Lidové noviny

Je možné vystavit jen jednu vteřinu filmu?

Konceptual­ista Tomáš Svoboda přetavil svůj loňský snímek Jako z filmu do brněnské výstavy. Pro diváky připravil nový slalom asociací

- LENKA LINDAUROVÁ

Včase, kdy se mluví o intermediá­lním umění, kdy jsou žánry a jazyky popřeny a pomíchány, je těžké v galerii přesvědčit diváka, aby otevřel svou mysl a zapojil se do hry s otevřeným koncem.

Premiéra celovečern­ího snímku čtyřiačtyř­icetiletéh­o konceptual­isty Tomáše Svobody Jako z filmu se konala už loni, ale nyní Svoboda svůj film adaptoval v sa- mostatnou výstavu v Domě umění v Brně. I když to je řečeno velmi zjednoduše­ně. Film coby médium vytváří zdání, že zachycuje skutečnost, výtvarné umění zase mluví řečí, která se pohybuje až někde za realitou.

Menzel vypráví Ostře sledované vlaky

Jednotlivé instalace výstavy Jako z filmu: Adaptace pracují s tématy, která byla ve filmu někdy příliš uměle spojována a zde dostáva- jí nový smysl. Adaptace tak pomáhá divákovi v orientaci – má dost času si videoinsta­lace promyslet a užít. V Brně najdeme i starší práce, nejde tedy jen o nápady z filmu, ale o ukázku kontinuity tvorby Tomáše Svobody týkající se iluzí a také limitů našeho uvažování. Stereotyp myšlení ve formě příběhů máme totiž v genech.

Autor svými instalacem­i zkouší, jestli jsme ochotni se ho vzdát – nutí diváka přepínat z různých módů do dalších a dalších, sjíždět rychlý slalom imaginací. Například filmové záběry typu „déšť skrápí smuteční hosty“, které si okamžitě vybavíme jako klasické klišé, jsou převedeny do prostých nápisů na plexiskle a postaveny volně do galerie. Vyvolávají sice adekvátní, ale nepřítomné obrazy. Navíc v každé mysli vypadají asi jinak.

Režisér Jiří Menzel zase vypráví jako divák v kině děj vlastního filmu Ostře sledované vlaky, takže se původní snímek promění v něco jiného. Virtuální počítač o kus dál zaznamenáv­á průběh nápadů o teorii filmu nepřítomné­ho tvůrce, který působí jako robot. Dalším exponátem se stala jedna vteřina filmu vystavená jako obrázky jednotlivý­ch filmových okýnek.

Příběh v příběhu

Centrální místo galerie je koncipován­o jako kinosál, jehož autenticit­a je narušována „ne-dolby“zvukem a také smyčkou, v níž sice hrají známí herci Roman Zach a Martin Pechlát, ale jejich minipříběh běží stále dokola. V něm si herec stěžuje příteli psychologo­vi, že přestává rozeznávat realitu od filmu, že nepozná, kdy hraje a kdy žije, načež jsou oba napadeni na chalupě jednoho z nich jakýmsi válečným komandem, které je zastřelí a odlétá s nálezem svatého grálu. Herci umírají a vzápětí obživnou a pokračují donekonečn­a.

Další kapitolou Svobodovy umělecké hry je gondryovsk­é „švédování“(podle režiséra Michela Gondryho a jeho filmu Prosím přetočte), v němž se přiznávají filmové postupy, které sice mají přinášet jakousi iluzi reality, vznikají však amatérskou metodou DIY. Nakonec ale diváka okouzlí svým vlastním příběhem v příběhu. Zde v podobě videa, kde vidíme záběry z kamery postavené na dětském vláčku.

Emblematic­ký závěr výstavy tvoří simulovaná dokumentac­e z natáčení filmu s Miroslavem Krobotem – stále se opakující klapky, pokyny a němé mávání hrdiny na klíčovacím pozadí.

Nekončící zrcadlení, překlápění a přepínání, jízda asociací a Gondryho věčný svit neposkvrně­né mysli – to jsou způsoby, kterými Tomáš Svoboda dokáže diváka vzrušit, rozhodit i znejistit.

Tomáš Svoboda – Jako z filmu: Adaptace

Autorka je výtvarná publicistk­a

 ?? Roman Zach v rozhovoru se svým psychologe­m o tom, že už nerozeznáv­á, jestli zrovna hraje, nebo žije svůj život. FOTO MICHAELA DVOŘÁKOVÁ ?? Polapen ve smyčce.
Roman Zach v rozhovoru se svým psychologe­m o tom, že už nerozeznáv­á, jestli zrovna hraje, nebo žije svůj život. FOTO MICHAELA DVOŘÁKOVÁ Polapen ve smyčce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia