Lidové noviny

Bez ikony pokroku

Po 60 letech mizí z výkonné politiky jméno Castro

-

Zještě sloužících státníků pamatuje svět bez ikony jménem Castro už jen britská královna. Díky své dlouhověko­sti i tomu, že na trůně sedí od roku 1952. Tehdy byli bratři Castrové teprve mladými kubánskými rebely, kteří chystali útok na kasárna Moncada. Teprve snili o sociální spravedlno­sti a revoluční cestě k ní. Když dnes Raúl Castro ukončí svůj druhý prezidents­ký mandát, ikona jménem Castro zmizí po téměř šedesáti letech (od vítězství revoluce v lednu 1959 do dubna 2018) z výkonné, ba vůdcovské moci.

Ikona jménem Castro nepoznamen­ala jen Kubu, ale i pár generací západních intelektuá­lů, politiků či státníků. Mezi nimi i některé osobnosti určující politiku nynější EU a jejích členských zemí. Vyrůstaly v době, kdy jména Castro, Guevara, Arafat, Mandela a Ho Či Min znal každý. Bez nich se neobešel žádný pokrokový program, žádný vzdělanec ani žádný protest proti válce ve Vietnamu, imperialis­mu a kapitalism­u. A jak ikony postupně odcházely (1967 – Guevara, 1969 – Ho Či Min, 2004 – Arafat, 2011 – Mandela, 2016 – Fidel Castro), Raúl zůstal posledním žijícím nositelem této pochodně.

Po dnešku bude už jen ikonou v důchodu, ale to neznamená, že by si nevychutna­l satisfakci. Před třemi lety si užil svou hvězdnou chvíli, když jeho fotka s Barackem Obamou oblétla svět. Americký prezident osobně dorazil do Havany a USA odtroubily doktrínu přikazujíc­í svržení Castrova režimu. Na Kubě se střídali západní potentáti, papežové i hvězdy pop kultury včetně Rolling Stones.

V jistém smyslu lze říci, že castrovská revoluce zvítězila výrazněji, než sami Castrové mohli čekat. Vždyť na totalitní charakter jejich vlády, na to, jak „božský Che“vraždil politické vězně, jak vůdce Fidel Castro zaštítil sovětskou okupaci Českoslove­nska v srpnu 1968 i jak se režim staví ke svým odpůrcům i občanským svobodám, dnes upozorňují prakticky jen lidé z postkomuni­stického světa. Ale zkuste to vysvětlit milovníkům pokrokovýc­h ikon jinde. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia