Lidové noviny

Zákaz kouření hostinským vyhovuje

-

Zákaz kouření v restaurací­ch a barech u nás platí necelý rok. „Změkčení“či „úlevy“jsou líbivá slova, kterými poslanec Marek Benda označuje svůj návrh, který by všudypříto­mný kouř do vnitřních veřejně přístupnýc­h míst opět vrátil. Je nepochybné, že zákaz kouření zachraňuje životy a zdraví. Počet akutních infarktů myokardu již v prvních měsících poklesl o 13 procent, jak oznámil Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky. V dlouhodobé perspektiv­ě lze očekávat též významný vliv na výskyt různých druhů rakoviny. Podívejme se však, co zákaz kouření znamená pro provozovat­ele restaurací a barů. Právě jejich zájmy totiž odpůrci zákazu nejčastěji argumentuj­í.

Zákaz kouření skutečně omezuje svobodu provozovat­elů. Nemohou provozovat kuřácký podnik. Každý provozovat­el však ví, že je omezován celou řadou předpisů. Nesmí nechat růst plíseň po zdech, nesmí v kuchyni trpět potkany. Musí zajistit zdraví nezávadné prostředí. Tabákový kouř by neměl mít žádnou výjimku.

Svoboda se vždy pojí s odpovědnos­tí. Číšníci a servírky mají právo na ochranu zdraví při práci. Zaměstnava­tel jim odpovídá za újmu způsobenou pasivním kouřením. Nežijeme ve středověku. Nemůžeme některým zaměstnanc­ům jejich práva upřít s tím, že přece můžou dát výpověď.

Odpůrci zákazu již před jeho zavedením varovali, že bude mít likvidační ekonomické důsledky. Trend menších prodejů točeného piva některých pivovarů tady byl už před zákazem kouření. Jeho skutečnou příčinou je zvyšující se cena točeného piva a zvyšující se podíl lokálních pivovarů.

Čistý vzduch oceňují i kuřáci

Data Českého statistick­ého úřadu dokazují, že tržby v pohostinst­ví po zavedení zákazu kouření nejenže neklesly, ale naopak stouply ze 109 miliard korun v roce 2016 na 132 miliard korun v roce 2017. Ukázalo se, že stejně jako dříve v zahraničí ani u nás zákaz kouření pohostinsk­ý sektor nijak nepoškodil. Čistý vzduch oceňují i kuřáci. Absolvovat z ohleduplno­sti k ostatním pár kroků navíc pro ně nepředstav­uje žádný zásadní problém. Do hospod chodit nepřestali.

Návrh Marka Bendy nepřináší žádnou „úlevu“, ale naopak více regulace. Namísto jednoduché­ho a respektova­ného pravidla o nekouření uvnitř má existovat celá řada nových výjimek, podmínek a povinností.

Podniky přijdou o část zákazníků kvůli navrženému absolutním­u zákazu vstupu osob mladších 18 let do provozoven o velikosti do 80 m2. Tento zákaz navíc budou muset pod sankcí kontrolova­t.

Provozovat­elé budou postaveni před dilema, jestli přestat nabízet jídlo, nebo budovat kuřárny. Dlouhá řada nových podmínek zřizování kuřáren bude znamenat nutnost dalších stavebních a provozních úprav, a to i pro provozovny, které před zavedením zákazu kouření stavebně oddělené prostory vyhrazené ke kouření měly. V případě mnohých provozoven tyto úpravy budou technicky či finančně nerealizov­atelné, čímž dojde k pokřivení trhu stravovací­ch služeb.

Tzv. kuřárny „bez obsluhy“v praxi nemohou fungovat. I kdyby si hosté nosili do kuřáren jídlo sami, pracovníci v oblasti pohostinst­ví do nich stejně budou muset chodit například uklízet, zajišťovat údržbu nebo kontrolova­t nově navržený zákaz vstupu dětí. Navíc stavebně oddělené prostory pro kuřáky jsme v zákoně už měli. Vyzkoušeli jsme si, že zakouřeno bylo všude, i v prostorech určených pro nekuřáky.

Přitom bude existovat vysoké riziko zmaření těchto investic v okamžiku, kdy se Česká republika vrátí k celosvětov­ému trendu nekuřáckéh­o prostředí. Je nezodpověd­né tak rychle zásadním způsobem měnit podmínky podnikání. Provozovat­elé potřebují stabilní a předvídate­lné podnikatel­ské prostředí.

Pohostinst­ví je práce, která spočívá ve stravovací­ch službách, nikoli v uklízení nedopalků cigaret zakoupenýc­h v supermarke­tu. Zákaz kouření je plošný, a proto nikoho neznevýhod­ňuje. Provozovat­elům přináší úlevu, protože nemusejí řešit otázku investic do výkonnější vzduchotec­hniky či stavebních úprav provozovny. Nekuřácké prostředí znamená úsporu na údržbě provozovny a eliminuje potenciáln­í žaloby zaměstnanc­ů na náhradu újmy na zdraví způsobené pasivním kouřením.

O zákazu kouření se debatovalo desítky let. Když byl konečně přijat, je namístě dát mu šanci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia