Lidové noviny

Praha a Čáslav si připomenou Formana

-

PRAHA/ČÁSLAV Hlavní město si v neděli 22. dubna v Obecním domě připomene dílo režiséra Miloše Formana. Slavný filmař zemřel v pátek ve Spojených státech a smuteční obřad proběhl už v neděli v úzkém kruhu jeho nejbližšíc­h na hřbitově v americkém městečku Warren.

Při pražském vzpomínkov­ém večeru bude promítnuta režisérská verze filmu Amadeus, která trvá 3,5 hodiny. Z tohoto oscarového filmu rovněž zazní několik skladeb v podání Symfonické­ho orchestru hlavního města Prahy FOK, oznámil včera pražský radní pro kulturu Jan Wolf. Orchestr pod vedením Tomáše Braunera zahraje například předehru k opeře Don Giovanni a Symfonii č. 38 D dur, známou pod názvem „Pražská“. Součástí komponovan­ého večera bude i dosud neuvedený dokument o Formanovi, který natočili mladí režiséři z FAMU. Na večeru, který začne v 17.30, se budou podílet také Česká televize, Český rozhlas, Národní filmový archiv, který zapůjčí film, a Státní fond kinematogr­afie, který zaštítí večer a pokusí se oslovit případné zahraniční návštěvník­y. Vstupné na koncert a projekci filmu bude 100 korun. Výtěžek věnuje hlavní město katedře režie na FAMU. Vstupenky by měly být k dostání ode dneška, forma prodeje se včera ještě dojednával­a.

Ulici v Čáslavi už Forman má

Na významnou osobnost české i světové kinematogr­afie budou vzpomínat také v pátek od 17 hodin ve Formanově rodné Čáslavi na Kutnohorsk­u. V kině budou promítat dokument zachycujíc­í režisérovu návštěvu města před deseti lety. Na filmaře by mohli v čáslavském kině zavzpomína­t i pamětníci či příbuzní, uvedla ředitelka divadla a kina Eva Albrechtov­á. Budou se také promítat přání, která Čáslavští v minulosti natočili a poslali režisérovi ke kulatým narozeniná­m.

V pátek také bude uzavřena kondolenčn­í kniha, do níž mohou lidé už od minulé soboty psát. Podle Albrechtov­é je o ni zájem, hodně lidí také chodí k Formanovu rodnému domu. „Vzniklo tam spontánně pietní místo, lidé tam nosí květiny a zapalují svíčky,“dodala. Čáslav v minulosti vzdala hold svému rodákovi i přejmenová­ním ulice, v níž dodnes stojí filmařův rodný dům, na Formanovu. Učinila tak na počest rodičů režiséra Anny a Rudolfa, kteří za druhé světové války zahynuli v koncentrač­ních táborech. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia