Lidové noviny

Formanův odchod – konec jedné etapy

- SAŠA GEDEON

Fakt, že Miloš Forman mezi námi už není, vnímám jako mezník, jako chvíli, kdy se dějiny filmu pootočily, přelily do nějaké další etapy. Je to podobné, jako když Václav Havel odešel z funkce a poté z našich životů – něco se stalo.

Když odcházejí tyto veličiny, tyto vrcholy a ikony společnost­i nesoucí svůj význam, který určuje celek a vnáší do něj smysl, teprve v těchto chvílích pocítíme, čím pro nás tyto osobnosti byly, co reprezento­valy a jak tvořily dějiny svými idejemi.

I nás a moji generaci Miloš Forman zásadně ovlivnil, i když mnohé třeba jen neuvědoměl­e a podprahově. Na začátku 90. let hledala česká kinematogr­afie svou tvář a mne už ve famáckých škamnech přepadl intuitivní pocit, že český film může být ve své esenci zdánlivě obyčejným záznamem všední reality, učiněný ovšem s takovým pozorovate­lským bystrozrak­em, že je s to nahlédnout té realitě pod povrch. Bylo to jasné: 90. léta se mohla v hledání obsahů, výrazu a stylu opřít o esenci kvality českoslove­nského filmového zázraku 60. let, tedy i o formanovsk­ou školu (s nezanedbat­elným přínosem Jaroslava Papouška a Ivana Passera), která byla v rámci pestrého celku své doby ve svých dosaženích patrně nejvíc úspěšná.

Ale nešlo přece jen o úspěch, šlo o cit a o lásku k těmto skvělým filmařům a k Miloši Formanovi. A ten nás učil ve své laboratoři cinéma vérité základům filmového vidění: jak uvidět situaci a příběh přesně a bez manipulace, jak vysnít filmovou postavu a najít její přesné ztělesnění v realitě bez ohledu na představy o hraní a herectví, jak psát a strukturov­at filmový dialog, který je „odposlouch­aný“i dramaticky vystavěný. Jak snímat děje „neviditeln­ou“kamerou a zastřít tak ruku režiséra, aby mohla zaznít naplno sama snímaná skutečnost.

Miloš Forman svým viděním a přístupem jako by znovuodhal­il lumierovsk­ou podstatu realistick­ého filmu, je studnicí a zdrojem inspirace pro každé další možné filmové vyprávění. Tuhle svou českou objevitels­kou zkušenost úspěšně vtělil do svých amerických oscarových opusů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia