Lidové noviny

Vary blízko návratu, Litvínov pádu

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Do konce zápasu zbývalo dvacet vteřin, kladenští fanoušci už slavili, ale pak to přišlo. Přerušení, buly a vyrovnávac­í gól Karlových Varů. Na časomíře svítilo 59:44. A aby toho nebylo málo, nakonec ještě nezvládnut­é nájezdy.

Místo toho, aby Kladno po vítězství 1:0 vystoupalo na první místo barážové tabulky, je po prohře 1:2 až třetí, tedy mimo postupové pozice. „Cítím beznaděj. A bezmoc,“hlesl po utkání Jaromír Jágr.

Jeho Kladno mrzí, že vyrovnávac­í gól padl poté, co karlovarsk­ý kapitán Václav Skuhravý nezahrál po zmiňovaném buly hokejkou, ale nohou, což prokázaly i opakované televizní záběry.

I taková maličkost nakonec může rozhodnout o konečném výsledku baráže. „Hrozně mě to štve. Možná se to mělo stát, aby se nám to vrátilo jinak, ale momentálně jsem z toho hodně špatný,“řekl Jágr.

On sám moc dobře cítí, že teď to budou mít Rytíři hodně těžké, zvlášť když ve zbylých třech kolech hrají dvakrát venku. Nehledě na to, že o úspěchu či neúspěchu bude rozhodovat každý bod.

Ostatně posuďte sami při pohledu na aktuální tabulku: 1. Karlovy Vary 16 bodů 2. Jihlava 13 bodů 3. Kladno 13 bodů 4. Litvínov 12 bodů To v Karlových Varech mohou být spokojeni, klub má po roce solidně našlápnuto k návratu mezi elitu. Pokud ve zbytku baráže zvládne oba domácí zápasy, má vyhráno.

„Přitom nám moc lidí nevěřilo. Ale my bojujeme až do konce a vidíte – teď se nám to v Kladně vyplatilo,“zářil autor zlaté, vyrovnávac­í trefy Ondřej Beránek.

Západočeši mají tříbodový náskok a také nejlepší aktuální formu – vyhráli poslední čtyři duely, v nichž se utkali se všemi soupeři. A slavit mohou už dnes.

Nejhůř je na tom naopak Litvínov, jenž se nemůže vymanit z dlouhotrva­jící agonie. Ano, je pravda, že Verva dokázala zabrat, když bylo nejhůř, a v pátek zvítězila 3:1 v Kladně. Nebýt tohoto vítězství, byl by tradiční klub v téměř neřešiteln­é situaci. Jenže co je to platné, když následně nezvládne utkání v Jihlavě...

„Nezbývá nám než se připravit na další utkání se stejným soupeřem, tentokrát však na domácí půdě. Barážové zápasy se hrají na dno fyzických i psychickýc­h sil,“říká asistent trenéra Radim Skuhrovec.

Popravdě: Litvínov je nyní ve stejné situaci jako v pátek – pokud Jihlavu neporazí, bude zle. Opět jde o všechno a týmu nepřidává, že Duklu dosud v baráži ani jednou neporazil. Jinými slovy prohrál všechny tři vzájemné souboje.

A Jihlava? O té se říkalo, že nemá na extraligu peníze, a tudíž po udržení ani tolik neprahne, jenže:

1. šéf klubu Bedřich Ščerban veškeré spekulace uťal prohlášení­m: „Nikomu nedlužíme, nejvyšší soutěž udržet chceme, a že do ní patříme, jsme v sezoně ukázali.“

2. hráči na ledě nepůsobí dojmem, že by něco vzdávali.

Jihlava v pátek téměř vydolovala bod ze ztraceného zápasu v Karlových Varech, kde prohrávala už 1:4, a v neděli přetlačila v domácím prostředí Litvínov po nájezdech. „Prostě bojujeme až do konce,“říká kapitán Tomáš Čachotský.

A do konce to bude velké drama. V celé baráži.

Do konce baráže o hokejovou extraligu zbývají už jen tři kola, ale situace je stále zamotaná. Jak tohle dopadne? Hodně napovědět může už dnešní kolo načínající poslední čtvrtinu.

 ?? Útočník Jaromír Jágr nemůže v baráži kvůli zdravotním problémům hrát, a tak Kladnu aspoň pomáhá s koučinkem. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Třetí trenér.
Útočník Jaromír Jágr nemůže v baráži kvůli zdravotním problémům hrát, a tak Kladnu aspoň pomáhá s koučinkem. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Třetí trenér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia