Lidové noviny

Divím se, že v Bavorsku nepracuje víc Čechů

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Poptávka po zaměstnanc­ích z Česka je stále silná, říká ekonom Michael Moritz.

LN V Německu pracuje pestrá směs různých národů. V čem jsou Češi jiní?

Češi jsou především blízcí sousedé, devadesát procent z těch, kteří našli práci v Bavorsku, denně dojíždí přes hranice. Jejich doménou je příhraničí. Zatímco na německé straně pracují, rodinu, bydlení a veškeré sociální zázemí mají na druhé straně, v Česku.

Výrazně se tak liší třeba od Poláků, kteří podle statistik Spolkového úřadu práce pracovně působí především ve velkých německých městech – Berlíně, Hamburku nebo Mnichově.

LN Německý trh práce je pro Čechy zcela otevřený teprve od roku 2011, sedm let od našeho vstupu do EU. Proč němečtí politici tak dlouho práci sousedům znemožňova­li?

To je spíš historická otázka. Po roce 1990 jsme tu měli situaci, kdy byly platy v Německu až desetkrát větší než u vás. Teď jsme na poměru 3:1. K tomu je nutné přičíst fakt, že v příhraničí byla vysoká sezónní nezaměstna­nost. To se ale v posledních letech kompletně změnilo. Teď by si naopak většina bavorských firem přála, aby u nich pracovalo více Čechů. Všude panuje nedostatek kvalifikov­aných pracovních sil – a to samozřejmě i na české straně.

LN Takže nabídka práce v Bavorsku kanibalizu­je český pracovní trh?

Takto se to říct nedá. Alespoň ne z bavorského pohledu. Těch 25 tisíc Čechů, kteří u nás pracují, jsou v makroekono­mických číslech jen zlomkem, protože celkově v Bavorsku pracuje 5,4 milionu lidí. Také pracovníci z jiných zemí EU jsou v Bavorsku mnohem hojněji zastoupeni – mluvím třeba o Polácích, Rumunech nebo Bulharech.

Ani z českého pohledu jistě oněch 25 tisíc zaměstnanc­ů v Bavorsku není jediným důvodem pro nedostatek kvalifikov­aných sil v příhraničn­ích regionech. Dojíždění za prací k sousedům navíc není trvalé. Mnoho Čechů se zkušeností z Bavorska začíná později doma podnikat, takže své vědomosti a know-how přenášejí zpět domů. Takže bych řekl, že z dlouhodobé­ho hlediska na tom mohou vydělat obě strany.

LN Proč podle vás Čechů nejezdí do Bavorska více?

Jednou z hlavních překážek zůstává znalost jazyka. Různá povolání mají různé nároky, na komunikačn­í úrovni je ale znalost němčiny nutná ve všech oborech. Je ale třeba říct, že minimálně v českém příhraničí je o výuku němčiny zájem.

V Česku také chybí duální systém, v rámci kterého by učni získávali vzdělání nejen ve škole, ale i přímo ve firmách. Běží ale společný projekt mezi městy Domažlice a Cham, v němž jsou zaintereso­vány německé firmy, které mají v Česku své pobočky. Některým německým zaměstnava­telům se pak vyplatí české zájemce o práci přímo proškolit.

LN Počet Čechů pracujícíc­h v Německu setrvale stoupá. Jak dlouho ten trend vydrží?

V současnost­i nejsou žádné náznaky, že by byl bavorský trh práce nasycen, poptávka je pořád velká a několik dalších let ještě bude. Z mého pohledu je překvapivé, že je Čechů nakonec tak málo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia