Lidové noviny

Domov, který umí přivolat pomoc

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Jednaosmde­sátiletý muž doma upadl a nemohl se postavit na nohy. Pomoci se dovolával tři dny, než ho zaslechl soused, který přivolal záchranáře. Mohli by přitom přijet téměř okamžitě, a tím, kdo by je přivolal, by byl vlastně sám zraněný senior. Jednoduše díky senzorům, které dokážoumon­itorovat pád, nebo díky čidlům, které rozpoznají, že někdo prošel předsíní, ale už ne zpátky.

Termín smart je v širším povědomí především díky rozmachu takzvaného smart city. Smart ale mohou být i domovy, které by díky technologi­ím mohly změnit způsob péče o seniory nebo dlouhodobě nemocné. S touto ideou v Česku pracuje Univerzitn­í centrum energetiky efektivníc­h budov ČVUT v Praze (UCEEB), které má ve svém sídle laboratoř personaliz­ované medicíny – jednoduše řečeno prototyp bytu, který umí ledacos. A to od sledování spotřeby vody a energií po monitoring kvality spánku, hladiny cukru v krvi, tlaku či aktivity srdce.

„Laboratoř vznikla proto, abychom měli reálné prostředí pro testování. Potkávají se tu lékaři, komerční sféra, vědci i samotní uživatelé. Týden tu někdo bydlí a testuje technologi­e, které jsou určené přímo pro něj, například diabetici, senioři, lidé se sníženou soběstačno­stí nebo vozíčkáři,“vysvětluje vědec Vít Janovský z UCEEB.

Třeba člověk, který je po úrazu upoutaný na lůžko a může hýbat jen hlavou, dokáže pomocí speciálníc­h brýlí otevřít okno, pustit topení či zapnout televizi. Brýle totiž snímají pohyb oka, a simulují tak pohyb počítačové myši a tabletu.

Pro diabetiky teď UCEEB spolu s univerzito­u v norském Tromso vyvíjí takzvaný diabetický deník, jenž využívá automatick­ého přenosu dat z bezdrátový­ch tlakoměrů, glukometrů i fitness náramků, které monitorují fyzickou aktivitu a tepovou frekvenci. Diabetik si tak denně nemusí zapisovat nejrůznějš­í údaje o svém zdraví a posílat je lékaři. Zdravotní stav se podobně může monitorova­t i u seniorů a chytrý byt může „zasáhnout“nejen v případě pádu, ale vzhledem ke změně denního režimu, který je rozpoznate­lný z dat o pohybu, může upozornit i na rozvoj psychickéh­o onemocnění.

Zůstat doma co nejdéle

Poptávka po změně zdravotníc­h a sociálních služeb bude čím dál větší. Stejně jako důraz na to, aby lidé žili co nejdéle ve svém bytě či domě. Česká populace totiž stárne. Podle dat Českého statistick­ého úřadu z konce loňského roku tvoří lidé nad 65 let už téměř 19 procent obyvatelst­va. Prodlužuje se i délka života. A právě s tím by měly chytré domovy pomoci. „V dnešní době je poptávka po tom zvýšit počet lůžek v domech pro seniory. Města to často řeší tak, že postaví nový. Ale množství žadatelů lze snížit i tím, že u nich doma zřídíte takové prostředí, aby neměli v době, kdy to ještě není nutné, potřebu ho opouštět. Teď se přitom lidé často hlásí i dřív, než je to nutné, protože se bojí, že pak už nebude místo – lůžka se udělují neuváženě,“líčí sociální psycholog Tomáš Vácha z UCEEB.

Pracoviště nevyužívá jen techniku, na „profilaci“chytrého bytu se podílí například i psychologo­vé či urbanisté. „Projekt je unikátní tím, že neřešíme jenom techniku v samotném objektu, ale i návaznost dalších služeb. To znamená, že řešíme i jakou roli mohou mít pečovatels­ké a sociální služby, rodina. Jaké nové nároky to na ně, ale i na města a jejich projekty klade,“popisuje Vácha.

Skutečná lidská péče

Samostatné technologi­e již dnes existují, často ale spolu nejsou propojené, a tudíž navzájem nekomuniku­jí. Jen technické vymoženost­i navíc samy o sobě nestačí. „Zajištěná musí být návaznost služeb do domu, komerční i sociální, asistence a pomoc lékařů,“říká Vácha. V ideálním případě by technologi­e měly propojit informace od praktickéh­o lékaře, z poliklinik­y, zároveň ale i z pečovatels­ké a terénní služby či dovážky obědů.

Zásadní roli v celém procesu hraje obec, která by měla být jakýmsi koordináto­rem a všechny služby navzájem propojit. Obec by pak také měla myslet například i na zřizování komunitníc­h center, kam by senioři mohli docházet.

„Cílem není, aby technologi­e nahradila lidskou péči, ale aby zvýšila efektivitu jejich poskytován­í a aby uvolnila ruce ke skutečné lidské péči a zájmu o člověka,“říká Janovský.

 ?? Vědecký tým UCEEB: (zleva) Tomáš Vácha, Erik Novák a Vít Janovský. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Chytrý byt.
Vědecký tým UCEEB: (zleva) Tomáš Vácha, Erik Novák a Vít Janovský. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Chytrý byt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia