Lidové noviny

Slovenský ministr vnitra po třech týdnech skončil

- BRATISLAVA

Slovensko bude mít po třech týdnech nového ministra vnitra. Dosavadní šéf resortu Tomáš Drucker včera na svůj post rezignoval. Odůvodnil to tím, že si nemyslí, že je správné odvolávat prezidenta slovenské policie Tibora Gašpara.

Právě jeho odchod již několik týdnů požaduje nejenom opozice, ale i tisíce účastníků protivládn­ích demonstrac­í, jež se konají na mnoha místech Slovenska. Protesty původně vyvolala vražda investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky koncem února.

Kuciak se ve svých textech mimo jiné zabýval prorůstání­m organizova­ného zločinu a regionální­ch politickýc­h činitelů nejsilnějš­í vládní strany Smer – sociál- ní demokracie. Protesty vyvolaly hlubokou vládní krizi, v jejímž důsledku odstoupil kabinet premiéra Roberta Fica. Demonstran­ti ovšem požadovali i odchod policejníh­o prezidenta. Nevěří totiž, že by jím vedená policie dokázala vyšetřit pozadí Kuciakovy vraždy.

Nestraník Drucker byl v předchozí Ficově vládě ministrem zdravotnic­tví. Nový slovenský premiér Peter Pellegrini ho povolal do čela ministerst­va vnitra jako kompromisn­ího kandidáta. Původně nominované­ho generálníh­o tajemníka na ministerst­vu zdravotnic­tví Jozefa Ráže odmítl slovenský prezident Andrej Kiska jmenovat.

Jak uvedl slovenský list Denník N s odvoláním na své zdroje, měl Drucker na policejníh­o šéfa naléhat, aby odešel sám. Ten to prý sice původně zvažoval, ale nakonec v úřadě zůstal. Jedním z důvodů může podle listu být, že na jeho setrvání v čele policejníh­o sboru měli zájem bývalý premiér Fico a Druckerův předchůdce na pozici ministra Robert Kaliňák.

Vedle požadavku na odvolání policejníh­o šéfa ale čelil Drucker během minulého týdne rovněž kritice, že jeho rodina se v minulosti podezřelým způsobem dostala k lukrativní­m pozemkům.

Šéf opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Druckerovu demisi ocenil. „Pochopil, že proti té bandě je bezmocný, a aby si zachoval posledních zbytky cti, udělal jediný rozumný krok,“řekl doslova. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia