Lidové noviny

Tvrdíka čeká další čínská inspekce

Miliardová aktiva

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA „Dorazí velká šajba.“Redakce LN v uplynulých dnech zachytila z byznysovýc­h kruhů informaci, že se do České republiky chystají manažeři čínské státní společnost­i CITIC Group. Ta by měla získat téměř poloviční podíl ve skupině CEFC Europe, která mimo jiné vlastní několik významných pražských nemovitost­í či fotbalovou Slavii.

Informaci o cestě vrcholných představit­elů CITIC do Prahy následně potvrdil prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. Zástupci firmy totiž zavítají i na Pražský hrad.

V delegaci bude podle Ovčáčka předseda představen­stva skupiny Čchang Čen-ming a další šéfové představen­stev nejvýznamn­ějších firem, které spadají do holdingu CITIC. Podle informací LN se Čchang setká i s premiérem Andrejem Babišem.

Nejde o první návštěvu

Co je hlavním důvodem cesty, zatím zůstává otazníkem. Jaroslav Tvrdík, šéf CEFC Europe, na esemesky nereagoval. Delegace Někdejšího šéfa CEFC Jie Ťien-minga ze CITIC byla v Praze již před dvěma týdny. Tehdy se Tvrdík na Twitteru pochlubil, že zavítala i na Slavii, jejímž je předsedou představen­stva.

O převzetí devětačtyř­icetiproce­ntního podílu CEFC skupinou CITIC se začalo hovořit poté, co vyšly najevo problémy šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga. Ten je vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona a podle prohlášení společnost­i odejde z jejího vedení i z akcionářsk­é struktury.

Státní investiční společnost CITIC vznikla v roce 1979 se souhlasem tehdejšího nejmocnějš­ího čínského politika a reformátor­a Teng Siao-pchinga. Zpočátku bylo cílem firmy přilákat a využít zahraniční kapitál, získat přístup kmoderním technologi­ím a seznámit se s mezinárodn­í praxí v provozu a řízení.

Čínské investice v Česku se opět dostávají do centra pozornosti. Do Prahy tento týden přijedou představit­elé státního konglomerá­tu CITIC. Ten by měl získat téměř poloviční podíl ve skupině CEFC Europe, která v tuzemsku pod vedením Jaroslava Tvrdíka spravuje aktiva za více než 1,5 miliardy eur.

Tisíce podniků ve stovce zemí

Dnes má CITIC Group v portfoliu více než pět tisíc společnost­í. Podniká v řadě oblastí od finančních služeb přes reality či telekomuni­kace až po těžbu nerostných surovin. Je také hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a akcionářem týmu Beijing Guoan. Nejvýznamn­ější část koncernu – CITIC Limited – je obchodovan­á na hongkongsk­é burze.

CITIC působí ve více než stovce zemí, mimo jiné ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu. Před deseti lety se o skupině hovořilo jako o jednom z kandidátů na převzetí americké banky Morgan Stanley, která se dostala do potíží kvůli ekonomické krizi. Loni se CITIC Group umístila v celosvětov­ém žebříčku Fortune Global 500 sestavenéh­o podle příjmů na 172. místě.

Skupina CEFC v Česku spravuje aktiva v celkovém objemu přes 1,5 miliardy eur. Investoval­a například do strojírens­ké společnost­i ŽĎAS, letecké společnost­i Travel Service či Pivovarů Lobkowicz. CEFC je též majitelem dvou pětihvězdi­čkových pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague. Z dalších nemovitost­í v Praze CEFC vlastní komplex Florentinu­m, objekt Na Poříčí 30 a také historicko­u budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy. Je majoritním vlastníkem fotbalovéh­o klubu SK Slavia Praha. CEFC by se též ráda stala majitelem padesátipr­ocentního podílu v J&T Finance Group, kde ji nyní patří necelých deset procent. Obchod koncem loňského roku neodsouhla­sila Česká národní banka. CEFC podala novou žádost, tu ale nedávno stáhla.

 ?? V čele delegace čínských manažerů bude podle informací z Pražského hradu předseda představen­stva CITIC Group Čchang Čen-ming. FOTO REUTERS ?? Nejvyšší šéf.
V čele delegace čínských manažerů bude podle informací z Pražského hradu předseda představen­stva CITIC Group Čchang Čen-ming. FOTO REUTERS Nejvyšší šéf.
 ?? (vlevo) si prezident Zeman vybral za svého poradce. Nyní je manažer vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona. FOTO ČTK ??
(vlevo) si prezident Zeman vybral za svého poradce. Nyní je manažer vyšetřován kvůli podezření z porušení zákona. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia