Lidové noviny

Přípravu vlády stihlo embargo

Jindy se v Česku vyzradí kdeco. Jednání mezi ANO a ČSSD však doprovází úplné ticho. To naznačuje, že strany myslí námluvy vážně

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Najít svatý grál by v těchto dnech bylo možná snadnější než získat přesnější informace o průběhu jednání mezi ANO a ČSSD o vládní koalici. Předáci obou subjektů se na důležité schůzce potkali v pondělí večer, o jejích obrysech ale veřejně pohovoří zřejmě až v pátek. LN v úterý pátraly u deseti zdrojů blízkých vyjednávac­ím týmům obou stran, každý z nich by si ale zasloužil bobříka za mlčení. Když už dojde na dotazy ke konkrétním jménům, vše je komentován­o jako „spekulace“.

Embargo na detaily o průběhu vyjednáván­í o vzniku menšinové vlády ANO a ČSSD, podpořené ve sněmovně KSČM, značí jediné: politici sestavován­í vládního paktu berou vážně. Podle informací LN existuje reálná šance, že hnutí Andreje Babiše a sociální demokracie by se na druhý pokus mohly shodnout. Maximem, co se bylo možné pod podmínkou anonymity dozvědět, byl názor typu „není to vůbec beznadějné“.

Detaily a personálie nikdo nechce prozradit do chvíle, než předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho lidé projednají nabídku s širším vedením strany. Podle zdrojů LN si sociální demokraté chtějí otestovat Babiše a spol., zda dodrží slib a udrží citlivé informace pod pokličkou. Jedním z dalších cílů je minimalizo­vat tlak na vyjednavač­e obou subjektů – ať už ze strany opozice, Hradu, či médií. Pri- márním úkolem je projednat a případně přesvědčit o správnosti rozhodnutí straníky. Klíčovým dnem bude pátek, kdy se o nabídce ANO bude radit grémium a předsednic­tvo ČSSD.

Tejc či Poche do vlády?

O tom, že by druhé kolo jednání mohlo dopadnout lépe než to první na začátku dubna, svědčí i včerejší slova předsedy ODS Petra Fialy, který po jednání s prezidente­m na Pražském hradě uvedl, že a politik.

Dosavadní kariéru spojil převážně se sociální demokracií. Do strany vstoupil už v roce 1997. Následně se vrhnul do komunální politiky jako brněnský zastupitel.

Do vysoké politiky se dostal v červnu 2006. Stal se poslancem.

V hierarchii dolní komory začal Miloš Zeman považuje dohodu ANO a ČSSD za pravděpodo­bnou.

Éterem se začaly šířit spekulace. Nejčastěji zaznívalo, že ANO nabídlo ČSSD pět postů – tedy tolik jako minule – plus obsazení ministerst­va vnitra nestranick­ým a nezávislým expertem. Zaznělo, že horkým aspirantem může být bývalý poslanec ČSSD a politický náměstek ministra spravedlno­sti Jeroným Tejc. S jeho nominací by však paradoxně mohli mít stoupat v následujíc­ím volebním období. Roku 2011 stanul v čele poslanecké­ho klubu ČSSD.

V té době vedl stranu Bohuslav Sobotka. Tejc figuroval v jeho stínové vládě na pozici ministra vnitra.

Vše se ale pokazilo po volbách v roce 2013, kdy se Tejc přidal k Sobotkovým kritikům a pár hodin po volbách se vydal spolu s dalšími za prezidente­m Milošem Zemanem, kde bez vědomí svého šéfa jednali o nové vládě. V té doby začala Tejcova stranická kariéra uvadat.

Tejc se v uplynulém období stal předním kritikem Sobotkova vedení. Marně se pokoušel prorazit do vedení ČSSD na sjezdu. Loni v listopadu stranu opustil.

Ve stejné době LN informoval­y, že Tejc se objevil v úvahách ANO jako aspirant na post ministra vnitra.

V prosinci si ho za náměstka vybral ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. Vedení ANO nic nenamítalo. větší problém sociální demokraté než hnutí ANO, jehož ministr spravedlno­sti Robert Pelikán si Tejce na úřad sám přivedl. Někdejší šéf poslanecké­ho klubu opustil ČSSD po 20 letech loni v listopadu. Někteří sociální demokraté tedy mohou mít pocit, že Tejc by byl opravdu nestranick­ý a nemusel by naslouchat stranickým přáním.

Na druhé straně Tejce s šéfem Hamáčkem a statutární­m místopředs­edou Jiřím Zimolou pojí spo- politik a ekonom. Svou kariéru spojil rovněž s ČSSD. Politiku si zprvu osahal v komunální sféře. Jeho revírem je Praha 3, kde do roku 2014 působil jako zastupitel.

V roce 2002 se stal zastupitel­em hlavního města Prahy. Udržel se zde až do roku 2014. lečná „neláska“k bývalému ministrovi vnitra Milanu Chovancovi. Tejc, který patřil stejně jako Zimola k hlasitým kritikům vedení ČSSD pod taktovkou Bohuslava Sobotky, proti Chovancovi loni na sjezdu neúspěšně kandidoval do funkce statutární­ho místopředs­edy. Tejcovi hraje nyní do karet i to, že má uznání a platí za „nepokažené­ho“politika a odborníka u vysoce postavenýc­h státních zástupců a policistů.

Druhým vládním aspirantem,

S kariérou politika měl namále v roce 2010, kdy se na Pocheho provalil průšvih s černým sponzoring­em ČSSD. Z aféry se ale během pár let dostal a ve straně začal znovu sílit.

V roce 2014 kandidoval do Evropského parlamentu a uspěl, stal se europoslan­cem. Netají se však tím, že ho mnohem více zajímá domácí politika. Nezdá se pravděpodo­bné, že by o tento post znovu usiloval.

V současnost­i patří k nejvlivněj­ším členům ČSSD. Jeho slovem se řídí pražská organizace, která patří k nejmocnějš­ím buňkám strany. Věhlasný je Poche svým uměním na sjezdu, kdy dokáže pro vybrané kandidáty zařídit podporu napříč regiony. Nejinak tomu bylo i na sjezdu letošním, kde podporoval na post předsedy Jana Hamáčka.

Na začátku dubna brojil proti vládní spolupráci s ANO. Jeho odpor ale podle mnohých zeslábl. jehož jméno podle zjištění LN koluje v kuloárech, je vlivný pražský funkcionář a europoslan­ec Miroslav Poche, u něhož se mluví o ministerst­vu zahraničí. Tejc i Poche to však označují za pouhé spekulace.

Není výstup jako výstup

Postup vyjednavač­ů ANO a ČSSD se od prvotních námluv před dvěma týdny liší. „Nám nezbývá nic jiného než na jednání vedení ČSSD navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO,“oznámil tehdy Hamáček po schůzce se špičkami ANO. Spolupráce ztroskotal­a na tom, že mezi pěti ministerst­vy, která ANO nabídlo ČSSD, scházely resorty financí či vnitra. Babiš se poté chystal jednat o podpoře vlády s SPD Tomia Okamury, širší vedení ANO se však vzepřelo. A tak se „hnutíci“na začátku týdne vrátili ke stolu se sociálními demokraty. Podle zdrojů LN blízkých vedení strany bylo Babišovo odmítnutí SPD v sociální demokracii vnímáno jako symbolické potvrzení, že premiér v demisi o pakt s oranžovými skutečně stojí.

Pondělní slova předsedy Hamáčka po vyslechnut­í nabídky už nezněla tak odmítavě. „Chci potvrdit, že hnutí ANO nám sdělilo svou představu, za jakých podmínek by mohlo pokračovat jednání o vládní spolupráci,“řekl. Podrobnost­i prozradit nechtěl. „Tuto informaci uslyší první členové grémia a předsednic­tva a to rozhodne, zda nabídku akceptuje,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia