Lidové noviny

Macron vábí Němce ke změně EU

- ROBERT SCHUSTER

ŠTRASBURK/PRAHA Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se včera snažil v Evropském parlamentu ve Štrasburku získat podporu pro své plány na zásadní reformu Evropské unie.

Ta je přitom podle Macrona „jedinečným modelem na světě“, zároveň ale i modelem křehkým. Proto je prý třeba chránit Unii před neliberáln­ími projevy.

Na červnovém summitu EU by měli premiéři členských států odstartova­t diskusi o jejím budoucím uspořádání. Francouzsk­ý prezident již od chvíle svého zvolení loni v květnu navrhuje zejména posílit hospodářsk­ou a měnovou unii. Odůvodňuje to tím, že Ev- Řeknu, jak dál s Evropou. ropská unie musí být zůstat konkurence­schopná.

Jeho představy přitom sahají od vlastního ministra financí eurozóny až po samostatný rozpočet, z něhož by mohly být financován­y například investice do infrastruk­tury.

Slova francouzsk­ého prezidenta byla určena hlavně jednomu adresátovi: Berlínu. Již skoro rok usiluje Macron pro své reformní plány o přízeň Německa. Avšak po loňských zářijových volbách nejprve dlouho trvalo, než v Berlíně vznikla nová vláda.

A přestože staronová velká koalice křesťanský­ch (CDU) a sociálních demokratů (SPD) věnuje ve společném vládním programu prohlouben­í evropské spolupráce značný prostor, její politici nesdílí Macronovo nadšení.

Na brzdu přitom šlapou hlavně křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové, a to navzdory tomu, že stranická šéfka by reformu přivítala.

Kdo se stará o běžence, má dostat peníze navíc

Poslanci německých křesťanský­ch demokratů například odmítají, aby měla eurozóna vlastní rozpočet i svého ministra financí, jak to navrhuje Macron. Nejvýše souhlasí s tím, že by se stávající mechanismu­s na záchranu eura přeměnil na jakýsi unijní měnový fond. Ten by pak mohl financovat projekty unijní infrastruk­tury, ale pouze tehdy, pokud by s tím souhlasil německý parlament.

Kromě toho obě německé křesťanské strany odmítají společný unijní systém garantujíc­í vklady občanů v peněžních institucíc­h, dokud nebudou minimalizo­vána rizika v bankovním sektoru.

Francouzsk­ý prezident si zjevně německé výhrady uvědomuje, proto vyslal směrem k Berlínu ještě další signál. Ve Štrasburku totiž prohlásil, že EU byměla vyčlenit zvláštní prostředky, jež by pomáhaly městům a obcím při zvládání péče o běžence a jejich integraci do společnost­i.

V podobném duchu se v nedávné minulosti vyjádřila i německá vláda, když navrhla, aby byla v budoucnu vázána výplata prostředků z unijních fondů právě na ochotu pomáhat při řešení následků uprchlické krize.

To mohou považovat za hrozbu především státy střední a východní Evropy, jež v minulosti z těchto peněz nadprůměrn­ě těžily, zároveň ale odmítaly Evropskou komisí navrhované povinné kvóty na přerozdělo­vání běženců.

Již ve čtvrtek chce Macron ve své ofenzivě vůči Německu pokračovat. Francouzsk­ý prezident totiž přijede do Berlína, kde bude ladit krok s Merkelovou.

 ?? Francouzsk­ý prezident Macron předstupuj­e před poslance Evropského parlamentu s projevem o vizích pro EU. FOTO REUTERS ??
Francouzsk­ý prezident Macron předstupuj­e před poslance Evropského parlamentu s projevem o vizích pro EU. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia