Lidové noviny

Prameny unikly dražbě. Dají šanci investici

- MIROSLAV PETR

PLZEŇ/PRAMENY, Chebsko Jen několik málo minut chybělo včera v prostorách Exekučního úřadu Plzeň-jih k zahájení dražby osmi vrtů s minerálkou, pozemků a dalších nemovitost­í zadlužené obce Prameny. K licitaci ale nedošlo.

Jednatel firmy Real Aspekt – věřitel Pramenů a současně jeden ze dvou zájemců o dražbu Dmitrij Vajner – se dostavil s písemnou žádostí obce o odložení prodeje. A poněkud překvapený soudní exekutor návrhu vyhověl. Real tak má o něco snazší cestu k projektu na využití léčivého zdroje a k výstavbě dětského sanatoria.

Prameny, které mají roky obstavený majetek i účty a pověst nejzadluže­nější obce v Česku, tím dostaly odklad na řešení svízelné situace mimosoudní cestou. Firma Real Aspekt, která po nich vy- máhá 57 milionů korun a v níž je Vajner jedním ze tří společníků, s návrhem souhlasila. „V takovém případě je odročení namístě. I když případy, jako je tento, jsou vzácností,“okomentova­l situaci soudní exekutor Jiří Janečka.

Druhý ze zájemců o nemovitost­i v katastru Pramenů v hodnotě deseti milionů korun s nepořízeno­u beze slova odešel. Vajner, respektive Real Aspekt, na dražbě, kterou svolal exekutor, neměl zájem. Ani obec, která při řešení dluhu s Realem spolupracu­je.

Hledá se nejlepší řešení

Firma o pozemky dlouhodobě usiluje. A hrozilo, že ji konkurent při dražbě přeplatí. „Považujeme za vhodné ještě trochu počkat, abychom konečně učinili něco, co bude prokazatel­ně to nejlepší řešení pro obec i pro náš obchodní záměr,“obhajoval nynější postup Vajner.

Real k vybudování sanatoria potřebuje změnu územního plánu, a tedy vstřícnost obecního úřadu. „Chceme s Real Aspektem najít nejvhodněj­ší řešení, které bude prospěšné oběma stranám. Jsme rádi, že s odročením dražby souhlasili,“komentoval­a situaci starostka Michala Málková. Prameny řídí od roku 2012, kdy skončilo tříleté bezvládí a chod obce se 111 obyvateli udržoval státní úředník.

Obec se dostala do problémů v 90. letech krachem ambiciózní­ch plánů na stáčírnu minerálníc­h vod. Z projektu kvůli odchodu investorů sešlo a náklady na přípravné práce pak zatěžovaly obec, až nakonec prakticky veškeré příjmy putovaly na dluhy.

Prameny přišly o většinu likvidních nemovitost­í, v exekuci prodaná byla i budova úřadu, obec nemá na opravu rozbité kanalizace, nákup popelnic, osvětlení svítí jen část noci. Z rozpočtu 1,7 milionu korun nemá radnice kvůli obstavení účtu skoro nic.

Obci se podařilo snížit dluh ze 130 milionů na méně než polovinu. Část věřitelů se svých nároků vzdala, Real před pěti lety skoupil všechny ostatní pohledávky.

Před časem chtěla obec pozemky a vrty s minerální vodou Realu přímo prodat. Firma by o jejich desetimili­onovou hodnotu snížila svou pohledávku vůči obci a zby- lých 47 milionů by jí radnice bezúročně splácela sumou 800 tisíc ročně po dobu 59 let. Real by současně odblokoval exekucí obstavené účty a majetek, se kterým by mohla radnice začít nakládat.

Předlužená obec hledá dohodu s věřitelem, který chce v jejím katastru stavět dětské sanatorium.

Plán má své kritiky

Proti podobné dohodě se ale staví část obyvatel. Počet zastupitel­ů v minulosti několikrát klesl pod zákonnou hranici a v Pramenech se konaly doplňovací volby. Starostka obhájila svou pozici naposled letos v lednu, jenže z pětičlenné­ho zastupitel­stva opět jeden bez náhrady odešel. Čtyři zbývající se nemohou usnášet, a důležitá rozhodnutí tak může obec učinit až po podzimních komunálníc­h volbách.

Prameny jsou sice v Česku nejznámějš­í „krachující“obcí, ale ne jedinou. Ministerst­vo financí uvádí, že z celkem 6240 obcí vykazovalo loni devět kvůli dluhům vyšší riziko hospodařen­í. Mediálně je známý třeba případ Bublavy na Sokolovsku, ale podle resortu jsou nyní v největších finančních problémech obce Prameny a Turovice na Přerovsku.

 ?? Michala Málková se chce s investorem domluvit FOTO MAFRA – V. ŠLAUF ?? Starostka
Michala Málková se chce s investorem domluvit FOTO MAFRA – V. ŠLAUF Starostka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia