Lidové noviny

Před 50 lety vojáci testovali LSD

-

žití, například znečištění vodních zdrojů,“přiblížil Bajgar.

Podle slov historika Prokopa Tomka z Vojenského historické­ho ústavu ovšem českoslove­nská armáda nedisponov­ala žádnou jednotku, která by se na použití bojových chemických látek připravova­la. A to proto, že byly zakázané. „Ani jsme pro případné použití neměli žádné zásoby. Vše se zkoumalo z hlediska detekce a obrany, nikoliv ofenzivy.“

LSD je považována za jednu z nejsilnějš­ích psychotrop­ních látek. U každého se její užití projevuje jinak, záleží na jejím množství, aktuálním rozpoložen­í, prostředí, ale i předchozíc­h zkušenoste­ch. Člověku umožní vstoupit do podvědomí, znovu si prožít dávno „zasuté“vzpomínky či mít silný duchovní zážitek.

Psychoakti­vní účinky této drogy v roce 1943 náhodou objevil švýcarský chemik Albert Hofmann, když mu látka kápla na ruku. V polovině 60. let se již stala na Západě masovou záležitost­í, symbolem revolty mládeže proti establishm­entu a válce. Zatímco po takřka celém světě se posléze začala zakazovat, Českoslove­nsko patřilo mezi hrstku zemí, v nichž probíhal její intenzivní výzkum.

Na starost jej měl psychiatr Stanislav Grof, mimo jiné objevitel holotropní­ho dýchání, jenž se v rámci bádání zařadil mezi dobrovolní­ky, kteří na sobě drogu otestovali. Vnímal to jako nenahradit­elnou zkušenost jak prožít, co pozoruje u svých pacientů.

„Byl to obrovský zážitek, který mě změnil profesioná­lně a osobně,“líčil Grof s odstupem několi- ka desítek let v dokumentár­ním filmu Pavla Křemena LSD made in ČSSR.

Komunistic­ké Českoslove­nsko bylo ve výzkumu LSD, s nímž začalo v roce 1952, světovou velmocí. „Výzkum byl velmi rozsáhlý, testy prošly tisícovky lidí,“uvedl pro Lidovky.cz historik Petr Blažek. Lékaři LSD využívali jako psychotera­peutickou pomůcku například při léčbě depresí či schizofren­ie. Drogu měli v oblibě také členové hnutí hippies či umělci, u nichž posilovala kreativitu.

Podle socioložky Jiřiny Šiklové vyzkoušel psychedeli­kum v mladém věku i současný prezident republiky Miloš Zeman. „Pamatuji si, že tehdy na jedné chatě u Jirky Hermacha byl tehdy velice dobrý prognostik, mladý kluk, Miloš Zeman. Také jsme mu dávku dali. A na něho to dohromady nepůsobilo, asi protože byl na to příliš veliký, nebo já nevím proč,“vzpomínala v dokumentu Pavla Křemena.

Zeman ovšem něco takového odmítá. „Jsou to jen povídačky, jako dříve na pouti,“reagoval pro Lidovky.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček se slovy, že Jiřina Šiklová s tou historkou přišla, pouze aby zaujala publikum. Socioložka si však za svým tvrzením stojí. „To je blbost. Ovčáček je blbej, co ten o tom může vědět. Já u toho byla,“ohradila se.

 ?? Který pokus s LSD na čtyřech vojácích zachycuje, můžete vidět na I tak triviální pokyn jako „nasaďte masku“byl pro vojáky pod vlivem drogy obtížně proveditel­ný. REPRO ČT ?? Unikátní dobový filmový záznam, www.lidovky.cz.
Který pokus s LSD na čtyřech vojácích zachycuje, můžete vidět na I tak triviální pokyn jako „nasaďte masku“byl pro vojáky pod vlivem drogy obtížně proveditel­ný. REPRO ČT Unikátní dobový filmový záznam, www.lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia