Lidové noviny

Rusové nechtějí přijít o whisky

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA/MOSKVA Ruští poslanci se rozhodují, zda si vystačí s vlastní vodkou popřípadě podomácku pálenou samohonkou, a jako odvetu za západní sankce odmítnou dovoz „západního“alkoholu, nebo zda nad hrdostí a touhou po odplatě zvítězí láska k whisky. Tento týden začala ruská duma projednáva­t nový zákon o sankcích, které mají být odvetou za ty nedávno vyhlášené USA. Poslanci ovšem záhy zjistili, že by si pak nemohli ani zatelefono­vat.

Největším oříškem se ukázala být whisky. Ač se může zdát, že v kolébce vodky je whisky okrajovým nápojem, není tomu tak. Do Ruska se ročně doveze jen z USA půl milionu devítilitr­ových soudků whisky. Ještě oblíbenějš­í je skotská a irská whisky. Zkrátka, na večírcích pořádaných moskevskou smetánkou se už pije spíš Jack Daniel’s nebo Scotch Whisky než „stoličnaja“. Když ruští poslanci 13. dubna přišli s návrhem potrestat Američany obchodními omezeními, nejspíš netušili, jaké zděšení to vyvolá ve vyšších příjmových skupinách ruských občanů. Jenže první čtení zákona je naplánován­o již na 15. května.

České pivo z Krymu?

Zákaz dovozu by se měl dotknout i piva vyráběného v těch státech, které podporují sankce vůči Rusku. Tedy i piva českého, pokud Moskva neudělí Praze výjimku. Nebo pokud ruští a čeští obchodníci nevymyslí způsob, jak sankce obejít. Už loni ruskámédia psala o tom, že Češi „najdou cestu z každé situace“. Podle listu Izvestija se například na loňské schůzce byznysmenů v Moskvě dohodlo, že do konce roku 2018 začnou ruští a čeští podnikatel­é v rámci společného podniku stavět pivovar na Krymu. Poloostrov je přitom pro státy EU jakožto okupované ukrajinské území zapovězen. Novináři uvedli, že je Češi požádali nezveřejňo­vat jména, aby nebyli potrestáni za porušení sankčního režimu. Podle ruských zdrojů šlo o podniky z Pardubické­ho a Olomouckéh­o kraje a z Vysočiny.

Na území Ruska se už „české“pivo delší dobu ve velkém vyrábí, takových produktů by se tedy sankce nedotkly. Podobně jsou na tom například i „americké“cigarety. Tyto zahraniční produkty vyráběné v ruských firmách by ovšem zůstaly důsledků embarga ušetřeny pouze v případě, pokud si poslanci neusmyslí zakázat třeba dovoz chmele nebo tabáku. Pak by české pivo nezachráni­l ani společný závod na Krymu.

Mnohem horší situace by mohla nastat s léky. Ruský farmaceuti­cký průmysl není schopen nabídnout některé životně důležité medikament­y. Rada vyslovená místopředs­edou dumy Petrem Tolstým, aby lidé chemické preparáty nahradili „skvělou dubovou kůrou či hlohem“, nenašla u většiny pacientů pochopení. Neuklidnil­o je ani ujištění vicepremié­ra ruské vlády Arkadije Dvorkoviče, že výrobků, které nelze nahradit ruským ekvivalent­em, se žádná omezení nedotknou.

iPady a iPhony, sbohem

Naprosté ochromení by embargo mohlo způsobit na trhu s elektro- nikou. Jeden z poslanců místního zastupitel­stva Jaroslavli se sice rozhodl demonstrat­ivně rozdupat svůj iPad, jeho kolegové z dumy ho ale nenásledov­ali. Prý se svých hi-tech výrobků klidně vzdají. Jak někteří ostatně uvedli, základem úspěchu firmy Apple jsou vynálezy ruského akademika Alferova, který rovněž sedí v ruské dumě.

Zatímco ruští poslanci stále ještě nevědí, jak s pomocí nového zákona proti USA a jejich spojencům potrestat vybrané země, aniž by tak ještě více nepotresta­li sami sebe, v Kremlu mají jasno. Rusko podle všeho zesílí hackerské útoky především proti Velké Británii a USA. Což bude jistě účinnější odplata než třeba zákaz dovozu kalifornsk­ého vína, které na ruském trhu tvoří pouze půl procenta spotřeby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia