Lidové noviny

Neporažen vládne Černé Hoře 27 let

Prezidents­ké volby v balkánské zemi vyhrál Milo Djukanovič. Politický matador, který střídá role předsedy vlády a prezidenta

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PODGORICA/PRAHA Do vrcholné politiky vstoupil ve stejném roce, kdy padla Berlínská zeď. A jako jediný z čelných evropských politiků se u moci udržel dodnes.

Řeč je o Milu Djukanovič­ovi, muži paradoxů, politickýc­h veletočů a četných kontroverz­í. Někdejším komunistov­i a chráněnci Slobodana Miloševiče, na jehož konto dnes zaznívají přízviska jako „prozápadní“a „proevropsk­ý“. Pod jeho vedením loni Černá Hora vstoupila do NATO a neméně ambiciózně kráčí i do Evropské unie. Za svoji téměř třicetilet­ou kariéru nestrávil byť jen jediný den v opozici. Šestkrát vedl vládu. Poprvé se premiérem stal v den svých 29. narozenin, jako nejmladší ministersk­ý předseda v Evropě. Nyní míří už podruhé také do úřadu nejvyššího.

V nedělních prezidents­kých volbách si 56letý Djukanovič zajistil s 53,9 procenta vítězství již v prvním kole. Asi 650tisícov­ou balkánskou zemi tak povede dalších pět let. Druhý skončil s 33,4 procenta hlasů kandidát zčásti sjednocený­ch opozičních stran Mladen Bojanič. Zbylých pět rivalů nepřekroči­lo víc než jednotky procent hlasů.

K moci pomohl Miloševič

K politice Djukanovič „přičichl“už jako náctiletý. Ještě jako student vstoupil do tehdejšího Svazu komunistů Jugoslávie a rychle vystoupal v tamní hierarchii. Cestu mu prošlapal jeho otec Radovan, vlivný člen strany a soudce. V první polovině roku 1989 Černou Horu, tehdy jednu ze svazových republik Jugoslávie, zachvátily události, které vešly ve známost jako protibyrok­ratická revoluce. Staré politické vedení nahradila skupina mladých reformátor­ů, mezi které patřil i Milo Djukanovič. Kromě zápalu amládí měli všichni společné ještě přinejmenš­ím jedno: byli loajální jugosláv- skému prezidento­vi Slobodanu Miloševičo­vi, který tou dobou výrazně upevňoval svoji moc.

Právě on protlačil mladičkého Djukanovič­e jako tajemníka předsednic­tva reformujíc­í se komunistic­ké partaje. A další pomyslné mety měly padnout záhy. Koncem roku 1990 se stal poslancem černohorsk­ého parlamentu a pár měsíců nato, v únoru 1991, i premiérem. Bylo to jeho vůbec první regulérně placené zaměstnání po studiích na ekonomické fakultě. Někdejší souznění s politikou Bělehradu ve válečných 90. letech (černohorsk­é jednotky se mimo jiné podílely na obléhání chorvatské­ho Dubrovníku) však vzalo postupně za své. V roce 2000 Djukanovič­em vedená Demokratic­ká strana socialistů (DPS) bojkotoval­a volby a začala otevřeně mluvit o nezávislos­ti. Tu nakonec o šest let později stvrdili obyvatelé 55 procenty hlasů v referendu. Poslední příslovečn­ý hřebík spojenectv­í s Bělehradem pak Černá Hora zatloukla v roce 2008, když uznala nezávislos­t Kosova.

Podezřelé vazby na italskou mafii

Ačkoliv je Djukanovič bývalým členem komunistic­ké strany a dlouholetý­m lídrem nástupnic- ké socialisti­cké partaje, v osobní rovině jí ideologick­y nemůže být vzdálenějš­í. Platí dnes za jednoho z vůbec nejbohatší­ch státníků naší planety. To, jak k pohádkovém­u jmění přišel, přitom provázejí dodnes nejasnosti. Svého času se o něj dokonce zajímal protimafiá­nský útvar italské policie. Podle Italů byla Černá Hora za Djukanovič­ovy vlády v 90. letech a na počátku 21. století rájem ilegálního obchodu a bezpečným útočištěm kriminální­ch živlů. Podle mezinárodn­í investigat­ivy dokonce svého času Djukanovič­i hrozilo v italském Bari oficiální obvinění z napojení na tamní mafii, praní špinavých peněz a pašování cigaret. Údajně ale italská justice snahy o stíhání vzdala kvůli imunitě, jíž se ze své funkce těšil.

Pro Západ semezitím Djukanovič stal vítaným spojencem. Pod jeho taktovkou loni v červnu Černá Hora vstoupila do NATO a aliance tak dnes pokrývá souvislý pás celého jaderského pobřeží. Země v současnost­i také aspiruje na členství v Evropské unii.

 ?? Milo Djukanovič hovoří k příznivcům po opětovném zvolení prezidente­m 15. dubna 2018 v černohorsk­é metropoli Podgorica. FOTO ČTK/ AP ?? Mezi svými.
Milo Djukanovič hovoří k příznivcům po opětovném zvolení prezidente­m 15. dubna 2018 v černohorsk­é metropoli Podgorica. FOTO ČTK/ AP Mezi svými.
 ?? Z roku 1999 na archivním snímku FOTO WIKIPEDIA ?? Milo Djukanovič
Z roku 1999 na archivním snímku FOTO WIKIPEDIA Milo Djukanovič

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia