Lidové noviny

Město na papíře

I neúspěšný politik může mít dobré dítko

-

Praha má plán, tzv. Metropolit­ní plán. Pokud nejste fanoušci hlavního města nebo urbanismu, asi jste ho ještě neviděli, ale to neznamená, že by vás nemohl zajímat: kvůli jinému papíru z dílny Institutu plánování a rozvoje padl jeden primátor, rozjela se dosud nevídaná antikampaň – a kvůli plánu se zas rozpadla jedna koalice.

Psal se rok 2014, primátorem města byl jakýsi Tomáš Hudeček (TOP 09) a plakátové firmy náhle zjistily, že jistý předpis z dílny Institutu plánování a rozvoje předpoklád­á konec vizuálního smogu: uvnitř města už by neměl být billboard vedle billboardu. A strhla se mela. Provozovat­elé reklamy spustili kampaň, v níž ukazovali centrum zastavěné věžáky – tak měla prý vypadat „Praha podle Hudečka“. Důvod byl jasný: regulace billboardů by jim nejen zmenšila byznys, ale mohla by je dostat i do tepláků. Jedna z firem totiž od investorů vybrala pět miliard korun, ale v emisi vůbec nezmínila, že má plakáty na dočasných stavbách a že celý projekt může spadnout jako domeček z karet. Což by mohli investoři chápat jako klamání – podobně jako když uhelný baron investorům nepřizná, že zásoby uhlí má v národním parku a nepůjdou vytěžit.

Masivní kampaň zabrala: do té doby dominantní topka volby v Praze nevyhrála a nakonec musela přenechat primátorsk­ý řetěz Adrianě Krnáčové (ANO). Boje však neskončily: kvůli Metropolit­nímu plánu panovalo v jistou chvíli v Praze bezvládí, protože se fakticky rozpadla koalice.

Adriana Krnáčová neodchází slavně. Ale faktem je, že Metropolit­ní plán je odbornou obcí přijímán dominantně kladně. A nebýt Krnáčové, dnes by tu nebyl. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia