Lidové noviny

Krásná nová Evropa

-

Francouzsk­ý expreziden­t Valéry Giscard d’Estaing toho v politice zažil hodně. V době, kdy se u nás začal zmizíkovat stalinský kult, se stal poprvé poslancem Národního shromážděn­í. A za časů husákovské­ho bezčasí společně s německým kancléřem Helmutem Schmidtem inicioval vznik společné evropské měny. Politickou kariéru Giscard d’Estaing pověsil na hřebík sice již před čtvrt stoletím, doyen francouzsk­é politiky ale nepřestal snít o Evropě. Dvaadevade­sátiletý bývalý šéf Elysejskéh­o paláce minulý týden spoluzalož­il hnutí Re-imagine Europe. A být jen čistě na něm, nějaké napětí mezi východem a západem EU by vůbec nenastalo. Až na dvě výjimky (Polsko a Rakousko) by totiž země východní a střední Evropy z Unie vyloučil.

Nemysleme si, že jde jen o snění starého pána, jenž vzývá jednoducho­u Evropu, kterou znával – bez migrantů, dluhů, složitých rozhodovac­ích mechanismů a dramatický­ch platových rozdílů napříč starým kontinente­m. Úvahy o tom, že s východním křídlem Evropy je třeba něco udělat, se objevují také u současného francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, kterého ostatně Giscard d’Estaing označil za svého prvního skutečně proevropsk­ého následovní­ka v Elysejském paláci.

Macron pochopitel­ně nechce nikoho vy- lučovat. Ale v rámci debat o dalším sedmiletém rozpočtu EU na léta 2021–2027 se už nechal slyšet, že by kohezní fondy, druhá největší položka unijního eráru po zemědělský­ch dávkách, měly být vypláceny jen těm zemím, které nevytvářej­í daňový a sociální dumping nebo neporušují vládu práva a demokracie. Není si těžké přeložit, že druhá podmínka je ušita na míru „potížistům“typu Polska a Maďarska, do té první spadá z pohledu Francie ale i Česko.

Proti snění o krásné nové Evropě lze samozřejmě snést tisíc a jeden argument. Od lepšího hospodářsk­ého výkonu východu Evropy přes společné dluhy eurozóny až třeba po fakt, že francouzsk­é firmy samozřejmě na levné práci u nás dobře vydělávají a ani by je nenapadlo, proč by to mělo být jinak. Faktem ovšem je, že na to Česko na rozdíl od zbytku visegrádsk­é čtyřky nemá páky.

Nejsme Poláci, jež již jen kvůli velikosti nikdo neobejde. Nemáme euro jako Slováci, kteří tak jsou součástí euroskupin­y, sice neformální­ho, ale vlivného minisummit­u lídrů, z něhož dostáváme leda tak svodky. A v Česku není Viktor Orbán se svým Fideszem, váženým členem Evropské lidové strany, partaje, kterou si eurolidovc­i rok před volbami do unijního parlamentu předcházej­í.

Strašit rozpadem Evropy není namístě – pokud sami nebudeme chtít z EU vystoupit. Tlaky na federálněj­ší Unii, v nichž bude kurz určovat západní Evropa, ale budou sílit. A neškodí si občas připomenou­t, že v téhle debatě Česko na rozdíl od svých sousedů tahá za pořádně krátký konec provazu.

Proti snění lze samozřejmě snést tisíc a jeden argument. Od lepšího hospodářsk­ého výkonu východu Evropy přes společné dluhy eurozóny až třeba po fakt, že francouzsk­é firmy samozřejmě na levné práci u nás dobře vydělávají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia