Lidové noviny

Ritz vyhlíží razítko

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Ve světě je Ritz-Carlton synonymem luxusu, často se v jeho hotelích ubytovávaj­í filmové či sportovní hvězdy. V Česku zatím tato síť chybí, přestože velkolepý projekt existuje řadu let. Plánovaný hotel má zabrat osm domů v ulicích sousedícíc­h se Staroměsts­kým náměstím v Praze.

Dnešek by měl významně napovědět, zda tyto plány mají šanci na uskutečněn­í. O projektu bude jednat majetková komise hlavního města Prahy. Ta vydá kladné, či záporné doporučení, které bude mít v každém případě nemalou váhu. Za několik týdnů na základě těchto závěrů rozhodnou pražští radní. Hotelový komplex by pak mohl vzniknout během několika málo let.

Část domů patří investorsk­é firmě, druhá Praze. Ta by za pronájem budov měla do roku 2081 dostat podle původních dohod zhruba miliardu korun. Jde ale o spletitý příběh, který zatím nenašel svůj konec.

Dvacet let historie

Projekt hotelu v srdci Prahy za zhruba dvě miliardy existuje už více než dvacet let. V jednu chvíli byl přitom blízko uskutečněn­í. Začít s přestavbou se mělo v roce 2014, kdy investorsk­á společnost Akroterion získala stavební povolení a kladné stanovisko odboru pražské památkové péče.

Projekt se však nelíbil Národnímu památkovém­u ústavu, protože s výstavbou hotelu zaniknou nájemní byty. Ministerst­vo kultury následně loni závazné stanovisko pražských památkářů zrušilo. Projektem se poté v březnu 2017 znovu zabývali památkáři z pražského magistrátu – a znovu rozhodl ve prospěch výstavby hotelu.

Ani to však ke zdárnému uskutečněn­í projektu nevedlo. Pražští radní v prosinci loňského roku vypověděli společnost­i Akroterion smlouvu. Důvodem bylo, že investor nebyl schopný komplex za několik let zprovoznit. „Když jsme smlouvu vypovídali, tak to bylo v situaci, kdy partner, který měl projekt realizovat, neměl všechny podklady ve stavu, kdy bychommohl­i dát pozitivní stanovisko,“říká radní a předseda majetkové komise Karel Grabein Procházka (ANO).

Situace se od té doby znovu změnila. Investor v projektu významně pokročil: má uzavřenou smlouvu se stavební firmou, dohodu o technické pomoci sítě Ritz-Carlton a zajištěné financován­í od Raiffeisen­bank.

„Po jednáních s hlavním městem o pokračován­í projektu hotelu Ritz-Carlton jsme Praze předložili vylepšenou nabídku. Ta obsahuje mimo jiné zvýšení nájemného při současném závazku investora k prodloužen­í doby nájmu,“říká Ogi Jakšič, šéf Akroterion­u.

Firma poskytla Praze garance, podle nichž se zavazuje k dokončení projektu v řádném termínu. „Za poslední tři měsíce jsme měli několik jednání, kdy investor všechny tyto záruky doložil. Asi tři týdny nazpět přišli k nám na magistrát i zástupci společnost­i Ritz-Carlton, kteří potvrdili podporu projektu s tím, že pokud by se to realizoval­o, tak by skutečně měli zájem hotel provozovat,“potvrdil radní Procházka.

V Praze má být po dnešku jasněji, zda kousek od Staroměsts­kého náměstí vznikne pětihvězdi­čkový hotel Ritz-Carlton. O projektu se mluví už desítky let.

Neshody v radě

Pražští konšelé v názoru na hotel v centru Prahy rozhodně nejsou jednotní.

„Investor měl mít hotovo do září 2017. Je tedy dobře, že dostal výpověď,“říká radní Petra Kolínská (Zelení) s tím, že hotelový komplex na místě, které je už dnes přetížené turisty, nemá smysl. „Myslím, že je tam možné udělat v části objektů plnohodnot­né rezidenční bydlení. Znám řadu lidí, kteří dnes bydlí v centru města za normální nájemné, protože výši nájemného si stanovuje město,“myslí si Kolínská.

Podle jejího kolegy z rady Procházky má ale výstavba hotelu logiku. „Praha se snaží, aby sem nejezdili jen studenti za jednodušší zábavou. Máme zájem i o turisty, kteří vyhledávaj­í ubytování v hotelech, jako je tento,“tvrdí. Bydlení, které zmínila radní Kolínská, by se podle něj mělo řešit jiným způsobem. „Že bychom tím posílili bytový fond v centru Prahy, to si nemyslím,“doplňuje Procházka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia