Lidové noviny

Bez smetanovce Škampy

- MARTIN ZVĚŘINA

Vsobotu 14. dubna zemřel violista Milan Škampa. V nedožitých devadesáti letech odešla osobnost zdaleka přesahujíc­í rozměr české kotliny, člen Smetanova kvarteta, dlouholetý pedagog, ke kterému se jako učiteli a vzoru hlásí nynější nejprestiž­nější kvarteta, jmenujme jen Pavel Haas Quartet či Škampovo kvarteto.

Komorní hudba však stojí na okraji už tak marginaliz­ované artificiál­ní hudby, proto se úmrtí člena druhdy jednoho z nejlepších smyčcových kvartet této planety nedostane ani publicity, kterou věnujeme zesnulým sportovcům.

REZONANCE

Milan Škampa se narodil v Praze 4. června 1928. Od čtyř let byl žákem své maminky, učitelky houslí, první koncert měl v pěti letech v pražském Obecním domě. V šestnácti letech se stal sólistou Českého rozhlasu (do roku 1956) a sbíral ocenění doma i ve světě – v Praze 1947, Berlíně 1951 a Varšavě 1955. AMU absolvoval v roce 1951 Sukovou Fantazií.

Veliký zlom přišel ve Škampově životě 7. ledna 1956, tehdy mu na Slovensko přišel telegram, zda by nepřijal nabídku stát se členem Smetanova kvarteta. Ačkoli měl nejlepší předpoklad­y rozvíjet své interpreta­ční umění jako houslista, přijal místo po Jaroslavu Rybenském, který nemohl pokračovat pro bolesti ruky, a stal se violistou a na 33 příštích let členem Smetanova kvarteta.

Úspěchy smetanovců jsou natolik hojné, že jejich výčet, stejně jako výčet jejich nahrávek, zdaleka přesahuje rozsah tohoto textu, tedy nemá cenu jmenovat jen některé. Avšak jedno prvenství by mohlo být ilustrativ­ní i pro dnešní dobu. V roce 1975 soubor natočil jako vůbec první na světě digitální nahrávku vážné hudby. Bylo to v kostele v Lučanech nad Nisou pro firmu Nippon Columbia/Denon.

Digitální věk nabízí prostředni­ctvím Supraphonu poměrně pohodlný způsob, jak se dostat k nahrávkám, které jsou na nosičích jen obtížně přístupné. Online je možné stáhnout více než tři desítky alb, a tak si uměníMilan­a Škampy zpřítomnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia