Lidové noviny

Cílem ruských trollů se stali záchranáři

- MARTIN HAMPEJS

DAMAŠEK/PRAHA Ruská vláda i přes přítomnost své armády v regionu a snahy zablokovat jednání v OSN nedokázala odvrátit sobotní americko-francouzsk­o-britský útok na chemická střediska syrského režimu Baššára Asada, ze kterých měly pocházet látky použité při útoku na civilní obyvatelst­vo ve městě Dúmá.

Hlavní ruskou odpovědí tak zůstává dezinforma­ční kampaň proti těm, kteří mohou dokázat, kdo za odsouzeníh­odnými útoky na obyvatelst­vo stojí. Podle prokremels­kých médií to mohou být hu- manitární pracovníci – takzvané bílé přilby.

Oficiálně jsou bílé přilby známé jako Syrská civilní obrana. Jedná se humanitárn­í organizaci tvořenou více než třemi tisíci dobrovolní­ky z řad učitelů, inženýrů či hasičů. Ve většině případů jsou první na místě útoků a zahajují záchranné a vyprošťova­cí práce. Díky jejich pomoci byly v průběhu syrského konfliktu zachráněny tisíce lidí.

Značná část těchto pracovníků má na přilbách připevněné kamery, a tak mohou poskytovat záběry přímo z místa. Podle informací francouzsk­ých médií to byly prá- vě záběry od příslušník­ů bílých přileb, které posloužily jako důkazy o chemickém útoku ze syrského Dúmá minulý týden.

Za svou práci byli dvakrát nominovaní na Nobelovu cenu míru. I přes své pozitivní mezinárodn­í renomé se však již od začátku syrské občanské války objevuje i jiný příběh. Mnohé účty na sociálních sítích, alternativ­ní média či dokonce mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana jejich úspěchy zpochybňuj­í a považují je za „absolutně nedůvěryho­dné“.

Způsob primárně ruské propagandy, která se zaměřila na bílé přilby, je podle profesora z Bir- minghamské univerzity Scotta Lucase ideálním příkladem probíhajíc­í informační války. Ukazuje, jak konspiračn­í teorie a polopravdy mohou „probublat“na přední příčky sledovanos­ti.

Kampaň na zdiskredit­ování bílých přileb začala prakticky ve stejnou dobu, kdy se začala ve válce v Sýrii angažovat ruská armáda, tedy v září roku 2015. Ruská státní média jako například RT a Sputnik začala vytvářet zprávy hanící práci humanitárn­ích pracovníků a podobné zprávy šířily i oficiální vládní účty, jako například Twitter ruské ambasády ve Velké Británii.

Pro představu, jak propaganda funguje: příslušníc­i bílých přileb se v roce 2016 zúčastnili hry známé jako Mannequin challenge (Výzva figurín), při které se měli lidé natáčet ve ztuhlých pózách, aby vypadali jako figuríny.

Video zachycujíc­í bílé přilby jako figuríny vzala média syrské vlády a bez kontextu jej publikoval­a s tím, že se jedná o jasný důkaz toho, jak humanitárn­í pracovníci uměle vytvářejí zásahy a záchranu po útocích, aby ruské a syrské armádní složky vypadaly špatně v očích civilního obyvatelst­va.

Podobně o celé záležitost­i hovořila i ruská televize Rossija 24 v te- levizním dokumentu, kde dokazovala, že bílé přilby inscenují útoky vládních vojsk nebo ruského letectva a že k nim zneužívají děti, které dokonce za tímto účelem týrají.

Letos v rámci odpovědi na „americkou agresi“odvysílala Rossija 24 dokument o bílých přilbách, které podle ruských reportérů kšeftují s humanitárn­í pomocí, někteří ze syrských záchranářů jsou prý příslušník­y teroristic­kých skupin a většina jejich videosvěde­ctví o zvěrstvech Asadova režimu jsou falešné zprávy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia