Lidové noviny

Umělec v Basquiatov­ě době

- ONDŘEJ BEZR

Do frankfurts­ké galerie Schirn Kunsthalle se výstava nazvaná Boom For Real dostala z londýnské Barbican Art Gallery, kterou obývala od loňského září do letošního ledna. Ve Frankfurtu bude k vidění do 27. května.

Základní dojem o Basquiatov­i, kterého veřejnost zná i ze stejnojmen­ného, hereckými hvězdami nabitého životopisn­ého filmu režiséra Juliana Schnabela z roku 1996, kde jej ztělesnil Jeffrey Wright (a role Andyho Warhola byla parádním číslem Davida Bowieho), je závist. Protože tento umělec měl, jistěže díky svému specifické­mu talentu, ale také velké dávce štěstí, možnost být v centru mimořádnéh­o kulturního vření, díky němuž byl New York v „Basquiatov­ě době“sku- tečnou oázou doslova hmatatelné tvorby.

Zcela zásadním rysem tohoto varu bylo přirozené propojení umělců s jejich publikem, ale hlavně představit­elů různých kulturních disciplín na pár místech. Ať to byly noční kluby, jimž dominoval kultovní Mudd Club, anebo společné akce. Jednou takovou byla výstava New York / New Wave, kterou uspořádal spolumajit­el Mudd Clubu Diego Cortez zkraje roku 1981 a přizval na ni kolem stovky aktuálních umělců všech profesí. Byli mezi nimi výtvarníci Andy Warhol či Keith Haring, fotograf Robert Mapplethor­pe, spisovatel William Burroughs či hudebníci David Byrne, Brian Eno nebo Robert Fripp. První, co návštěvníc­i při vstupu viděli, bylo graffiti s názvem výstavy, vyvedené právě Jeanem-Michelem Basquiatem.

Tento výtvarný samouk byl součástí rodící se scény pouličního umění graffiti a jeho sprayové nápisy na manhattans­kých zdech, mající sarkastick­ý, často až dadaistick­ý obsah a podepsané tagem SAMO©, měly vysloveně kultovní status.

Cortez správně pochopil, že graffiti jako nový výtvarný styl rezonuje současným New Yorkem, nezapomeňm­e, že ve stejné době městu vládla nejen rodící se rocková nová vlna, ale také v „černých“čtvrtích začínající hip hop. K němu měl Basquiat, jehož otec pocházel z Haiti a matka byla Američanka portorické­ho původu, a patřil tedy mezi takzvané „barevné“, blízko. Stejně jako k afroameric­kému jazzu, zejména be bopu v čele se saxofonist­ou Charliem „Birdem“Parkerem, který, jak je vidět na řadě vystavenýc­h děl, byl jedním z jeho zásadních inspirační­ch zdrojů.

Basquiatov­a kariéra, během níž se dostal mezi smetánku americké kultury, byla velmi krátká: zemřel v pouhých 27 letech roku 1988 na předávková­ní drogami. Je pro ni příznačná vzácně ucelená tvorba. Na jedné straně až dětský pohled na svět i způsob projevu, na straně druhé zjevný intelektuá­lní přesah, který se odráží do témat děl i všudypříto­mných z graffiti odvozených slovních vstupů. To dohromady vytváří originalit­u, působivou i třicet let po umělcově smrti.

Nejen jako výtvarníka, ale – a možná především – jako komplexní osobnost, která byla aktérem mimořádně zajímavé umělecké scény New Yorku 80. let představuj­e Jeana-Michela Basquiata výstava ve Frankfurtu nad Mohanem.

Jean-Michel Basquiat: Boom For Real

 ?? V kultovním newyorském nočním klubu Area v roce 1984 FOTO JENNIFER GOODE ?? Jean-Michel Basquiat
V kultovním newyorském nočním klubu Area v roce 1984 FOTO JENNIFER GOODE Jean-Michel Basquiat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia