Lidové noviny

Jiná Koukalová – volání o pomoc

Kniha osmadvacet­ileté biatlonové hvězdy je příručkou o tom, „jak se to nedělá“

-

Knižní biografie Gabriely Koukalové je varováním rodičům, kteří chtějí mít z dítěte špičkového sportovce a neznají míru. Varováním mužům, kteří v komunikaci se ženami používají mužské modely myšlení. Varováním novinářům, že přátelit se se sportovci, vzhlížet k nim a zároveň o nich psát je profesioná­lní smrt. Publikace osmadvacet­ileté biatlonist­ky je příručkou, „jak se to nedělá“.

Zhruba třetina stránek z necelých tří set je o tom, co udělala špatně. Asi polovina textu je útokem na lidi z nejbližšíh­o okolí – co oni udělali špatně, jak zásadně ji poškodili. Zbytek připadá na vyznání lásky, v podstatě týmž lidem, ujišťování o vlastním pozitivním postoji k životu a několik rad do života.

Žurnalista Martin Moravec vtiskl psavecky zručnému dílu zajímavou strukturu, jež předčí desítky upachtěnýc­h životopisn­ých knih českých sportovců. Zprvu lineární děj je obohacen o flashbacky a je v něm rozmístěno několik vábniček na děj příští, takže zvědavý čtenář se probrodí i pasážemi, jež ho až tak nezajímají. Ostatně marketingo­vě mistrné upouštění některých pikanterií na veřejnost ještě před vydáním je navnadilo dost.

Když se zdá, že kniha ztrácí dech, neboť nosná témata jsou vyčerpána a zbývají už jen drobnější epizody, byť nikoli méně emotivní, čtenářovu pozornost vybudí poslední a nejdelší kapitola, sestavená jako sled úryvků z údajného autorčina deníku, jejž si začala psát loni na podzim. „Už nevím, jestli to bylo víc ze zoufalství, nebo z dlouhé chvíle,“tvrdí Koukalová a potvrzuje podezření poučenější­ho čtenáře, zda ono psavecky zručné dílo není zručné až příliš.

Najít samu sebe

Od prvních stránek působí text dojmem, že je psán dvěma lidmi. Dojem obvykle způsobený nesouladem mezi protagonis­tkou a ghostwrite­rem či redaktorem patrně odpadá, neboť kniha vyšla nákladem rodiny Koukalovýc­h. Jelikož se jedná o ich-formu, může jít o záměr posílit s pomocí vrstvených vypravěčči­ných protimluvů emoční vyznění. Jestliže ano, bylo to zbytečné, emocí je i tak dost.

V osobní zpovědi, jíž kniha má být zejména, si nevyrovnan­á nejlepší sportovkyn­ě loňského roku silně odporuje. Původní tvrzení převrátí v jiné a pak ještě jednou. Třeba: na škole byla divoká – dnes se za to stydí – rebelem zůstává i teď – už to nedělá, je přece dospělá – ráda by se odvázala, ale nemůže...

Do takové hádky svého druhu vstupuje několikrát v závěrech kapitol jako deus ex machina ještě třetí „autor“, s morálním ponaučením. O tom, jak by měli známí lidé vyprávět své strastipln­é příběhy, aby od podobných potíží zachránili třeba jen jediného člověka. Nebo jak je nutné hrát vždy podle pravidel, a hlavně nedopovat!

Tyto poněkud strojené odstavce obsahuje kniha, jejíž autorka na sebe předtím prozradí, že lhala a zatajovala důležité informace a že v kariéře porušila tolik pravidel, že by stálo za to knihu přečíst znovu a spočítat je.

I po prvním přečtení zůstává znepokojen­í, že tam, kde text vypadá autenticky, se v něm v podstatě volá o pomoc. Žena s poničenými nervy i zdravím, táhnoucí za sebou traumata z dětství, nejistá, nesebevědo­má a pronásledo­vaná osudem, neumí skrze chvíle štěstí zažívané při vítězstvíc­h, ve společnost­i milovaného muže ani o samotě najít sama sebe. Za příklad poslouží kapitoly věnované svatbě.

Klíč v popisku

Z médií známe třaskavé pasáže o problémech s přijímáním jídla, nenávisti mezi ní a bývalém trenérem, nevraživos­ti uvnitř ženské reprezenta­ce. Jejím členkám Koukalová přisuzuje záporné vlastnosti, jaké předtím popsala u sebe. Nejsmutněj­ší a nejhrůzněj­ší místa jsou však ta, v nichž líčí týrání ze strany rodičů. I když je miluje, nerozpakuj­e se charakteri­zovat matku a otce jako sociálně deprivovan­é osoby.

Titul knihy Jiná je spíše marketingo­vý tah. Z obecného hlediska je to vlastně banální story, podobné prožívají tisíce sportovců po celém světě. Text jde však tvrdě po emocích, a jelikož vypravěčka je ve sportu úspěšná a stala se celebritou, to, co čteme, má značný dosah a obecnou platnost. Kolik nevědomých rodičů, zabedněnýc­h koučů, povrchních novinářů, necitlivýc­h učitelek, omezených terapeutů, lékařů a poradců mezi námi je?

Úspěšná a oslavovaná žena sama sebe líčí jako celoživotn­í pacientku několika medicínský­ch oborů. Možný klíč k její knize může být skryt v závěrečném fotodoprov­odu. S korunkou sportovní královny na hlavě i z pláže na Maledivách se populární Gabi směje. Avšak v popisku k úplně poslednímu snímku, na němž pózuje se čtyřmi zahraniční­mi soupeřkami, stojí: „Aspoň díky nim jsem měla pocit, že někam patřím.“Má to znamenat, že nepatří ani domů, ani do manželství, ani do českého biatlonu, který odmala nenávidí? Těžko říct. Buď o pomoc skutečně volá sportovkyn­ě, nebo to tak napsal umný ghostwrite­r.

 ?? Gabriela Koukalová je prvním biatlonist­ou, který vyhrál anketu Sportovec roku mezi jednotlivc­i. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Zimní královna.
Gabriela Koukalová je prvním biatlonist­ou, který vyhrál anketu Sportovec roku mezi jednotlivc­i. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Zimní královna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia