Sýrii. Mezinárodn­í inspektoři se zatím marně snaží dostat na místo údajného útoku v Dúmá.

DAMAŠEK/PRAHA Údajné použití chemických zbraní syrským režimem ve městě Dúmá, které vedlo k sobotnímu odvetnému úderu ozbrojenýc­h sil USA, Velké Británie a Francie, dominovalo včerejšímu zasedání ministrů zahraničí členských zemí EU v Lucemburku. Šéfové diplomacií osmadvacít­ky zdůraznili nutnost nezávisléh­o vyšetření incidentu.

„Porušování ‚stoletého tabu‘ na chemické zbraně zašlo nyní v Sýrii příliš daleko,“řekl britský ministr zahraničí Boris Johnson v obhajobě vojenského zásahu. Evropští státníci zdůraznili, že řešení syrské krize musí být politické a vyzvali Rusko, Írán a Turecko, aby umožnily přísun humanitárn­í pomoci v Sýrii, který je nyní často blokován.

Odejdou Američané, nebo ne?

Údajný atak chemickými látkami v Dúmá včera řešila také mimořádná schůze výkonné rady mezinárodn­í Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v nizozemské­m Haagu, která se konala za zavřenými dveřmi. Jednání provázely neshody mezi Rusy a západními spojenci. „Máme informace, že Rusové patrně navštívili místo útoku (v Dúmá). Obáváme se, že tam mohli manipulova­t s důkazy tak, aby zmařili snahu mise OPCW o efektivní vyšetření udá- losti,“uvedl podle agentury Reuters americký vyslanec při OPCW Kenneth Ward. Vyšetřovat­elé OPCW původně měli začít šetření v Dúmá již o uplynulém víkendu. Inspektoři sice v sobotu podle syrského listu Al-Vatan dorazili do Damašku; do Dúmá, kterou nyní kontrolují vládní síly, se však kvůli chybějícím­u povolení zatím nedostali. Podle Sergeje Rjabkova, náměstka ruského ministra zahraničí, byl příjezd inspektorů na místo odložen kvůli následkům sobotních náletů západních mocností. Britský vyslanec při OPCW Peter Wilson toto tvrzení však označil za „nesmyslné“.

Po sobotním vojenském úderu přetrvávaj­í otazníky nad budoucí americkou vojenskou přítomnost­í v Sýrii. Prezident USA Donald Trump totiž v této záležitost­i během necelých tří týdnů dvakrát otočil. Na konci března – tedy ještě před údajným chemickým útokem v Dúmá – nejprve prohlásil, že americká armáda se ze Sýrie „velmi brzy stáhne...ať se postarají jiní“.

V rámci komunikace mezi Trumpem a francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem minulý týden před leteckými údery se Macronovi podle jeho vlastních slov podařilo Trumpa přesvědčit, aby Američané vojenské jednotky ze Sýrie nestahoval­i a naopak zůstali ještě delší dobu. To však záhy popřelamlu­včí Bílého domu Sarah Sandersová. „Americká mise (v Sýrii) se nezměnila – prezident se jasně vyjádřil, že si přeje, aby se americké síly vrátily domů co nejdříve,“uvedla v noci na včerejšek a dodala, že Amerika očekává od svých spojenců a partnerů v regionu převzetí větší odpovědnos­ti ve finančním i vojenském ohledu.

Ankara: Nikomu nestraníme

S napětím se na diplomatic­ké frontě očekávalo stanovisko Turecka k vojenským úderům proti syrskému režimu. Země je sice členem NATO, ale vztahy Turec- ka s USA a jejich evropskými spojenci v posledních letech značně ochladly a Turci naopak posilovali vztahy s Ruskem. Na syrském bojišti se Turecko snaží co nejvíce omezit vliv Kurdů a trvalým cílem Ankary je odstoupení syrského prezidenta Baššára Asada.

Turecký ministr zahraničí Binali Yildirim v prohlášení bezprostře­dně po sobotních náletech označil raketový útok západních spojenců za „pozitivní krok“, avšak dodal, že pro trvalý mír by bylo potřeba učinit ještě daleko víc. V reakci na to se vyjádřil opět francouzsk­ý prezident Macron s tím, že „turecké stanovisko k sobotnímu úderu v Sýrii nasvěd- čuje tomu, že se politika Turecka oddělila od Ruska, které je spojencem Damašku“.

Tuto naději však včera mírnil místopředs­eda turecké vlády Bekir Bozdag. Podle něj Turecko nestojí na straně žádné země zapojené do syrského konfliktu a priority země se liší od zájmů USA, Ruska či Íránu. „Se Spojenými státy nemáme jednotné stanovisko ohledně syrských kurdských milic YPG. Stejně tak nesouhlasí­me s podporou syrského režimu, v čemž se rozcházíme s Ruskem a Íránem,“dodal Bozdag.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Syrská rodina na motocyklu projíždí ulicí města Dúmá lemovanou poničenými domy. Do Dúmá se tak po údajném chemickém útoku syrského režimu Baššára Asada začal vracet život. FOTO REUTERS ?? Život jde dál.
Syrská rodina na motocyklu projíždí ulicí města Dúmá lemovanou poničenými domy. Do Dúmá se tak po údajném chemickém útoku syrského režimu Baššára Asada začal vracet život. FOTO REUTERS Život jde dál.
 ?? Satelitní snímky ukazují vývojové centrum chemických látek v Barzá u Damašku před útokem spojenců a po něm. FOTO 2018 DIGITAL GLOBE / AP ?? Totální destrukce.
Satelitní snímky ukazují vývojové centrum chemických látek v Barzá u Damašku před útokem spojenců a po něm. FOTO 2018 DIGITAL GLOBE / AP Totální destrukce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia