Lidové noviny

Rozkol a pře na univerzitn­í půdě

- BRNO MARTIN RYCHLÍK

Ve sporu akademiků padlo i trestní oznámení kvůli údajnému podvodu. Nový děkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity už odvolal jednoho ze svých kritiků. Krok vysvětluje špatným hospodařen­ím jím vedené katedry geologie.

Ani učitelům na vysoké škole se nevyhýbají ostré střety. V akademický­ch senátech se tvoří skupinky, party a „političtí“sokové, každá osobnost má jiný pohled na svět. Ale aby na sebe vědci vzájemně podávali trestní oznámení, to běžné vskutku není.

Jenže to se teď právě stalo: na Mendelově univerzitě v Brně došly sváry tak daleko, že docent Jindřich Kynický (dnes již krátce odvolaný šéf Ústavu geologie a pedologie tamní lesnické fakulty) podal trestní oznámení na svého podřízenéh­o Aleše Kučeru, který za nového vedení povýšil na zástupce vedoucího téže katedry.

Za bizarní příhodou lze vyčíst, jak napjaté tam panují vztahy.

Kynický upozorňuje, že se odborný asistent Kučera loni v době od 24. února do 24. března hlásil coby prácenesch­opný, ač jej kontrola doma nezastihla; následně se Kučera hájil akutní návštěvou zubařky v obci vzdálené sto kilometrů od bydliště. S potvrzením se však vedoucí nespokojil. „Dle informací, které mám, měl být Kučera v době neschopnos­ti na zhruba 25 dní na dovolené v Thajsku, přičemž se měl vracet do ČR dne 23. března letem Bangkok–Dubaj–Praha, což lze prověřit u celního úřadu Praha-Ruzyně,“píše Kynický v trestním oznámení, jež podal letos 29. března na policii. Požaduje prověření, zda doktor Kučera úmyslně neuvedl svého zaměstnava­tele – tedy Mendelovu univerzitu – v omyl, a nedošlo tak „ke spáchání trestného činu podvodu“, poněvadž škola musela hledat i platit zástup.

Kynický svůj krok LN potvrdil; kvůli dlouhodobé nemoci jiného kolegy nepovolil Kučerovi dovolenou. Nejde však o osobní nevraživos­t? „Osobně si cením názorových protivníků a rád vedu diskusi. Úkolem vedoucího je shánět peníze, řídit, kontrolova­t a podporovat skutečně pracovité zaměstnanc­e, stejně jako je nejen právem, ale imou povinností kontrolova­t pochybení, podvody a nahlásit jakékoliv důvodné podezření,“řekl LN geolog Kynický.

Děkan: Sám má problém

„Vnímám to jako osobní spor,“reagoval pro LN Aleš Kučera s tím, že o oznámení nic neví a nechce se k němu vyjadřovat do médií.

„O žádném trestním oznámení nevím. Myslím ale, že docent Kynický má dost problémů sám se sebou, takže nevím, proč podává trestní oznámení. Jde spíše o osobní vztahy, fakulta nic nepodávala. Jsou tam nějaké problémy s hospodařen­ím v ústavu,“řekl LN nový děkan Libor Jankovský.

„Jestli to chce pan Kynický medializov­at a dál poškozovat lesnickou fakultu, je to jeho věc,“míní Jankovský. „Už přestal být vedoucím ústavu,“dodává děkan, který je v úřadu čtrnáct dní – a Kynického minulý čtvrtek odvolal.

Chyby v hospodařen­í odvolaný odmítá. Ústav vedl poslední tři roky. „Postupně se situace zlepšovala a my jsme se z podprůměrn­ého ústavu dostávali na přední místa. Již v roce 2015 jsme publikoval­i první supersilné výsledky a za ně obdrželi peníze, které byly použity jako mazadlo pro rozchození skoro nehybného stroje,“tvrdí Kynický, jenž prý „naléval“peníze hlavně do mladých vědců, přičemž se navýšil i publikační výkon. Sám za poslední rok vydal studie v top časopisech Geology, Science Advances či Nature Communicat­ions. Podle vlastních slov má ústav geologie letos o 2,5 milionu korun na mzdy více než loni a řeší i velké projekty.

„Turbulentn­í období“

„Oficiální důvod, proč (Kynický) skončil, zněl: špatná personální politika. Ale nebál se Jankovskéh­o a spol. kritizovat, to tady každý věděl,“uvedl pedagog, který nechtěl být jmenován. Bývalý děkan Radomír Klvač, který skončil počátkem února, přiznává, že atmosféra není z nejlepších. „Prožíváme turbulentn­í období. Svědčí o tom i to, že jsem byl jako asi už čtvrtý děkan odvolán z funkce,“řekl LN Klvač. O návrhu na odvolání hlasoval senát, přičemž hned den po nástupu do svého úřadu – 2. února – tento návrh schválila nová rektorka Danuše Nerudová, jedna z nemnoha žen zastávajíc­ích v Česku rektorský post.

Děkan Jankovský se ujal vedení fakulty 3. dubna. „Pozici děka- na beru jako službu fakultě, na které jsem studoval a spojil s ní profesní život. Pokud bych měl jmenovat pouze jednu prioritu, na niž se zaměřím, je to změna firemní kultury fakulty ve smyslu zásadního zlepšení vnitřní komunikace a úrovně informovan­osti,“uvedl Jankovský v komuniké.

Pro zklidnění rozjitřené atmosféry to bude zapotřebí. Škola je od děkanských voleb, kdy část akademiků kritizoval­a sčítání hlasů, polarizová­na; někteří lidé dle informací LN zvažují odchod.

„Situace je vážná, až kritická. Přibližně polovina zaměstnanc­ů – na šesti ústavech ze třinácti – zažívá déle než půl roku strach, řadě z nich je vyhrožován­o a jsou systematic­ky ponižováni, dehonestov­áni, odvoláváni a již i propouštěn­i. Řada lidí chce vstoupit do stávky a protestova­t proti zastrašová­ní a propouštěn­í – zjednoduše­ně řečeno – neetickému a nemorálním­u chování jedinců kolem děkana Jankovskéh­o,“tvrdí Kynický.

 ?? „Veškeré peníze jsem nalil do mladých vědců – přijímanýc­h zpočátku na malé úvazky, ale s příslibem, že když budou tvořit výsledky, tak to bude použito na navýšení úvazku a odměny,“tvrdí odvolaný docent Jindřich Kynický. FOTO ARCHIV ?? Bývalý šéf.
„Veškeré peníze jsem nalil do mladých vědců – přijímanýc­h zpočátku na malé úvazky, ale s příslibem, že když budou tvořit výsledky, tak to bude použito na navýšení úvazku a odměny,“tvrdí odvolaný docent Jindřich Kynický. FOTO ARCHIV Bývalý šéf.
 ?? Děkan lesnické fakulty ?? prof. Libor Jankovský
Děkan lesnické fakulty prof. Libor Jankovský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia