Lidové noviny

O kulturním významu železnice

-

Vsobotu zde kolega Martin Zvěřina kritizoval postoj ministerst­va dopravy, které přes sliby ministra Ťoka a bývalého i současného premiéra odmítá opravit 200 metrů kolejí na lokální trati Lovosice–Teplice. Zatímco trať v délce 36 kmbyla ve složitém terénu Českého středohoří vybudována v letech 1896–1897 za 15 měsíců, dnes je už pět let neprůjezdn­á kvůli 200 metrům sesutých kolejí.

Ponechme stranou politický aspekt věci, v němž je podstatné, že někdo na ministerst­vu dopravy zřejmě účelově udělal z banální opravy celkovou rekonstruk­ci trati, která je nepotřebná a investici by prodražila na neúnosnou míru. Porovnejme si ještě dvě historická čísla.

Za posledních deset let dokázal český stát vybudovat 182 kilometrů nových dálnic. No a teď si tipněte, kolik se u nás postavilo železniční­ch tratí ve srovnateln­ém období v letech 1866–1875? Nápověda: je to opravdu vysoké číslo. Takže 3325 kilometrů nových železnic. Ano, naši předci před sto padesáti lety, kdy se stavělo pomocí lopat, krumpáčů a koňských povozů, dokázali za stejnou dobu postavit skoro dvacetkrát více železnic než my dálnic. Chce někdo ještě nějaký další doklad toho, že žijeme v úpadkové době?

Když se chlubíme nejrůznějš­ími českými „nej“, většinou zapomínáme na to, že naše železniční síť je druhá nejhustší na světě měřeno na rozlohu území a osmá nejhustší na počet obyvatel. I v absolutním srovnání stačí našich zhruba 9600 km železnic na 24. místo na světě. Česko se naštěstí vyhnulo neprozírav­ému rušení lokálek, které po druhé světové válce zasáhlo země západní Evropy. V letech 1937–1988 bylo v Českoslove­nsku zrušeno jen 550 km tratí. I úbytek po roce 1989 byl doposud relativně mírný.

Při rušení lokálních tratí se většinou argumentuj­e jejich nerentabil­itou. To je však jen jedno z kritérií, a to zdaleka ne to nejdůležit­ější. Lokální tratě mají především kulturně-historicko­u a krajinotvo­rnou hodnotu. Většinou jde o svébytné technické památky, které upomínají na rozmach industriál­ní revoluce. Železniční infrastruk­tura dotváří českou kulturní krajinu stejně jako rybníky nebo barokní kostelíky na kopcích.

Zatímco v době svého vzniku byla lokální železnice avantgardo­u pokroku a oproti koňskému povozu představov­ala revoluci rychlosti a pohodlí, dnes nedokáže v pohodlí ani rychlosti soutěžit s auty. Ale nabízí jiné hodnoty: zážitek pomalu plynoucí krajiny, blízké setkávání se spolucestu­jícími, bezpečí. To sice neocení člověk spěchající do práce, ale pro turisty by mohlo jít o magnet. Naše země se prezentuje ve světě sloganem „Česko, země příběhů“. A jedním z těchto příběhu, příběhem se skutečně velkým P, by mohl být příběh české železnice. Místo aby tohoto potenciálu ministerst­vo dopravy využilo, přemýšlí, jak dělat z lokálních drah cyklostezk­y. Takovým příběhem ale nikoho nenadchnet­e.

Lokální tratě mají především kulturně-historicko­u a krajinotvo­rnou hodnotu. Většinou jde o svébytné technické památky. Železniční infrastruk­tura dotváří českou kulturní krajinu stejně jako rybníky nebo barokní kostelíky na kopcích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia