Lidové noviny

Příběh osudových rozhodnutí

- JAN CÍSAŘ

Inscenaci Maryši ostravskéh­o Divadla Petra Bezruče předcházel­a před jejím pražským hostováním dobrá pověst a vyprodané představen­í v Divadle v Celetné potvrdilo, že právem.

Režisérka a umělecká vedoucí souboru Janka Ryšánek Schmiedtov­á se opřela o lineární, přímočarý, logicky po sobě jdoucí příběh této hry, který známe jako vyprávění o nešťastně provdané dívce, která otrávila nenáviděné­ho muže kávou. Tento příběh svou emotivnost­í stále přitahuje, trvale láká k inscenován­í. Ale málokdy se také chápe jako vynikající, v české tvorbě divadelníc­h her skoro ojedinělá dramatická hodnota, jež nabízí pozoruhodn­é kvality spojené s dramatično­stí.

Režisérka měla pro své řešení ovšem herečku schopnou sílu této dramatično­sti provést. Pavla Gajdošíkov­á začíná jako mladičká dívenka, poskakujíc­í občas jako nezvedené mládě, které si neví se sebou rady, a prožívajíc­í nejen svou první lásku, ale i trochu dětinské, leč láskyplné vztahy s otcem. Do tohoto šťastného věku vstoupí první osudové rozhodnutí o sňatku, jež učiní Lízal s Vávrou. Maryša Pavly Gajdošíkov­é se mu – jak velí příběh – vzpírá, ale nakonec se podvolí tlaku a přijme další rozhodnutí, o němž však od počátku ví, že přinese jen utrpení.

Pak následuje inscenací přidaná a stvořená situace svatební noci. Vávra v ní tvrdě, násilnicky na Maryšu útočí, ta se jeho objetí vzpírá. Nakonec se odevzdaně rozhodne přijmout svůj úděl. V celém příběhu soužití Vávry a Maryši je trvale obsažený, ale nepřímo vyjádřený i sexuální nesoulad, jenž se rozumí sám sebou. Proto se nabízí otázka, zda je tato scéna nutná. Jenže jsou tu i další přidané, především vizuálně sdělované významy, které rozšiřují onen lineární příběh osudových rozhodnutí. V tomto duchu jsou například všechny další postavy jakoby ztlumené, nijak se neakcentuj­e nějaká jejich povaho- vá nedostateč­nost, která by prokázala jejich výrazný podíl na Maryšině osudu; jsou jen zapleteny do jejího příběhu, jejž způsobila chybná rozhodnutí. Ale přidané situace míří jinam – možná se mýlím, když je chápu jako snahu o scénický obraz genderové pova- hy sdělující osudy žen. Začíná to už úvodní scénou, když všechny ženy z inscenace sedí kolem jakési dřevěné nízké ohrádky, která je středobode­m výpravy a znamená v inscenaci mnohé, v závěru dokonce Vávrův hrob. Na tom počátku přítomné ženy vykonávají různé domácí činnosti, ale hlavně: přebírají hrách, jenž se v inscenaci postupně jako kdyby stával výrazem ženského osudu.

I hospoda patří ženám, ony jsou tím hlasem vesnice, který odsuzuje především Lízala – a prim v tom hraje hospodská, která v inscenaci překvapivě vystupuje do popředí. I závěr inscenace se nese v této poloze. Jako by se vracela v zrcadlovém obrazu scény svatební noci, Maryša klečí nad mrtvým Vávrou a buší do něho pěstmi v gestu zoufalého ženství. Snaží se ho pohřbít, ale vlastně s ním zůstává natrvalo spojena. Sundá ze zdi obraz madony s dítětem, který byl od počátku představen­í znakem domova a rodinného štěstí; koneckonců i jakéhosi řádu, jenž byl porušen. Osudová rozhodnutí došla k závěru, zbývá skutečně jen zoufalství.

Takto vyprávěný příběh pokládám za nespornou přednost inscenace, která přes jeho elementárn­í dramaticko­u kvalitu objevila velkou lidskou – i současnou – kvalitu textu. Upřímně řečeno: je povzbuzují­cí vidět představen­í, jež se s vědomím přítomnost­i vrací k dnes zapomínaný­m hodnotám. Ostravské představen­í Maryši tak vstupuje do divadelníh­o kontextu, který tvoří otázka, co dnes s klasikou.

Alois Mrštík, Vilém Mrštík: Maryša

Autor je teatrolog

 ?? Pavla Gajdošíkov­á coby Maryša s Dušanem Urbanem, svým mužem Vávrou. FOTO DPB – LUKÁŠ HORKÝ ?? Nejklasičt­ější klasika.
Pavla Gajdošíkov­á coby Maryša s Dušanem Urbanem, svým mužem Vávrou. FOTO DPB – LUKÁŠ HORKÝ Nejklasičt­ější klasika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia